Κεφάλαιο αιμορροΐδες: Τι τις προκαλεί, ποια τα συμπτώματα και πώς να τις αντιμετωπίσεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Οι αιμορροΐδες συμβαίνουν όταν ομάδες φλεβών στην επένδυση του πρωκτικού σωλήνα διογκώνονται και φλεγμαίνουν και οποιοσδήποτε μπορεί να τις αποκτήσει. Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, περίπου ο μισός πληθυσμός έχει εμφανίσει ένα ή περισσότερα συμπτώματα, όπως πόνο, κνησμό ή αιμορραγία.  

Αυτές οι συστάδες φλεβών μερικές φορές τεντώνονται όταν βρίσκονται υπό πίεση. Μπορεί να διογκωθούν, κάτι το οποίο προκαλεί αυτό που ονομάζουμε αιμορροΐδες ή σωροί. Συνήθως δεν είναι σοβαρές, αλλά μπορεί να είναι δυσάρεστες - ειδικά αν τις εμφανίζει κανείς συνέχεια. Οι αιμορροΐδες μπορεί να σχηματιστούν εξωτερικά, γύρω από τον πρωκτό, ή εσωτερικά, στο κάτω μέρος του ορθού.

Τι τις προκαλεί;

Η αυξημένη πίεση στο κάτω μέρος του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε αιμορροΐδες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε:

• Σφίξιμο κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου

• Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

• Επιπλέον βάρος

• Εγκυμοσύνη ή τοκετό

• Ανύψωση βαριών πραγμάτων

Οι αιμορροΐδες είναι πιο συχνές σε μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους και σε όσους τις είχαν και οι γονείς τους.

Συμπτώματα

• Λίγο αίμα στο χαρτί τουαλέτας ή στη λεκάνη, μετά την τουαλέτα

• Φαγούρα ή πόνος στον πρωκτό, ειδικά σε καθιστή θέση 

• Μικρά εξογκώματα κοντά στον πρωκτό

Πώς διαγιγνώσκονται;

Ο γιατρός ρωτά τον πελάτη του για τα συμπτώματά τουκαι τον εξετάζει. Μπορεί να βάλει ένα δάχτυλο με γάντι στο ορθό του για να ψηλαφίσει για διογκωμένες φλέβες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει φωτιζόμενους σωλήνες που τους επιτρέπουν να κοιτάξουν μέσα στον πρωκτικό σωλήνα.

Πρόπτωση και θρόμβωση

Δύο πράγματα μπορεί να συμβούν που κάνουν τις αιμορροΐδες πιο περίπλοκες και επώδυνες. Όταν μια εσωτερική αιμορροΐδα τεντώνεται και ωθείται έξω από τον πρωκτό, αυτό ονομάζεται πρόπτωση. Η θρόμβωση είναι όταν σχηματίζεται ένας επώδυνος θρόμβος αίματος σε μια αιμορροΐδα. Και τα δύο προβλήματα μπορεί να επουλωθούν από μόνα τους. Αν όχι, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία από τον γιατρό.  

Τρόφιμα για την πρόληψη και την ανακούφισή τους

Τα κόπρανα μπορεί να μαλακώσουν και έτσι να αποτραπεί το σφίξιμο στην τουαλέτα με την κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών. Ιδανικά, πρέπει κανείς να καταναλώνει φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, φασόλια και ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης. (Ο γιατρός μπορεί επίσης να προτείνει ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών.) 

Καλό είναι να προσθέτει φυτικές ίνες στη διατροφή τουσιγά-σιγά. Η υπερβολική ποσότητα, πολύ γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε αέρια και φούσκωμα. Ακόμη, πίνοντας πολύ νερό θα βοηθήσει τις φυτικές ίνες να κάνουν τη δουλειά τους.

Θεραπεία στο σπίτι

Οι μη συνταγογραφούμενες κρέμες και τα μαντηλάκια ή ακόμη και μια μικρή παγοκύστη μπορεί να ανακουφίσουν από τον πόνο και το πρήξιμο, όπως και ένα ζεστό μπάνιο δύο έως τρεις φορές την ημέρα, για 10-15 λεπτά κάθε φορά.

Ένα μη συνταγογραφούμενο μαλακτικό για τα κόπρανα μπορεί να διευκολύνει την αφόδευση, ενώ τα παυσίπονα του φαρμακείου, όπως η ασπιρίνη, μπορεί να διευκολύνουν τη δυσφορία.

Θεραπεία από γιατρό

Όταν οι σπιτικές θεραπείες δεν αποδίδουν, ο γιατρός μπορεί να τοποθετήσει μικρά λαστιχάκια γύρω από τις εσωτερικές αιμορροΐδες για να διακόψει την παροχή αίματος μέχρι να συρρικνωθούν. Αυτό ονομάζεται απολίνωση. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν λέιζερ ή υπέρυθρη θερμότητα για να συρρικνώσουν τις εσωτερικές αιμορροΐδες, γνωστή ως πήξη ή να κάνουν σκληροθεραπεία εγχέοντας μια χημική ουσία στην αιμορροΐδα για να τη διασπάσουν.

Χειρουργική επέμβαση

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για τις αιμορροΐδες. Αν όμως το πρόβλημα δεν υποχωρεί, ένας χειρουργός μπορεί να κόψει τους πρησμένους ιστούς. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται αιμορροϊδεκτομή. Για τις εσωτερικές αιμορροΐδες, μπορεί να χρειαστεί συρραφή αιμορροΐδων.