Τι πρέπει να έχει υπόψη της μια γυναίκα με διαβήτη τύπου 1 ή 2 που θέλει να μείνει έγκυος

Για μια γυναίκα με διαβήτη, σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη προετοιμασίας του οργανισμού της για μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.

Παρόλα αυτά, νέες έρευνες δείχνουν το ποσοστό ευαισθητοποίησης σχετικά με τη φροντίδα πριν την εγκυμοσύνη να είναι μικρό.

Η εγκυμοσύνη είναι πρόκληση για τις γυναίκες με διαβήτη, καθώς η υπεργλυκαιμία σε οποιοδήποτε στάδιο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος. Η πρώιμη κύηση (τις πρώτες 6-7 εβδομάδες) είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμβαίνει η οργανογένεση.

Η υπεργλυκαιμία στην πρώιμη εγκυμοσύνη, η έλλειψη συμπληρωματικού φυλλικού οξέος και η λήψη ενδεχομένως επιβλαβών φαρμάκων για το διαβήτη, μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών συγγενών δυσμορφιών.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσα φλιτζάνια καφέ την ημέρα προλαμβάνουν διαβήτη, καρδιακά, άνοια και καρκίνους;

Επιπλέον, πριν τις 8 εβδομάδες, οι γυναίκες μπορεί να μη γνωρίζουν ακόμη ότι είναι έγκυες και, κατά συνέπεια, δεν δρουν για να βελτιώσουν τους κινδύνους.

Έτσι, οι κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Κλινικής Αριστείας της Βρετανίας συνιστά ότι όλες οι γυναίκες με διαβήτη χρειάζονται είτε ασφαλή αποτελεσματική αντισύλληψη για να αποφύγουν μια ακούσια εγκυμοσύνη, είτε προγεννητική φροντίδα για τη μείωση των σχετικών με το διαβήτη παραγόντων κινδύνου πριν από τη σύλληψη.

Η παρακολούθηση της γλυκόζης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αυτοδιαχείρισης του διαβήτη.

Για τις έγκυες γυναίκες που χρησιμοποιούν ινσουλίνη, η αυτοδιαχείριση απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση της γλυκόζης με τουλάχιστον 7-10 ημερήσιες μετρήσεις (πριν από τα γεύματα, 1 ή / και 2 ώρες μετά το γεύμα, πριν από την οδήγηση και πριν από τον ύπνο) και σχολαστική προσοχή για την προσαρμογή των δόσεων ινσουλίνης με βάση τα επίπεδα γλυκόζης, τη διατροφική πρόσληψη και τη σωματική δραστηριότητα.

Επομένως, οι γυναίκες με διαβήτη πρέπει να είναι προσεκτικές και να ζητούν τη βοήθεια του γυναικολόγου και του κλινικού διαιτολόγου, έτσι ώστε να προετοιμάσουν κατάλληλα εκείνη και το σώμα της για μια ομαλή και όμορφη εγκυμοσύνη.

Ευχαριστούμε τη διαιτολόγο – διατροφολόγο Διονυσία Αγαλιώτη