Άγχος, κακή εικόνα σώματος, λάθος σχέσεις: ΤΕΛΟΣ

Άγχος, κακή εικόνα σώματος, λάθος σχέσεις: ΤΕΛΟΣ

Αν έχεις.... Ενοχές για το φαγητό

Συνήθως είναι οι μαμάδες μας αυτές που αναλαμβάνουν το φαγητό μας και έτσι πολλές από εμάς έχουμε κληρονομήσει τις διατροφικές τους ενοχές. “Αν η μητέρα σου έκανε πάντα δίαιτα ή πάσχιζε με τα κιλά της, μπορεί και εσύ να έχεις αναπτύξει αρνητικούς συσχετισμούς με το φαγητό”, εξηγεί η Emma Kenny.

“Πολλές από τις πελάτισσές μου περιγράφουν πως ακούν μια επικριτική φωνή κάθε φορά που τρώνε”, εξηγεί ο Massimo. “Το μυστικό είναι να το αναγνωρίσεις – και να το αντιμετωπίσεις. Υπενθύμισε στον εαυτό σου πως το φαγητό είναι καύσιμο και το έχεις ανάγκη για να θρέψεις το σώμα σου”, επισημαίνει ο Dan. Όσο περισσότερο επιτρέπεις στον εαυτό σου να εστιάσει αρνητικά στο φαγητό, τόσο πιο πολύ σε απασχολεί, οδηγώντας σε σε έναν κύκλο στέρησης και κραιπάλης. “Όταν το παρακάνεις, δες το με από μία απόσταση. Μια φέτα τσιζκέικ δεν θα σε κάνει να πάρεις 1 κιλό μέσα σε μια νύχτα. Αντίθετα, χρησιμοποίησέ την ως ερέθισμα για να πας στο γυμναστήριο”.

Αν κάνεις.... Κακές επιλογές σχέσης

Πάρα πολύ συχνά επαναλαμβάνουμε τα λάθη των μητέρων μας όταν έχει να κάνει με τον έρωτα. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα της γενιάς μας, λέει η Emma. “Η μαμάδες μας ζούσαν πολύ διαφορετικές ζωές από τις δικές μας. Για πολλές, οι σχέσεις τους ήταν περισσότερο σχετικές με το καθήκον και την εξάρτηση, ενώ σήμερα, έχουμε τα δικά μας διαμερίσματα και καριέρες πέρα απ' όλες τις υποχρεώσεις στο σπίτι. Αυτό το χάσμα ανάμεσα στην τρέχουσα πραγματικότητά μας και τις αξίες με τις οποίες μεγαλώσαμε μπορεί να προκαλέσει πραγματική ψυχολογική σύγκρουση”.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση επηρεάζει τις επιλογές των σχέσεών μας, εξηγεί ο Dan. “Αν η μαμά σου επέτρεπε στον εαυτό της να την κακομεταχειρίζονται οι άντρες της ζωής της, το πιθανότερο είναι πως κι εσύ θα αποφεύγεις τις συγκρούσεις και θα αγωνίζεσαι με μη υγιείς σχέσεις. Σκέψου το ιστορικό των σχέσεών σου. Βλέπεις πρότυπα συμπεριφοράς; Είναι συχνό οι γυναίκες με χαμηλή αυτοεκτίμηση να προσελκύονται από άντρες με φόβο δέσμευσης, εξαιτίας της βαθιά ριζωμένης πίστης ότι δεν αξίζουν να αγαπιούνται”. Αν εντοπίσεις πρότυπα αρνητικής συμπεριφοράς, η Emma σε συμβουλεύει τα εξής: “Πρώτον, σταμάτα να κατηγορείς τους άλλους για τις επιλογές σου και αποδέξου πως είσαι εσύ αυτή που τις κάνει. Μετά, μείνε για λίγο χρόνο χωρίς σύντροφο και απόλαυσέ το. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συνειδητοποιήσεις ότι είναι ΟΚ να ζεις σαν αδέσμευτη γυναίκα. Αυτό θα σημαίνει πως όταν είσαι σε μία σχέση που δεν προχωράει, θα έχεις αρκετή σιγουριά για να φύγεις επειδή το να είσαι μόνη είναι καλύτερο απ' το να είσαι δυστυχισμένη. Προσελκύουμε αυτό που αντανακλούμε, οπότε αν εσύ βλέπεις τον εαυτό σου σαν ανάξια, θα προσελκύσεις ανθρώπους που σκέφτονται το ίδιο”.

