Παιδικός διαβήτης: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Εάν το παιδί διαγνωστεί με παιδικό διαβήτη, ενημέρωσε το σχολείο και τη δασκάλα.

Συνεργάστηκε ο Αντώνης Λέπουρας, παθολόγος-διαβητολόγος, διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου-Διαβητολογικής Κλινικής Metropolitan Generral

Παιδικός διαβήτης: Η διάγνωση ότι το παιδί σου πάσχει από διαβήτη μπορεί να σε ταράξει. Να θυμάσαι όμως ότι η σωστή ενημέρωση και η συμμόρφωση στις οδηγίες του γιατρού είναι «θεραπεία», άρα τηρώντας αυτές τις δύο προϋποθέσεις, όλα θα πάνε «ρολόι».

Τι είναι ο παιδικός διαβήτης ή διαβήτης τύπου 1

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (παιδικός ή νεανικός διαβήτης, όπως ονομάζεται επίσης) είναι μια χρόνια πάθηση. Οφείλεται στην έλλειψη μιας ορμόνης, της ινσουλίνης, και συνήθως παρουσιάζεται στην παιδική ή τη νεανική ηλικία του πάσχοντος. Στη συγκεκριμένη μορφή διαβήτη καταστρέφονται τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη, με αποτέλεσμα ο μικρός ασθενής να πρέπει να παίρνει την πολύτιμη αυτή ορμόνη με τη μορφή ενέσεων.

Πόσο συχνός είναι ο διαβήτης τύπου 1;

Σύμφωνα με δημοσιευμένη εργασία στην ελληνική επιστημονική επιθεώρηση Επιστημονικά Χρονικά (2012), η εμφάνιση του παιδικού διαβήτη παρουσιάζει δύο «κορυφώσεις», η μία περίπου στα 2-4 έτη και η δεύτερη στην εφηβεία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε ότι σχεδόν τα μισά περιστατικά μπορεί να εμφανιστούν μετά τα 20 ή ακόμα και μετά τα 30 έτη. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (International Diabetes Federation), σχεδόν κάθε 4 λεπτά ένα αγόρι ή ένα κορίτσι κάτω των 19 ετών ανακαλύπτει ότι πάσχει από αυτή τη μορφή διαβήτη, ενώ στην Ελλάδα οι μικροί ασθενείς φτάνουν περίπου τις 30.000.

Ποια παιδιά κινδυνεύουν από διαβήτη 1;

Ο παιδικός διαβήτης είναι κυρίως γονιδιακός. Σήμερα πιστεύεται ότι σε άτομα που έχουν την προδιάθεση για εμφάνιση διαβήτη, μπορεί, υπό την επίδραση κάποιων περιβαλλοντικών παραγόντων, να ξεκινήσει κάποια χρονική στιγμή η καταστροφή των κυττάρων που παράγουν την ινσουλίνη με μηχανισμούς που κινητοποιεί ο ίδιος ο οργανισμός στρεφόμενος κατά των δικών του κυττάρων.

Διάβασε επίσης: Φαγητό και παιδιά: 5 λάθος φράσεις σχετικές με το φαγητό που λες στο παιδί

Διάβασε επίσης: Σεπτέμβριος: Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στο διαβήτη τύπου 1 τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν ξαφνικά. Συχνά η διάγνωση γίνεται στα επείγοντα νοσοκομείου που έχει μεταφερθεί το παιδί με σύγχυση ή απώλεια συνείδησης. Τα συμπτώματα ξεκινούν σταδιακά και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:

  • Αυξημένη δίψα
  • Συχνή ούρηση
  • Νυχτερινή ενούρηση (που δεν προϋπήρχε)
  • Έντονη πείνα
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Ευερεθιστότητα και αλλαγές διάθεσης
  • Κόπωση και αδυναμία
  • Θολή όραση
  • Μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων
  • Συχνά, χαλασμένα δόντια

Εκτός από τις ενέσεις, τι άλλο περιλαμβάνει η θεραπεία;

Η διαχείριση του διαβήτη απαιτεί ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και η ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειάς του. Στόχος είναι να διατηρούνται τα επίπεδα του σακχάρου στα φυσιολογικά όρια, αποφεύγοντας τόσο την υπογλυκαιμία όσο και την υπεργλυκαιμία.

Διαβήτης 1 VS 2

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 οφείλεται στην έλλειψη της ινσουλίνης, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από αντίσταση των περιφερικών ιστών στην ινσουλίνη.

Υπάρχει θεραπεία;

Σήμερα ο έλεγχος του διαβήτη τύπου 1 επιτυγχάνεται σταθεροποιώντας

το σάκχαρο με τη χορήγηση ινσουλίνης και κάνοντας σωστή διατροφή και φυσική δραστηριότητα.

Είναι απαραίτητες οι ενέσεις;

Η ινσουλίνη δεν μπορεί να δοθεί από το στόμα υπό τη μορφή δισκίων, γιατί καταστρέφεται από τα οξέα του στομάχου. Συχνά οι ενέσεις είναι η μόνη εναλλακτική, οι οποίες όμως είναι σε μορφή πένας, που είναι πιο φιλική για τα παιδιά. Υπάρχει, επίσης, η επιλογή της χορήγησης ινσουλίνης με τη βοήθεια αντλίας συνεχούς έγχυσης.

The Mamagers Update

«Τα διαφορετικά παιδιά, τριανταφυλλιές με αγκάθια»: Το κείμενο ενός εκπαιδευτικού που συγκινεί…

Τα παιδιά αναπτύσσουν πιο ουσιαστικούς δεσμούς με τους γονείς όταν διαβάζουν μαζί ένα έντυπο βιβλίο