Κι αν οι τηγανητές πατάτες είναι το επόμενο trend στα εστιατόρια;

Πώς το εθιστικότερο των εδεσμάτων κάνει θραύση σε μία από τις πιο σημαντικές εστιατορικές σκηνές του πλανήτη.

"Tσιτσιρίζει το λάδι/ ζεσταίνοντας τη χαρά του κόσμου/ οι τηγανητές πατάτες μπαίνουν στο τηγάνι/ σαν χιονισμένα φτερά πρωινού κύκνου/ και βγαίνουν χρυσωμένες από το τσιτσιριστό κεχριμπάρι της ελιάς". Το απόσπασμα από την "Ωδή στις Τηγανητές Πατάτες" του Πάμπλο Νερούδα μοιάζει να μιλά απευθείας στην ψυχούλα κάθε αληθινού foodie. Κι αυτό γιατί, όπως και να το εξετάσουμε, οι τηγανητές πατάτες έχουν πάντα τον τρόπο τους να βρίσκουν θέση σε οποιοδήποτε τραπέζι, μεγαλώνοντας γενιές και γενιές σε ταβέρνες, εστιατόρια, ταχυφαγεία αλλά και στην οικιακή γαστρονομική ζεστασιά.

Όλα τα παραπάνω φαίνεται να μπήκαν όλο και πιο πολύ στο μυαλό σημαντικών σεφ και εστιατόρων στο Λονδίνο. Ολοένα και περισσότερα από τα δημοφιλέστερα σποτ της σημαντικότερης -όσον αφορά τον καθορισμό των τάσεων όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη Νέα Υόρκη στην παγκόσμια resto σκηνή- πόλης για το σύμπαν της γεύσης στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού, εμφανίζουν στα μενού τους τηγανητές πατάτες σε οποιαδήποτε εκδοχή. Τόσο, που το έγκριτο Bloomberg, σε πρόσφατο άρθρο του, κάνει λόγο για τον "απόλυτο σταρ στα εστιατόρια, από fine dining rooms μέχρι πολυσύχναστα γαλλικά μπιστρό".

Δε μιλάμε για κάτι άγνωστο στα της Γηραιάς Αλβιώνας γευστικά δρώμενα άλλωστε. Οι (συνήθως) thick-cut τηγανητές πατάτες τσιτσιρίζουν σε τηγάνια και φριτέζες για περίπου 400 χρόνια, από τότε δηλαδή που έφτασαν στο Νησί, στα τέλη του 1500, μέσω του Περού και της Βιρτζίνια. Είναι υλικό-κλειδί για τα βασικά πιάτα της εργατικής τάξης του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεκινώντας από τα fish-and-chips. 

Δες περισσότερα στο athinorama.gr