Πώς να κάνω τη ρουτίνα περιποίησης πιο φιλική προς το περιβάλλον;

Με ανανεωμένες ανακυκλώσιμες συσκευασίες και συνθέσεις που σέβονται το περιβάλλον, τα καλλυντικά έχουν στόχο να ομορφύνουν όχι μόνο εσένα, αλλά και τον πλανήτη.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ αντιμετωπίζουμε σημαντικές περιβαλλοντικές, υγειονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Τα πρωτοφανή γεγονότα των τελευταίων μηνών απαιτούν τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των καλλυντικών προϊόντων στη σημερινή κοινωνία.

Επιπλέον, οι προσδοκίες στο μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών έχουν αλλάξει. Πάνω απ’ όλα, θέλουν μάρκες που να τις εμπιστεύονται, να υποστηρίζουν τη διαφάνεια και να αναλαμβάνουν πραγματικά τη δέσμευση να βελτιώνονται ιδίως σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που έχουν στον πλανήτη. Σε αυτό το πλαίσιο των αυξανόμενων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων οι περισσότερες εταιρείες στρέφονται σε νέα μοντέλα λειτουργίας, που σέβονται τα όρια του πλανήτη και ενισχύουν τις δεσμεύσεις για βιωσιμότητα. Για παράδειγμα, η Garnier έφερε για πρώτη φορά προϊόντα βιολογικής πιστοποίησης στη μαζική αγορά της περιποίησης.

Τα συστατικά των προϊόντων, η προέλευσή τους, αλλά και η ίδια η συσκευασία τους δεν είναι επιβαρυντικά για τον πλανήτη. Την ίδια στιγμή οι συσκευασίες των προϊόντων Garnier Bio είναι γυάλινες, βιοδιασπώμενες και ανακυκλώσιμες.

Η L’Oréal, επίσης, πρόσφατα αποκάλυψε την επόμενη γενιά των φιλόδοξων στόχων της μέσα από το πρόγραμμα "L’Oréal For The Future", όπου δεσμεύεται μέχρι το 2025 όλες οι εγκαταστάσεις της να έχουν επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα μέσα από τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μέχρι το 2030 το 100% των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες των προϊόντων της θα προέρχονται από ανακυκλωμένες πηγές ή από πηγές βιολογικής προέλευσης, ενώ πρόκειται να μειώσει κατά 50% ανά τελικό προϊόν, σε σύγκριση με το 2016, τις συνολικές εκπομπές της σε αέρια του θερμοκηπίου.

The beauty activists: Τι σημαίνει πραγματική ομορφιά για τη Νίκη Χάγια;

Φιλικές προς το περιβάλλον συνθέσεις

Όταν χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε προϊόν, τα συστατικά του εισέρχονται στο δίκτυο νερού μέσω της αποχέτευσης, όπως τα μικροσφαιρίδια απολέπισης και συντηρητικά, όπως το BHA, τα οποία επηρεάζουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Η χρήση των μικροσφαιριδίων στις φόρμουλες των προϊόντων έχει περιοριστεί κατά μεγάλο ποσοστό, ενώ πολλές εταιρείες τα έχουν αφαιρέσει πλήρως από τις συνθέσεις τους. Βέβαια, ούτε τα υπόλοιπα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα καθαρισμού, τα κοντίσιονερ, τα σαμπουάν και οι μάσκες δεν είναι ασφαλή για να περνούν μέσα από την αποχέτευση.

Τα περισσότερα προϊόντα ομορφιάς που χρησιμοποιούμε καθημερινά περιέχουν μικρο-πλαστικές ουσίες. Πρόκειται για πολύ μικρά στερεά στοιχεία τα οποία δε διαλύονται στο νερό, χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να διασπαστούν, ενώ μολύνουν το περιβάλλον. Τα συγκεκριμένα συστατικά εισέρχονται και παραμένουν στο πεπτικό σύστημα των μικρών ζώων μέσα από το νερό της θάλασσας και το χώμα. Αυτά στη συνέχεια μεταφέρονται και στα μεγαλύτερα ζώα μέσω του κύκλου της διατροφικής αλυσίδας και αναπόφευκτα καταλήγουν στα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Το πολυαιθυλένιο και η πολυαμίδη (το γνωστό νάιλον) είναι από τις πιο γνωστές μικρο-πλαστικές ουσίες που εντάσσονται στις συνθέσεις των καλλυντικών προϊόντων, διότι εξασφαλίζουν υπέροχες πολυτελείς υφές και διατηρούν τη σύνθεσή τους σταθερή και αναλλοίωτη. Ο στόχος των περισσότερων εταιρειών είναι να βρεθούν οι κατάλληλοι αντικαταστάτες τους. Για παράδειγμα, η εταιρεία Eighteen B αντικαθιστά τις μικρο-πλαστικές ουσίες με ανανεώσιμη και βιοδιασπώμενη B-πρωτεΐνη μεταξιού, η οποία προσφέρει την απαλή και μεταξένια υφή που όλοι αναζητάμε στα προϊόντα περιποίησης αλλά χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις στον πλανήτη.

Η vegan & cruelty free ρουτίνα περιποίησης που μας κέρδισε με τα αρώματα και την αποτελεσματικότητά της

Διαβάζοντας τις ετικέτες

Βιολογικό, green, clean, cruelty free, vegan, οι ορισμοί είναι υποκειμενικοί και συχνά αλλάζουν από εταιρεία σε εταιρεία, καθιστώντας δύσκολο το διαχωρισμό τους. Τα clean προϊόντα είναι ασφαλή για τους ανθρώπους και τον πλανήτη και διαθέτουν ένα μη τοξικό στοιχείο ως βασικό συστατικό και φυτικά ενεργά εκχυλίσματα.

Όπως το clean eating απορρίπτει την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και επικεντρώνεται στα φυτικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για ένα υγιές ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα, το ίδιο ισχύει και για το clean beauty, όπου εκπροσωπείται από προϊόντα που εμπλουτίζουν την επιδερμίδα με τα πιο αγνά συστατικά. Στα οργανικά προϊόντα πρέπει το 95% των συστατικών της σύνθεσής τους να προέρχεται από βιολογικές καλλιέργειες και να έχουν αντίστοιχη πιστοποίηση, η οποία όμως είναι ακριβή και έτσι πολλές μικρότερες εταιρείες αναφέρουν τα βιολογικά συστατικά στη συσκευασία τους χωρίς την απαραίτητη σφραγίδα.

Τα προϊόντα ομορφιάς που δεν περιέχουν ζωικά υποπροϊόντα ή συστατικά που προέρχονται από ζώα ονομάζονται vegan. Πολλοί συνδέουν τα vegan με τα clean, αλλά αυτό είναι λάθος, καθώς ένα προϊόν μπορεί να είναι vegan και να εξακολουθεί να περιέχει χημικά συστατικά. Cruelty free είναι τα προϊόντα που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα κατά τη διάρκεια της παρασκευή τους ή και πριν από την πώληση.

Τα επονομαζόμενα green προϊόντα είναι εκείνα που δε βλάπτουν το περιβάλλον, όπως ένα αντηλιακό που είναι ασφαλές για τη βιωσιμότητα των υφάλων με βιοδιασπώμενη συσκευασία.

Πώς επηρεάζει η ρύπανση την επιδερμίδα και οι τρόποι αντιμετώπισης