Πώς θα πάει καλύτερα μία συνέντευξη για δουλειά

Η στιγμή που χτυπά το κινητό σου και σε καλούν σε συνέντευξη. Έχεις άγχος για το πώς θα το διαχειριστείς; Όχι πια!

Από τη Δήμητρα Τσόγκα, life & business coach, founder of Welcomeistic (welcomeistic.com).

Το τηλέφωνο χτύπησε και ενθουσιάζεσαι στη σκέψη μιας νέας δουλειάς που ίσως σε περιμένει. Και μετά, ξεκινά η αγωνία: Πώς να είναι η εταιρεία που σε καλεί, τι μπορεί να σε ρωτήσουν, τι να επιλέξεις: business ντύσιμο ή smart casual; Τι θα κάνεις αν σε ρωτήσουν κάτι που δε γνωρίζεις, πόσα χρήματα θα ζητήσεις; Τα επίπεδα του άγχους σου ανεβαίνουν όσο πλησιάζει η μέρα της συνέντευξης και πιστεύεις ότι εκείνη την ώρα θα σε πιάσει ταχυπαλμία. Σε αυτό το τελευταίο σημείο βασίστηκε και η έρευνα της βρετανικής εταιρείας μάρκετινγκ και επικοινωνίας Reboot Digital PR, η οποία ζήτησε από 53 υποψηφίους να φορέσουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξής τους ένα ρολόι καταγραφής των καρδιακών παλμών τους (fitness tracker).

Θέτοντας στους υποψηφίους συγκεκριμένες ερωτήσεις με την ίδια σειρά, τους ζήτησαν να καταγράφουν την ένδειξη του παλμογράφου μετά από κάθε απάντηση. Συλλέγοντας τα αποτελέσματα, παρουσίασαν τον μέσο όρο χτύπων/λεπτό για καθεμία από τις παρακάτω ερωτήσεις:

1. "Θα σου δώσουμε ένα τεστ". 154
2. "Ποιος είναι ο επιθυμητός μισθός για σένα σένα;" 133
3. "Ξέρεις τι κάνουμε εδώ;" 130
4. "Τι θα έλεγε ο τελευταίος σου προϊστάμενος για σένα;" 129
5. "Γιατί αναζητάς νέα θέση εργασίας;" 121
6. "Υπάρχουν απαιτήσεις που δεν πληροί το βιογραφικό σου;" 115
7. "Ποια θεωρείς ως αδύναμα σημεία σου;" 107
8. "Γιατί να προτιμήσουμε εσένα σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους;" 105
9. "Πώς βλέπεις την καριέρα σου στο μέλλον;" 99
10. "Μίλησε μας για σένα". 94

Όπως διαπιστώνεις, στις ερωτήσεις που αφορούσαν το τεστ, τον μισθό και, προς έκπληξη όλων, τι γνωρίζουν οι υποψήφιοι για την εταιρεία που αφορά τη συνέντευξη, τα ποσοστά αύξησης του καρδιακού ρυθμού ήταν ιδιαίτερα υψηλά, ενώ έντονο καρδιοχτύπι διαπιστώθηκε και σε ερωτήσεις αυτογνωσίας, όπως "τι θα έλεγε ο τελευταίος προϊστάμενός σου για σένα;".

Λαμβάνοντας ως μέσο όρο τους 75-100 χτύπους το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας, η ξαφνική ανακοίνωση ενός τεστ έδειξε σχεδόν να διπλασιάζονται, αγγίζοντας τους 154. Σε μια άλλη έρευνα της ίδιας εταιρείας σε 1.357 Βρετανούς εντοπίστηκαν τα παρακάτω 10 στοιχεία ενός interview, τα οποία δεν αρέσουν καθόλου στους υποψηφίους:

  1. Παρουσία πολλών υποψηφίων. 17%
  2. Αναμονή σε γραφείο γεμάτο κόσμο. 14%
  3. Κόμπιασμα ή αδυναμία άρθρωσης. 13%
  4. Τρεμάμενα χέρια. 12%
  5. Αδυναμία συγκράτησης ονομάτων ατόμων που παίρνουν τη συνέντευξη. 11%
  6. Έντονη εφίδρωση. 10%
  7. Ξαφνικό κοκκίνισμα. 9% 
  8. Δυσκολία προσανατολισμού στον χώρο. 7%
  9. Άφιξη νωρίτερα από την ώρα της συνέντευξης. 4%
  10. Ανάγκη για χρήση τουαλέτας. 3%

Αλήθεια, υπάρχουν τρόποι για να ζήσεις πιο ευχάριστα αυτή την άχαρη
διαδικασία; Φυσικά! Αρκεί να προετοιμαστείς όσο πιο καλά μπορείς.

▶ Μάθε όσο περισσότερα μπορείς για την εταιρεία - μελλοντικό εργοδότη. Έτσι, θα νιώθεις περισσότερη σιγουριά, αφού θα έχεις ολοκληρωμένη εικόνα για το αντικείμενο, τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της. Η γνώση όλων αυτών θα σε εμπνεύσει για να διατυπώσεις κατάλληλα τις απαντήσεις σου. Θα μπορέσεις, επίσης, να καταλάβεις αν ταιριάζεις και αν μπορείς να δεις τον εαυτό σου να εργάζεται εκεί.