Αν υποφέρεις από ... Άγχος

Η ανησυχία αποτελεί κομμάτι της μητρότητας, όμως για κάποιες μπορεί να εξελιχθεί σε πιο έντονο συναίσθημα. “Αν ως παιδί είχες μια αγχώδη μητέρα, μπορείς να συμπεράνεις ότι ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος”, εξηγεί ο Massimo. “Αυτό είναι ένα πιο λογικό συμπέρασμα από το <Η μητέρα μου είχε θέματα>. Έτσι μεγαλώνεις φοβισμένη και επαναλαμβάνεις τον κύκλο”.

“Ο εγκέφαλος είναι μια μηχανή επίλυσης προβλημάτων”, λέει ο Dan. “Έτσι, αν του θέσεις ένα πρόβλημα, θα στριφογυρίζει μέχρι να βρει μια λύση”. Το μυστικό, λέει, είναι να προγραμματίσεις το σπάσιμο του κύκλου της ανησυχίας. “Την επόμενη φορά που θα πιάσεις τον εαυτό σου να ανησυχεί, πες <θα το χειριστώ αυτό αύριο στις 11 το πρωί>, μετά κάθισε τον προκαθορισμένο χρόνο και δώσε στον εαυτό σου μισή ώρα για να σκεφτεί κάποια λύση. Προγραμματίζοντας έναν συγκεκριμένο χρόνο δίνεις στον εγκέφαλό σου ένα σήμα ότι μπορεί να σταματήσει να ανησυχεί μέχρι εκείνη την ώρα”. Κερδίζεις επίσης μια προοπτική επάνω στο πρόβλημα και συνειδητοποιείς πως ίσως τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά.

Αν έχεις... Αρνητική εικόνα σώματος

“Δεν έχει σημασία πόσες φορές μπορεί να σου είπε η μαμά σου ότι είσαι όμορφη. Αν δεν της άρεσε η δική της εμφάνιση, θα ακούς την ίδια επικριτική φωνή κάθε φορά που θα κοιτάζεσαι στον καθρέφτη”, λέει ο Massimo. Η αρνητική εικόνα σώματος είναι μία μορφή τελειομανούς σκέψης, προσθέτει ο Dan. “Αν αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη δεν είναι στις προδιαγραφές των celebrities, γίνεσαι επικριτική προς τον εαυτό σου”. Αντί να προσπαθείς να αλλάξεις το σώμα σου, το μυστικό είναι να προσπαθήσεις να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι, συμφωνεί η Emma. “Όταν αρχίσεις να καταρρακώνεσαι, χρησιμοποίησε τα <πλεονεκτικά σημεία>. Έτσι για παράδειγμα το <αυτές οι μπότες κάνουν τα πόδια μου να φαίνονται κοντά και χοντρά> γίνεται <δεν είμαι σίγουρη ότι αυτές οι μπότες μου πηγαίνουν, θα δοκιμάσω ένα άλλο ζευγάρι>. Αυτό σε μαθαίνει να γίνεις αντικειμενική, κάτι που θα φέρει μεγάλη διαφορά στον τρόπο που βλέπεις το σώμα σου.

“Καθώς εκπαιδεύεις τον εγκέφαλό σου να σκέφτεται με έναν διαφορετικό τρόπο, αυτό θα μπει σταδιακά στο ασυνείδητό σου, κάνοντάς το το φυσιολογικό”.