Ποια είναι η σχέση μεταξύ χοληστερόλης και διαβήτη;

Η σχέση μεταξύ τους, ο ρόλος της διατροφής και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Ο διαβήτης μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης ενός ατόμου.Ωστόσο, με την κατάλληλη φροντίδα, μια υγιεινή διατροφή και άσκηση, ένα άτομο με διαβήτη μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως διαβητική δυσλιπιδαιμία. Παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι η διαβητική δυσλιπιδαιμία συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) και αυξημένα επίπεδα χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών χοληστερόλης (LDL), καθώς και τριγλυκεριδίων.

Η HDL χοληστερόλη είναι αυτό που ορισμένοι ειδικοί αποκαλούν "καλή" χοληστερόλη, ενώ η χοληστερόλη LDL είναι αυτό που αποκαλούν "κακή" χοληστερόλη.

Όταν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης ενός ατόμου αυξάνονται πολύ,  μπορεί να σχηματιστούν πλάκες που στενεύουν ή εμποδίζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα άτομα με διαβήτη μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ακόμη και με καλά ελεγχόμενα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.Οι ερευνητές δηλώνουν επίσης ότι ένα άτομο μπορεί να βελτιώσει τη στεφανιαία υγεία του μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης του.

Οι γιατροί μπορούν να μετρήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης ενός ατόμου με μια εξέταση αίματος. Όλοι όσοι είναι άνω των 20 ετών θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ χοληστερόλης κάθε 4-6 χρόνια. Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θα πρέπει να ελέγχονται πιο συχνά.

Ως υγιή επίπεδα χοληστερόλης για τους ενήλικες ορίζονται τα ακόλουθα:

  • Ολική χοληστερόλη: 125-200 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dl)
  • "Μη καλή" χοληστερόλη: Λιγότερο από 130 mg/dl
  • Κακή χοληστερόλη: Λιγότερο από 100 mg/dl
  • Ολική καλή χοληστερόλη: Το υγιές επίπεδο ποικίλλει ανάλογα με το φύλο. Για τους άνδρες, είναι 40 mg / dl ή περισσότερο και για τις γυναίκες 50 mg / dl ή περισσότερο.

Έλεγχος επιπέδων

Οι συστάσεις αναφέρουν ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 20 ετών πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους τουλάχιστον κάθε 4-6 χρόνια.Εκείνοι με αυξημένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, μπορεί να επιθυμούν να μιλήσουν με το γιατρό τους για τον έλεγχο της χοληστερόλης τους σε πιο συχνή βάση.

Για να ελέγξει τα επίπεδα χοληστερόλης ενός ατόμου, ένας επαγγελματίας υγείας λαμβάνει ένα δείγμα αίματος. Ένας κλινικός ιατρός μπορεί στη συνέχεια να αναλύσει το αίμα και να στείλει τα αποτελέσματα στο άτομο ή τον γιατρό του, ο οποίος θα εξηγήσει τα ευρήματα και θα συζητήσει με τον ασθενή τυχόν απαιτούμενες στρατηγικές για τη διαχείριση των επιπέδων.

Εάν οι παρεμβάσεις όπως οι αλλαγές στη διατροφή ή την άσκηση, δεν βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ο γιατρός μπορεί να συστήσει σε ένα άτομο να πάρει φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης.

Χοληστερόλη και διατροφή

Η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον έλεγχο της χοληστερόλης. Μια διατροφή με μειωμένα κορεσμένα λίπη και πλούσια σε φυτικές ίνες και ορισμένα υγιεινά τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μερικά παραδείγματα τροφίμων που βοηθούν είναι:

  • Αβοκάντο
  • Βρώμη
  • Λιναρόσπορος
  • Σόγια
  • Ξινολάχανο
  • Βατόμουρα
  • Σολομός
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
  • Φασόλια
  • Τρόφιμα υψηλότερα σε ακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται

Ένα άτομο που έχει διαβήτη και προσπαθεί να ελέγξει τη χοληστερόλη του θα πρέπει να αποφεύγει ορισμένα είδη τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Καλό είναι να μην καταναλώνουν περισσότερα από 200 mg χοληστερόλης την ημέρα από τη διατροφή.

Άσκηση

Η άσκηση διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας ενός ατόμου.Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συνιστά στα άτομα με διαβήτη να ασκούνται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια γρήγορη μισής ώρας βόλτα με τα πόδια, 5 ημέρες την εβδομάδα.Η άσκηση είναι ένας κατάλληλος τρόπος όχι μόνο για τη μείωση της κακής χοληστερόλης αλλά και για την αύξηση της καλής.

Άλλες συμβουλές

Για να μειωθεί η πιθανότητα καρδιακών παθήσεων, συνίσταται η διακοπή του καπνίσματος, και η παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.Επιπλέον, προτείνεται η μείωση ή και η πλήρης αποφυγή του αλκοόλ.

Συμπερασματικά, ο διαβήτης συχνά αυξάνει τα επίπεδα "κακής" χοληστερόλης στο σώμα ενός ατόμου, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα "καλής" χοληστερόλης.Ο έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων ενός ατόμου. Έχοντας αυτό κατά νου, οι άνθρωποι καλό θα είναι να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε επεξεργασμένη ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Θα πρέπει επίσης να ασκούνται τακτικά για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης τους.Εάν τα προληπτικά αυτά μέτρα δεν μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ένας γιατρός είναι σε θέση να προτείνει τις κατάλληλες εναλλακτικές επιλογές.