Επαγγελματικοί κανόνες καλής συμπεριφοράς-Μέρος A'

Επαγγελματικοί κανόνες καλής συμπεριφοράς(Μέρος A). Συμβουλές για τη χειραψία, για το πώς πρέπει να χειρίζεσαι τις επαγγελματικές κάρτες, συμβουλές για το meeting και το γραφείο!

Στις συστάσεις
  Παρουσιάζεις έναν άνδρα σε μια γυναίκα, έναν νεότερο σε έναν μεγαλύτερο, έναν ιεραρχικώς κατώτερο σε έναν ανώτερο, έναν συμπολίτη σε έναν ξένο. Στις κοινωνικές εκδηλώσεις ή τα δείπνα παρουσιάζεις με τη σειρά τους λιγότερους σημαντικούς στους ανώτερους. Ο τρόπος παρουσίασης είναι απλός: “Επιτρέψτε μου να σας συστήσω στον κύριο/ στην κυρία...». Μόνο το επίθετο και τα βαπτιστικά αν είναι νεαροί στην ηλικία. Πριν από μια εκδήλωση πρέπει να γνωρίζεις τους ανθρώπους που έχουν προσκληθεί. Εάν είσαι μπροστά σε ανθρώπους -ένας προσκεκλημένος και ένας από την εταιρία σου- και δε θυμάσαι το όνομα του προσκεκλημένου μπορείς να πεις: “Από εδώ η κ. Παπαδοπούλου του τμήματος πωλήσεων”. Σε αυτήν την περίπτωση ο προσκεκλημένος συστήνει τον εαυτό του. Βέβαια, αν τελικά δε συστηθεί μόνος του, μπορείς απλώς να ομολογήσεις ότι δε θυμάσαι το όνομα του. Εάν κάποιος άλλος ξέχασε το δικό σου, τότε τείνε το χέρι σου και πες το εσύ.
Όταν κάνεις χειραψίες
  Ξεκίνα με οπτική επαφή και χαμόγελο. Άνοιξε πλήρως την παλάμη σου. Φρόντισε η χειραψία σου να είναι σταθερή και όχι ασφυκτική, πάνω-κάτω και όχι μπρος- πίσω, άμεση και φυσική και όχι τυπική και αναγκαστική. Ολοκλήρωσε με οπτική επαφή και χαμόγελο  
Όταν δίνεις την κάρτα σου
Οι κάρτες φτιάχνονται για να δίνονται και όχι για να τις φυλάς στο σπίτι ή το γραφείο. Φυσικά οι κάρτες δε δίνονται όπου δε χρειάζονται και σε ανθρώπους που ίσως το μετανιώσεις στην πορεία. Ο σκοπός των καρτών είναι να γνωρίζουν οι άλλοι τι κάνεις και σε ποια εταιρεία εργάζεσαι. Όσο περισσότερο κυκλοφορούν οι κάρτες σου τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να επιτύχεις επαγγελματικά.  
Όταν σου δίνουν κάρτα
Κοίτα το συνομιλητή σου στα μάτια και την κάρτα στη συνέχεια. Πες δυνατά το όνομα αυτού που σου δίνει την κάρτα και ρώτησε τον για την εταιρεία του ή την ειδικότητά του. Κάνε ένα follow up την ερχόμενη μέρα ή εβδομάδα, ανάλογα με τη σχέση που έχεις με αυτόν που σου δίνει την κάρτα.