Ποιο είδος μουσικής σε βοηθά να αποκοιμηθείς πιο εύκολα;

Μία νέα έρευνα μελέτησε τα είδη της μουσικής και το πώς επιδρούν στον ύπνο.

Πόσοι από εμάς έχουμε τη συνήθεια όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, να σκεφτούμε να ακούσουμε λίγη μουσική. Αυτοί που θα απαντήσουν θετικά είναι σίγουρα αρκετοί, όπως απέδειξε μία έρευνα σχετικά με τον ύπνο και τη μουσική. Ωστόσο, το αντικείμενο της νέας μελέτης, της οποίας είχαν προηγηθεί αρκετές σχετικά με το θέμα, είχε να κάνει με τα είδη της μουσικής αλλά και τα πιο δημοφιλή κατά τη διάρκεια του ύπνου. 

Δεδομένου ότι και παλαιότερες έρευνες είχαν υπογραμμίσει τη χρήση της μουσικής ως μέσο ύπνου, καμία ίσως δεν είχε αναφερθεί τόσο λεπτομερώς στον τύπο των τραγουδιών. Ειδικότερα, στην έρευνα μελετήθηκαν τα στοιχεία από το Spotify, με τους ερευνητές να αναλύουν τις playlist της πλατφόρμας. Χρησιμοποιώντας τη λέξη ύπνος σε διάφορες γλώσσες, δεδομένου ότι το Spotify είναι δημοφιλές σε 92 χώρες με χρήστες διαφορετικών ηλικιών, έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων κομματιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 896 playlist με 130.150 τραγούδια ήταν το τελικό δείγμα για την ανάλυση. Από αυτές προέκυψε πως το δημοφιλέστερο είδος ήταν η ατμοσφαιρική μουσική, κάτι που ήταν αναμενόμενο, με τα ποπ και indie κομμάτια να ακολουθούν, παρά τις αρχικές υποθέσεις των ερευνητών. Πιο αναλυτικά, αν και μέχρι τώρα έρευνες έδειχναν πως η κλασική και η ακουστική μουσική ήταν οι κατάλληλες επιλογές για μουσική ύπνου, εν τέλει τα είδη αυτά βρέθηκαν πίσω από τα ποπ και ραπ κομμάτια που χρήστες χρησιμοποιούσαν λίγο πριν κοιμηθούν.

Όπως εξήγησε ο δρ Alex Dimitriu, ιδρυτής του κέντρου Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine, στην ουσία ο εγκέφαλος αναγνωρίζει τα patterns και απολαμβάνει όταν το κάνει σωστά. Οπότε ο λόγος που οι χορευτικές μουσικές έχουν μεγάλη ζήτηση πριν από τον ύπνο είναι επειδή αυτά τα κομμάτια είναι γνωστά, οπότε δεν ξαφνιάζουν τον ακροατή. Φυσικά οι επιλογές από το Spotify ήταν κομμάτια που δεν είχαν απότομες αλλαγές, είχαν συμμετρία και ρυθμό. Για τον δρα Δημητρίου, "το καινούριο είναι αυτό που κρατάει τον εγκέφαλο ξύπνιο. Η μουσική, γρήγορη ή αργή, χρειάζεται απουσία νέων στοιχείων ή εκπλήξεων για να βοηθήσει στον ύπνο".

Από την άλλη, για την γιατρό Kuljeet (Kelly) Gill που εξειδικεύεται σε θέματα ύπνου στο Ιλινόις, πιστεύει πως η χορευτική μουσική μπορεί να είναι αγχολυτική για κάποια άτομα, τη στιγμή που η ήρεμη μουσική μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικές εκρήξεις σε αυτά.