Μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα ο αυτισμός;

Αυξημένη είναι η συχνότητα αυτιστικών διαταραχών σε μικρά παιδιά, ενώ όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση τόσο καλύτερες είναι οι προοπτικές για την ενσωμάτωση του παιδιού στην κοινωνία.

Την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αυτιστικών παιδιών που απευθύνονται σε κρατικές υπηρεσίες ενώ πρόσφατες μελέτες υπολογίζουν τη συχνότητά τους σε 1 στα 100 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος δεν είναι σπάνιες. Αντίθετα, είναι πιο συχνές από πολλά άλλα παιδιατρικά νοσήματα όπως π.χ. ο σακχαρώδης σιαβήτης ή το σύνδρομο Down γεγονός που τις καθιστά πιεστικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Η παραπάνω διαπίστωση είναι εντυπωσιακή, αν σκεφτεί κανείς πόσο περιορισμένη είναι η κοινωνική και η θεραπευτική υποστήριξη των παιδιών και της οικογένειας στη χώρα μας.

Kαθυστερημένη ανάπτυξη ή αυτισμός;

Πολλές φορές διαταραχές του φάσματος του αυτισμού δεν γίνονται έγκαιρα αντιληπτές γιατί γονείς και γιατροί τις αποδίδουν σε «φυσιολογικά» καθυστερημένη ανάπτυξη του παιδιού. Και αντίθετα, συχνά οι γονείς ανησυχούν πως υπάρχει κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα ενώ το παιδί τους απλά εξελίσσεται με το δικό του ρυθμό, που μπορεί να διαφέρει από εκείνον των άλλων παιδιών της ηλικίας του.

Ωστόσο, η σωστή ανίχνευση των επικοινωνιακών διαταραχών τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί σε περίπτωση που υπάρχει αυτισμός, η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά το παιδί.

Η εξέταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 4 ετών που δεν έχουν τις αναμενόμενες για την ηλικία τους επικοινωνιακές δεξιότητες ή που καθυστερούν να μιλήσουν.

Δοκιμασία έγκαιρης διάγνωσης «παις»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου, ανακοινώθηκε η νέα αναπτυξιακή δοκιμασία για την πρώιμη ανίχνευση διαταραχών αυτιστικού φάσματος σε παιδιά μικρής ηλικίας που αυξάνει την πιθανότητα έγκαιρης διάγνωσης, ήδη από την ηλικία των 2 ετών. Η αναπτυξιακή δοκιμασία «παĩς» απευθύνεται σε παιδιά από 18 μηνών έως 4 ετών και δημιουργήθηκε στη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β’ Παιδ/κής Κλινικής Παν/μιου Αθηνών στο Νοσ. Παίδων «Π&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» με επικεφαλής τη Λωρέττα Θωμαΐδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, για παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 4 ετών.

Στόχος της δοκιμασίας «παĩς» είναι να ανιχνεύσει όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα τα παιδιά που εμφανίζουν Διαταραχές Επικοινωνίας Αυτιστικού Φάσματος από τα φυσιολογικά παιδιά που εμφανίζουν απλή καθυστέρηση λόγου.

Πόσο αξιόπιστη είναι η πρόγνωση της διαδικασίας «παις»

Η προγνωστική Αξία της Δοκιμασίας «παĩς» είναι σημαντική καθώς όταν ένα παιδί έχει ανιχνευθεί από τη δοκιμασία ότι εμφανίζει διαταραχές επικοινωνίας αυτιστικού φάσματος, η πιθανότητα να είναι πράγματι έτσι είναι 93,5%. Αντίθετα η πιθανότητα ένα παιδί να εμφανίζει διαταραχές επικοινωνίας αυτιστικού φάσματος όταν δεν έχει ανιχνευθεί θετικά από τη δοκιμασία είναι μόλις 3.1%. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν 30 φορές μεγαλύτερη η πιθανότητα ένα παιδί να έχει ανιχνευθεί θετικά παρά αρνητικά, με αποτέλεσμα να μην ανησυχεί άδικα τους γονείς χωρίς να υπάρχει λόγος.

Η Αναπτυξιακή Δοκιμασία Επικοινωνίας «παĩς» που κυκλοφορεί από το Μάρτιο του 2016 στη χώρα μας, θα χορηγείται από παιδιάτρους και ειδικούς θεραπευτές μετά από ειδική εκπαίδευσή τους, που θα γίνεται στη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων « Π & Α ΚΥΡΙΑΚΟΥ».