▶ Μελέτησε το βιογραφικό σου σε σχέση με τις προδιαγραφές της θέσης. Έτσι, θα μπορείς να προβάλλεις επιχειρήματα για τα δυνατά σου σημεία, αλλά και να έχεις έτοιμες απαντήσεις για τις απαιτήσεις που πιθανώς δεν πληροίς ("Δε γνωρίζω το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά έχω μάθει πού μπορώ να εκπαιδευτώ και ξέρω ότι μπορώ σε 1 μήνα να έχω την πιστοποίηση").

▶ Κάνε πρόβα με κάθε τρόπο. Έτσι, θα εξοικειωθείς με τη διαδικασία και θα έχεις εικόνα του πώς σε βλέπουν οι άλλοι. Ζήτησε από έναν φίλο να σου κάνει ερωτήσεις για να διαπιστώσεις όχι μόνο τις γνώσεις, αλλά και το πόσο άνετα και γρήγορα μπορείς να ανταποκρίνεσαι. Μαγνητοφώνησε τον εαυτό σου ή, ακόμα καλύτερα, τράβηξε ένα βίντεο που θα σου δώσει την ευκαιρία για χρήσιμες αλλαγές.

▶ Προετοιμάσου για δύσκολες ερωτήσεις. Έτσι, θα παραμείνεις ψύχραιμη την ώρα που θα σου τεθούν. Σκέψου ότι, για να σε ρωτούν, περιμένουν μια απάντηση, π.χ. τι μισθό θα ήθελες. Δώσε την απάντησή σου – με βάση τι πιστεύεις και όχι τι περιμένουν να ακούσουν – και έχε στο μυαλό σου ότι θα έχεις πάντα την ευκαιρία να διαπραγματευτείς περαιτέρω αν χρειαστεί.

▶ Έλεγξε το ψηφιακό σου αποτύπωμα σε κάθε μέσο. Έτσι, θα νιώσεις ασφαλής με τη δημόσια εικόνα σου. Μπες στη θέση του μελλοντικού εργοδότη σου και κάνε μια "επίσκεψη" στα social media σου. Σβήσε ό,τι δεν είναι θετικό για την εικόνα σου, βελτίωσε τις εικόνες προφίλ σου, συμπλήρωσε πληροφορίες που θεωρείς χρήσιμες, π.χ. χόμπι, δημοσιεύσεις κ.λπ., ή ενημέρωσε το βιογραφικό σου στο Linkedin.

▶ Πρόσεξε τις λεπτομέρειες αν το ραντεβού σου είναι online. Έτσι, θα είσαι σε θέση να υπερκαλύψεις την έλλειψη της φυσικής παρουσίας. Σήμερα πολλές συνεντεύξεις διεξάγονται εξ αποστάσεως. Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις καλά την πλατφόρμα που θα χρησιμοποιήσεις, π.χ. Zoom, επίλεξε καλό φωτισμό και clean σκηνικό, ρούχα που θα "γράφουν" ωραία στην οθόνη, ακόμα και τον σωστό τόνο φωνής.

▶ Κάνε μια καλή είσοδο και μια καλή έξοδο. Έτσι, θα βεβαιωθείς για την καλή πρώτη εντύπωση στην αρχή και τη θετική ανάμνηση που θα αφήσεις στο τέλος. Δείξε ευγένεια, σιγουριά, ζεστασιά, μ έναν σίγουρο χαιρετισμό στην αρχή και με ένα θερμό "ευχαριστώ" στο τέλος, γεμάτα χαμόγελο και αυτοπεποίθηση.

▶ Αναγνώρισε την αξία σου. Έτσι, θα νιώθεις ότι έχεις μαζί σου τον πιο θερμό υποστηρικτή σου, τον πιο φανατικό οπαδό σου. Θυμήσου όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζεις αυτή την ευκαιρία και σκέψου ότι η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί πολύ από το "ποια είσαι" και "τι φέρνεις" από τις δεξιότητες και την προσωπικότητά σου, και όχι μόνο από τις πληροφορίες που δίνεις στο βιογραφικό σου.

▶ Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνεις "σύμμαχός" σου σε όλη τη διαδικασία – σε ό,τι πάει καλά, αλλά και σε ό,τι σε δυσκολέψει. Όσο πιο θετική και ενθαρρυντική παραμείνει η "εσωτερική φωνή" σου, τόσο πιο ήρεμη και ψύχραιμη θα παραμείνεις κι εσύ.

Να θυμάσαι: Όσο λιγότερο θα είναι το άγχος σου τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαύγεια και η ετοιμότητά σου, ειδικά στις στιγμές αμηχανίας ή δυσκολίας. Αν ακόμα και μετά από μια τόσο καλή προετοιμασία εξακολουθείς να είσαι αγχωμένη, δοκίμασε απλά να δεις την αγγελία όχι σαν απειλή, αλλά σαν μια πρόσκληση σε μια ισότιμη συνθήκη: όσο χρειάζεσαι εσύ τη θέση άλλο τόσο και η θέση χρειάζεται εσένα!