Ψηφιακό άγχος: Πώς θα το διαχειριστείς έξυπνα

4 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το ψηφιακό άγχος.

Όσο κι αν η τεχνολογία έχει διευκολύνει πολλούς τομείς της ζωής μας και με το παραπάνω, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα σε αυτή τη συνθήκη. Ένα από αυτά αποτελεί το ψηφιακό άγχος, που προστέθηκε στο "απλό", εξαιτίας της υπερέκθεσής μας στα ψηφιακά Μέσα. 

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο, Lisa Strohman που είναι ιδρύτρια του "The Digital Citizen Academy", ως ψηφιακό άγχος ορίζουμε τα συναισθήματα του άγχους, του στρες και της δυσαρέσκειας που προκαλούνται από την αυξημένη εξάρτηση στις ψηφιακές τεχνολογίες και τη σταθερή συνδεσιμότητα που παρέχουν. 

Στις μέρες μας δύσκολα μπορούμε να μείνουμε εκτός των τεχνολογιών εξαιτίας του φόβου και της πίεσης ότι θα χάσουμε κάτι σημαντικό αν για παράδειγμα δεν μπαίνουμε τακτικά στα social media, που οδηγεί στο να "αναπτύσσουμε μία αίσθηση ανταγωνισμού και κοινωνικής σύγκρισης που καταλήγει σε συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, στρες και ανεπάρκειας", αναφέρει η ειδικός.

Πώς μπορούμε ωστόσο να διαχειριστούμε το νέο άγχος;

Ενώ γνωρίζουμε πως τα social media επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία μας, δύσκολα τα αποφεύγουμε εξαιτίας του τρόπου ζωής μας. Ωστόσο, τι μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε το άγχος και τα άσχημα συναισθήματα που η ψηφιακή αυτή πραγματικότητα δημιουργεί;

Όρια: Αφού είναι αναπόφευκτο το να ασχοληθούμε με την ψηφιακή κοινότητα, τουλάχιστον οφείλουμε να βάλουμε κάποια όρια. Σύμφωνα με την ειδικό, πρέπει να θέσουμε συγκεκριμένες ώρες που θα μπορούμε να ασχολούμαστε με τα ψηφιακά μέσα ή καλύτερα να βρούμε εκείνες που πρέπει να απομακρυνόμαστε από τις οθόνες, που είναι οι στιγμές του φαγητού και του ύπνου. Παράλληλα, ύστερα από 20 λεπτά συνεχόμενης ασχολίας με τις οθόνες, μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων, ενώ μετά από 50 λεπτά, ένα διάλειμμα 10 λεπτών με έντονη κίνηση είναι απαραίτητα. 

Προστασία: Πέρα από το άγχος, θυμήσου πως η μπλε ακτινοβολία κάνει κακό και στη γενικότερη υγεία σου. Προσπάθησε λοιπόν να χρησιμοποιείς προστατευτικές μεμβράνες ή γυαλιά που μπλοκάρουν το μπλε φως που επηρεάζει την υγεία των ματιών σου και την ποιότητα του ύπνου σου. 

Self-care: Μην ξεχνάς πως πρέπει να βάζεις σε προτεραιότητα τον εαυτό σου και την υγεία σου, με αποτέλεσμα να κάνεις και άλλα πράγματα που βελτιώνουν την ψυχική σου υγεία. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην αμελείς τις γυμναστική σου, τον διαλογισμό και φυσικά το ύπνο σου, ώστε η διάθεσή και η ψυχολογία σου να βρίσκονται στο καλύτερο πιθανό επίπεδο. 

Πρόληψη: Αν γνωρίζεις πως δεν πρέπει να μπεις στον πειρασμό να ασχοληθείς, τότε δώσε την εντολή στο κινητό σου να μην σου εμφανίζει ενημερώσεις για συγκεκριμένα διαστήματα, με σκοπό να απέχεις για όσο μπορείς από τα ψηφιακά μέσα. 

 

Tags