Το ελαιόλαδο και η χρήση του στην περιποίηση των μαλλιών μας

Πόσο ωφέλιμο είναι τελικά το ελαιόλαδο για τα μαλλιά μας; Όλα τα tips για να το χρησιμοποιήσεις σωστά.

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί κατά καιρούς για το ελαιόλαδο και τη χρήση του στην ομορφιά μας. Η JLo το χρησιμοποιεί απαραιτήτως στην skincare ρουτίνα της εδώ και χρόνια, αφού λίγο ελαιόλαδο στο πρόσωπο κάνει θαύματα στην ενυδάτωση και λάμψη της επιδερμίδας της, όπως υποστηρίζει η ίδια αλλά και η μητέρα της. Στο μεταξύ, το ελαιόλαδο μαζί με το λάδι καρύδας αποτελούν δύο από τα πιο χαρακτηριστικά συστατικά σε DIY μάσκες και scrubs σώματος και προσώπου - αλλά και σε αυτές του εμπορίου.

Δες επίσης: Jennifer Lopez: Το ενυδατικό skincare προϊόν που τη "συγκίνησε"

Τι γίνεται όμως με τη χρήση του ελαιόλαδου στα μαλλιά; Με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του Στέφανου Τσιτσιπά αναφορικά με την περιποίηση των μαλλιών του, ο οποίος αποκάλυψε ότι ενυδατώνει τα μακριά μαλλιά του με ελαιόλαδο, baby oil και ρίγανη, μας δίνεται η ευκαιρία να αναλύσουμε περαιτέρω τα οφέλη του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στα μαλλιά μας αλλά και το πώς πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά. 

Για αρχή, το ελαιόλαδο μπορεί να κάνει πράγματι καλό στην τρίχα, όμως απαιτείται προσοχή στην εφαρμογή του καθώς αποτελεί μονοακόρεστο λίπος που δεν μπορεί να απορροφηθεί από τα μαλλιά μόνο του. Χρειάζεται να αναμειγνύεται με μια κρέμα με βάση το νερό και έπειτα να εφαρμόζεται σε στεγνά μαλλιά. Επίσης, το γεγονός ότι πρόκειται για (παχύρρευστο) λάδι δεν το κάνει ιδανικό για όλους τους τύπους μαλλιών, και ιδίως για τα λιπαρά μαλλιά, καθώς αν δεν γίνει πολύ καλό ξέβγαλμα, τα μαλλιά θα βαρύνουν και θα δείχνουν έως και λαδωμένα.

Δες επίσης: 3 εύκολα και γρήγορα καλοκαιρινά χτενίσματα ιδανικά για το γραφείο (αλλά και τα after-office drinks)

Παρ᾽όλα αυτά, το ελαιόλαδο μπορεί να λειτουργήσει ως λιπαντικό για τη μείωση του σπασίματος της τρίχας ενώ ενυδατώνει πλήρως τα μαλλιά, χαρίζοντας μια αξεπέραστη λάμψη. Αυτή η θρέψη και η ενυδάτωση έχουν ως αποτέλεσμα και τον έλεχγο του φριζαρίσματος - θα παρατηρήσεις ότι τα μαλλιά δεν φριζάρουν σχεδόν καθόλου.

Μερικά tips για να το εφαρμόσεις σωστά στα μαλλιά σου:

#1. Καλό είναι να χρησιμοποιείς ελαιόλαδο σε στεγνά μαλλιά, λίγες ώρες πριν λουστείς. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να είσαι φρεσκολουσμένη - η δεύτερη ή τρίτη μέρα λουσίματος είναι η ιδανική μέρα για να δοκιμάσεις το ελαιόλαδο.

#2. Χώρισε σε λεπτές τούφες τα μαλλιά σου και εφάρμοσε μικρή ποσότητα ελαιόλαδου σε όλα τα μήκη και τις άκρες, αποφεύγοντας τη ρίζα. 

#3. Άφησέ το να δράσει για όσο περισσότερη ώρα μπορείς, ενώ θα προτείναμε να τυλίξεις τα μαλλιά σου σε ειδικό σκουφάκι για δύο λόγους: Αφενός για να μην λερώσεις τα ρούχα ή τη μαξιλαροθήκη σου (αν επιλέξεις να το κάνεις πριν κοιμηθείς), αφετέρου για να δημιουργηθεί η κατάλληλη υγρασία εσωτερικά στο σκουφάκι και να απορροφηθεί ακόμα πιο εύκολα το ελαιόλαδο από την τρίχα.

#4. Tο ξέβγαλμα είναι λίγο tricky και χρειάζεται να γίνει σωστά για να μην αφήσεις υπολείμματα που θα βαρύνουν τα μαλλιά σου. Αρχικά, μην κάνεις το λάθος να ξεπλύνεις κατευθείαν με νερό τα μαλλιά. Πρέπει πρώτα να εφαρμόσεις στα στεγνά μαλλιά σου λίγο σαμπουάν και να κάνεις ελαφρύ μασάζ για να απομακρύνεις τη λιπαρότητα. Στη συνέχεια, ξεπλένεις με άφθονο χλιαρό νερό και συνεχίζεις με τουλάχιστον δύο χέρια, ανάλογα και την πυκνότητα - μήκος των μαλλιών σου. Ολοκλήρωσε με conditioner ή μάσκα μαλλιών για να τα ξεμπερδέψεις και να τους χαρίσεις εξαιρετική απαλότητα. 

#5. Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα, πρόσεξε πολύ στο ξέβγαλμα ώστε να μην έρθουν σε επαφή τα μαλλιά σου με το πρόσωπο ή την πλάτη σου, καθώς το λάδι ενδέχεται να ακουμπήσει το δέρμα σου και να φράξει τους πόρους, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σπυράκια. Εξυπακούεται ότι πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα αν υποφέρεις ήδη από ακμή ή σπυράκια.