Φαγούρα μετά το ξύρισμα: Γιατί συμβαίνει και πώς θα την καταπολεμήσεις

Μερικές συνήθειες που καλό είναι να προσέξεις (και να αλλάξεις) αν θες λεία, χωρίς ερεθισμούς, πόδια.

Η φαγούρα μετά το ξύρισμα, όπως και οι κάθε είδους ερεθισμοί, κοκκινίλες και μικρά σπυράκια είναι μια ένδειξη ότι το δέρμα μας παρουσιάζει μια (προσωρινή πολλές φορές) ευαισθησία, πράγμα που είναι απολύτως φυσιολογικό αν σκεφτείς ότι επεμβαίνεις με κάποιον τρόπο αφαιρώντας την τριχοφυΐα που φυσιολογικά υπάρχει στην επιφάνειά του. Aν έχεις και ευαίσθητο δέρμα, τότε τα συμπτώματα αυτού του τύπου είναι δεδομένα. 

Δες επίσης: Σπυράκια μετά το ξύρισμα; Δες πώς θα αποφύγεις τον ερεθισμό

Γιατί εμφανίζω τέτοια "συμπτώματα";

Οι λόγοι ποικίλουν και συνήθως έχουν να κάνουν με τις συνθήκες ξυρίσματος. Και εξηγούμαστε:

#1. Μπορεί να φταίει ο τρόπος ξυρίσματος αλλά και η δύναμη που βάζεις στο ξυραφάκι. Μπορεί να θεωρείς ότι αν βάζεις δύναμη στο ξυραφάκι θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα αλλά συνήθως συμβαίνει το αντίθετο - και ακόμα χειρότερα, κινδυνεύεις να κοπείς.

#2. Ίσως φταίει ακόμα και το ίδιο το ξυραφάκι. Αν δεν το ανανεώνεις συχνά ή αν δεν το καθαρίζεις μετά τη χρήση του, οι λεπίδες συγκεντρώνουν βακτήρια και μικρόβια από τις επιφάνειες του μπάνιου, πράγμα που σε κάνει πολύ επιρρεπή σε μολύνσεις ενώ ένα "βρόμικο" ξυράφι ευνοεί και την ενοχλητική φαγούρα.

#3. Ξεκινάς να ξυρίζεσαι πριν το ντουζ, σε στεγνά πόδια; Αυτό είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο δέρμα σου - και είναι πολύ φυσιολογικό να σε πιάνει φαγούρα ή να βγάζεις σπυράκια, ακόμα και διάφορα εξανθήματα. Καλό είναι να ξυρίζεσαι μετά το ντους κι ενώ το δέρμα είναι βρεγμένο ή έστω νωπό. Έτσι, θα είναι πιο μαλακό και πιο δεκτικό στο ξύρισμα.

#4. Αν δεν χρησιμοποιείς ειδικό τζελ ή αφρό ξυρίσματος, πρέπει να το ξανασκεφτείς. Το σκέτο νερό ή το απλό σαπούνι δεν αρκούν - καλό είναι να ξυρίζεσαι με τους ειδικά σχεδιασμένους για ξύρισμα αφρούς και λοιπά προϊόντα, που θα βοηθήσουν το δέρμα να προσαρμοστεί αλλά και το ξυραφάκι να γλιστράει καλύτερα, αποτρέποντας την άμεση (κατάσαρκα) επαφή της λεπίδας με το δέρμα.

Δες επίσης: Γιατί είναι σημαντικό να φοράς αντηλιακό προσώπου όλο τον χρόνο (ακόμα και όταν έχει συννεφιά);

Πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις;

Ένας τρόπος υπάρχει για να προλάβεις ή να ελαχιστοποιήσεις τις κοκκινίλες, τη φαγούρα ή τα μικρά σπυράκια που πιθανόν εμφανίζεις μετά το ξύρισμα κι αυτός συνίσταται στο να αλλάξεις τις παραπάνω συνήθειες. Μην βάζεις δύναμη στο ξύρισμα και πέρνα το ξυραφάκι με απαλές κινήσεις πάνω από τις τρίχες, άλλαζε συχνά το ξυράφι σου και προτίμησε γυναικεία με 2+ λεπίδες (άσε για λίγο στην άκρη τα ξυραφάκια του φίλου σου ακόμα κι αν πρόκειται για λύση ανάγκης), μην ξεχνάς το τζελ ξυρίσματος και άφηνε τη διαδικασία για το τέλος του ντουζ. Επιπλέον, κάτι που θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα είναι και η απολέπιση με scrub ή η χημική απολέπιση με λοσιόν και καθαριστικά που περιέχουν ΑΗΑs και BHAs, καθώς θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος και θα το κάνει πολύ απαλό.

Tip: Προτίμησε να κάνεις απολέπιση μια μέρα πριν το ξύρισμα και όχι την ίδια ή αμέσως πιο πριν, καθώς σε αυτή την περίπτωση είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εμφανίσεις φαγούρα ή σπυράκια.