Αυτή είναι η πιο στρεσογόνα ηλικία σύμφωνα με την επιστήμη

+ τα καλά νέα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

Όσο κι αν πιστεύουμε πως όσο μεγαλώνουμε το στρες αυξάνεται, δεδομένου ότι ο καθένας από εμάς σκέφτεται πιο έντονα τα χρόνια που περνούν και τις ευκαιρίες που με τον καιρό μειώνονται, η αλήθεια είναι πως τελικά δεν ισχύει αυτό. Σύμφωνα με μία έρευνα, όσο ανεβαίνουμε ηλικιακό γκρουπ το στρες μειώνεται, ακόμα κι αν οι παράγοντες εμφανίζονται ξανά και ξανά. Τι έχει να πει αυτό για την κάθε ηλικία;

Η μελέτη για το στρες στα ηλικιακά γκρουπ

Πιο αναλυτικά, η εν λόγω μελέτη εκτίμησε τα αποτελέσματα από την παρακολούθηση ατόμων σε ηλικίες από 25 έως 74 ετών σε διάστημα 20 χρόνων, από το 1995 έως το 2015. Αυτό που προέκυψε ήταν πως οι μέρες με μεγαλύτερο στρες ήταν περισσότερες στους 25άρηδες (σχεδόν οι μισές) σε σύγκριση με τους 70αρηδες (σχεδόν το 1/3). 

"Υπάρχει κάτι στη διαδικασία του να μεγαλώνεις που οδηγεί σε λιγότερους στρεσογόνους παράγοντες. Αυτό μπορεί να είναι οι τύποι κοινωνικών ρόλων που λαμβάνουν όσο γερνάμε. Ως νεότεροι άνθρωποι, μπορεί να είμαστε μεταξύ πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένων εργασιών, οικογενειών και σπιτιών, όλα τα οποία δημιουργούν παραδείγματα καθημερινού στρες. Όμως, όσο μεγαλώνουμε, οι κοινωνικοί ρόλοι και τα κίνητρα αλλάζουν. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι μιλούν για το ότι θέλουν να αυξήσουν και να απολαύσουν τον χρόνο που τους απομένει", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ David Almeida, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Penn State.

Σύμφωνα με την έρευνα, πέρα από τις ίδιες τις ημέρες που παρατηρήθηκε πως κυριαρχούσε το στρες, για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους προέκυψε πως επηρεάζονταν λιγότερο από τους στρεσογόνους παράγοντες, παρά τις προκλήσεις που μπορεί να εμφανίζονται μετά τα 60. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως στη μελέτη δεν υπήρχε ο σημαντικός παράγοντας του κορονοϊού, ο οποίος εμφανίστηκε 5 χρόνια αργότερα, πράγμα που σημαίνει ότι τα νεότερα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι διαφοροποιημένα. 

Η θετική στάση στη γήρανση

Και πέρα από τα καλά νέα για τη διαφορετική αντιμετώπιση των στρεσογόνων παραγόντων, υπάρχει ένας άλλος λόγος τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα να χαίρονται. Όπως απέδειξε μία διαφορετική μελέτη, το να αποδεχθείς και να αγκαλιάσεις τη νέα σου ηλικία, βοηθάει στο να ζεις περισσότερο και να έχεις μία πιο ποιοτική ζωή. 

Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία αναφέρουν πως η θετική ματιά στη γήρανση, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά μία δεκαετία. Ειδικότερα, οι επιστήμονες βρήκαν μία σύνδεση ανάμεσα στη θετική στάση που αναφέρεται στην ηλικία και την αύξηση στην ποιότητα ύπνου, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, βελτίωση της κοινωνικής ζωής και στην απόκτηση ενός σκοπού. 

Συνεπώς, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι, προσπάθησε να μειώσεις το άγχος σου, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου πως τα καλύτερα έρχονται.