Έχεις τόσο έντονη ροή περιόδου που διακόπτει την καθημερινότητά σου;

Έως και 24% των γυναικών με έντονους πόνους περιόδου και μεγάλης διάρκειας αιμορραγία ενδέχεται να πάσχουν από τη νόσο Von Willebrand.

Η vόσος Von Willebrand περιγράφεται ως η πιο συχνή κληρονομική αιμορραγική διαταραχή και εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάζει έως και το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Έως και 24% των γυναικών με έντονους πόνους περιόδου και μεγάλης διάρκειας αιμορραγία ενδέχεται να πάσχουν από τη νόσο Von Willebrand. 

Έντονη ροή περιόδου και νόσος Von Willebrand

Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Φινλανδού ιατρού Eric Von Willebrand που την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1920. Είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας ή της δυσλειτουργίας του παράγοντα πήξης του αίματος von Willebrand (VWF).

O παράγοντας Vοn Willebrand συμβάλλει στην αποφυγή εμφάνισης αιμορραγίας μετά από έναν τραυματισμό, υποβοηθώντας την συγκόληση των αιμοπεταλίων για το σχηματισμό αιμοστατικού θρόμβου. Στα άτομα με VWD, ο παράγοντας αυτός είτε δυσλειτουργεί είτε δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας, με αποτέλεσμα αυτή να διαρκεί περισσότερο από το κανονικό. Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο von Willebrand χωρίς να το γνωρίζουν, συχνά μέχρι την ενηλικίωσή τους, εκτός εάν υπάρξουν σχετικές ενδείξεις μετά από σοβαρό τραυματισμό ή κάποια χειρουργική επέμβαση.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της VWD ποικίλουν, ακόμη και μεταξύ ατόμων της ίδιας οικογένειας. Συνήθη συμπτώματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν:

  • Συχνές ή παρατεταμένες ρινορραγίες που μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα για να σταματήσουν
  • Συχνούς εκτεταμένους μώλωπες ακόμα και μετά από ελαφρείς τραυματισμούς
  • Αιμορραγία για περισσότερο από το συνηθισμένο μετά από τραυματισμούς, χειρουργικές επεμβάσεις ή οδοντιατρικές επεμβάσεις
  • Έντονη και μεγάλης διάρκειας έμμηνο ρύση στις γυναίκες
  • Απώλεια αίματος από τη γαστρεντερική οδό 
  • Aιμορραγίες στις αρθρώσεις, με πόνο και πρήξιμο, χωρίς προφανή εξωτερική αιτία

#Put a period to bad periods

Η CSL Behring παρουσιάζει μια νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη νόσο Von Willebrand, η οποία ξεκινά από τον Απρίλιο του 2021. Ο σκοπός της καμπάνιας είναι η ενημέρωση για τη συσχέτιση της νόσου Von Willebrand με την έντονη μηνορραγία, ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες παγκοσμίως επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους.

Η CSL Behring δημιούργησε την καμπάνια #Put a period to bad periods προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες στην Ελλάδα για τη συσχέτιση της σοβαρής μηνορραγίας με τη νόσο αυτή και να τις παροτρύνει να συμβουλευθούν σχετικά τον ιατρό τους. Η καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών.

Μάθε περισσότερα εδώ