Τι να γνωρίζεις για την ανοσμία και το... τεστ όσφρησης

Η πανδημία COVID-19, πέρα από τις δραματικές εικόνες και τα προβλήματα που προκάλεσε, μας θύμισε τη σημασία της όσφρησης στη ζωή μας.

Από τον δρα Τιμολέοντα Τερζή, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, Διευθυντή Ρινολογικού Κέντρου Αθηνών στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, πρόεδρο Ελληνικής Ρινολογικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου 

Η όσφρηση είναι μια πολύτιμη αίσθηση. Μας βοηθά να χαρούμε τις ευχάριστες μυρωδιές του περιβάλλοντος, να απολαύσουμε το φαγητό και το ποτό μας, αλλά και μας προστατεύει από επικίνδυνες τροφές, τοξικές ουσίες ή φωτιά. Η πανδημία COVID-19, πέρα από τις δραματικές εικόνες και τα προβλήματα που προκάλεσε, μας θύμισε τη σημασία της όσφρησης στη ζωή μας.

COVID-19 και ανοσμία

Από την αρχή της διαπιστώσαμε ότι μέχρι και 85% των ατόμων που νοσούν με COVID-19, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου, έχουν πλήρη έλλειψη ή μείωση της όσφρησης (ανοσμία ή υποσμία). Συχνά, μάλιστα, στα άτομα με ήπια νόσο η ανοσμία μπορεί να υπάρχει ως μοναδικό σύμπτωμα. Σε πολλές περιπτώσεις η απώλεια της όσφρησης συνοδεύεται με μείωση της γεύσης. Έτσι, ο έλεγχος της όσφρησης μπορεί να αποκαλύψει νόσηση όπου δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, ενώ σε όσους έχουν νοσήσει και το ξέρουν, ο έλεγχος θα υποδείξει πότε απαιτείται εξέταση από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο.

Οι οδηγίες που έχει εκδώσει η Ελληνική Ρινολογική Εταιρεία συνιστούν εκτέλεση PCR test για τον νέο κορονοϊό σε κάθε περίπτωση ανοσμίας που εγκαταστάθηκε αιφνίδια και δε δικαιολογείται από κάποια χρόνια πάθηση της μύτης που μπορεί να προϋπάρχει. Στην COVID-19 η ανοσμία συνήθως εμφανίζεται μετά την τέταρτη μέρα της νόσου και τυπικά υποχωρεί μέσα σε 1 μήνα. Αν δεν επανέλθει, απαιτείται εκτίμηση από τον ειδικό. Στην αντιμετώπιση ενθαρρυντικά αποτελέσματα έχει η οσφρητική εκπαίδευση. Σε αυτήν τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα ο ασθενής προσπαθεί να μυρίσει γνώριμες σε αυτόν μυρωδιές φέρνοντας στον νου του την οσμή που αντιστοιχεί. Η όσφρηση μπορεί να επηρεαστεί και σε διάφορες άλλες παθήσεις της μύτης όπως στη χρόνια ρινίτιδα, αλλεργική ή μη, στους πολύποδες της μύτης, κακοήθεις παθήσεις ή τραυματισμούς. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση καθορίζεται από τον ειδικό μετά από εξέταση και κατάλληλο έλεγχο

Κάνε το τεστ όσφρησης

Πλησίασε στη μύτη σου αντικείμενα που έχουν χαρακτηριστική μυρωδιά και πάρε μια ήρεμη εισπνοή: ένα γνώριμο άρωμα, ένα βαζάκι με μπαχαρικό, καφέ, ένα φρούτο. Αν δεν μπορείς να αισθανθείς την αναμενόμενη οσμή, ζήτησε τη βοήθεια του ειδικού.