4 δεδομένα για την επιληψία + μία νέα θεραπεία που μόλις εγκρίθηκε

Η επιληψία αφορά σήμερα περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη.

Η επιληψία είναι μια εγκεφαλική διαταραχή που εκδηλώνεται με διαλείπουσες κρίσεις.

* Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να έχουν το χαρακτήρα επεισοδίων ακούσιων σπασμωδικών κινήσεων που διαρκούν λίγο και μπορεί να αφορούν μόνο ένα μέρος του σώματος, όπως το ένα χέρι ή το ένα πόδι (εστιακή κρίση), ή και ολόκληρο το σώμα (γενικευμένη κρίση).

* Μερικές φορές συνοδεύονται από απώλεια συνείδησης και ελέγχου της λειτουργίας του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης.

* Τα συμπτώματα στην επιληψία μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο.

* Μερικοί άνθρωποι με επιληψία μοιάζουν απλά σαν να κοιτάζουν στο κενό για μερικά δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης, αλλά συνεχίζουν αυτό που έκαναν σαν να βρίσκονται στο δικό τους κόσμο, ενώ άλλοι έχουν επαναλαμβανόμενες μυϊκές συσπάσεις σε χέρια και πόδια.

Μία νέα θεραπεία για την επιληψία μόλις εγκρίθηκε

Η Angelini Pharma, μια διεθνής φαρμακευτική εταιρεία μέρος του ιδιωτικού ιταλικού ομίλου Angelini που απέκτησε πρόσφατα τη βιοφαρμακευτική εταιρεία Arvelle Therapeutics, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EΕ) έχει χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας για το cenobamate για την πρόσθετη θεραπεία εστιακών επιληπτικών κρίσεων με ή χωρίς δευτερογενή γενίκευση σε ενήλικες ασθενείς που δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς παρά το ιστορικό θεραπείας με τουλάχιστον δύο αντιεπιληπτικά φαρμακευτικά προϊόντα. Η άδεια κυκλοφορίας ΕΚ ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

"Το  cenobamate θα είναι μια ευπρόσδεκτη νέα θεραπευτική επιλογή στην Ευρώπη για ενήλικες που δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ελέγξουν τις επιληπτικές κρίσεις εστιακής έναρξης με τις διαθέσιμες θεραπείες. Η ανθεκτική στη θεραπεία επιληψία έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και είμαστε υπερήφανοι που βοηθάμε στην αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας υγειονομικής πρόκλησης", δήλωσε ο Pierluigi Antonelli, Διευθύνων Σύμβουλος της Angelini Pharma. 

"Αυτή η έγκριση σηματοδοτεί μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων εστιακής έναρξης σε ενήλικες ασθενείς. Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να έχουν μια νέα θεραπευτική επιλογή, διότι οι περισσότεροι από αυτούς συνεχίζουν να έχουν επιληπτικές κρίσεις που μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή τους", δήλωσε η Agnese Cattaneo, Επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος της Angelini Pharma. "Υπάρχουν περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη με επιληψία και περίπου το 40% των ενήλικων ασθενών με εστιακή επιληψία έχουν ανεπαρκή έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων μετά από θεραπεία με δύο αντιεπιληπτικά φάρμακα (ASMs). Η έγκριση του cenobamate από την ΕΕ τους δίνει ελπίδες για μια καλύτερη ζωή".

"Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα που εισήχθησαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες βελτίωσαν την ικανότητά μας να προσαρμόζουμε τις επιλογές θεραπείας στις ατομικές ανάγκες, αλλά είχαν μικρό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των επιληπτικών κρίσεων σε άτομα με ανθεκτική επιληψία" σχολίασε ο Emilio Perucca, Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Παβίας, και  αμέσως προηγούμενος Πρόεδρος της International League κατά της επιληψίας. "Το cenobamate διαφέρει από αυτά τα φάρμακα επειδή η χρήση του οδηγεί σε άνευ προηγουμένου ποσοστά ελεύθερα επιληπτικών κρίσεων αυτών των ασθενών. Αυτό είναι σημαντικό γιατί μόνο η ελευθερία από τις επιληπτικές κρίσεις μπορεί να επιτρέψει την επιστροφή σε μια φυσιολογική και πλήρως παραγωγική ζωή".