8 οφέλη της σιωπής για τη σωματική και ψυχική υγεία (+πώς να την απολαμβάνεις περισσότερο)

Μια ματιά σε μερικούς σοβαρούς λόγους για να επιζητά κανείς ησυχία, καθώς και πραγματικές συμβουλές για το πώς να το επιτύχει.

Στον πάντα θορυβώδη κόσμο μας, γεμάτο μουσική υπόκρουση, on-demand εκπομπές, podcasts και αεροπλάνα που πετούν από πάνω μας, πολλοί δεν "βιώνουν" αρκετή ησυχία. Και σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, αυτό δεν είναι και τόσο καλό για την υγεία.

Τόσο οι ειδικοί όσο και οι ερευνητικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι, ειδικά στον θορυβώδη κόσμο, ο χρόνος που περνά κανείς στη σιωπή μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Αν και η απουσία ήχου μπορεί να υποδηλώνει κενό, μπορεί κανείς να ανακαλύψει ότι η μείωση του θορύβου προσφέρει εκπληκτική πληρότητα για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.

Ακολουθεί μια ματιά σε μερικούς σοβαρούς λόγους για να επιζητά κανείς ησυχία, καθώς και πραγματικές συμβουλές για το πώς να το επιτύχει.

Η σιωπή μπορεί να βοηθήσει την υγεία με διάφορους τρόπους, όπως:

• μείωση της αρτηριακής πίεσης

• βελτίωση της συγκέντρωσης και της εστίασης

• ηρεμία από τις αγωνιώδεις σκέψεις

• τόνωση της ανάπτυξης του εγκεφάλου

• μείωση της κορτιζόλης

• τόνωση της δημιουργικότητας

• βελτίωση της αϋπνίας

• ενθάρρυνση της ενσυνειδητότητας

Η σιωπή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η υπέρταση, ή υψηλή αρτηριακή πίεση, αποκαλείται συχνά ο "σιωπηλός" δολοφόνος. Τούτου λεχθέντος, υπάρχει κάτι ειρωνικό στο γεγονός ότι η σιωπή θα μπορούσε στην πραγματικότητα να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακούρυθμού.

Γενικά, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της σιωπής στην καρδιαγγειακή υγεία, αλλά τα αποτελέσματα αυτά είναι ελπιδοφόρα.

Η σιωπή μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την εστίαση

Υπάρχει λόγος για τον οποίο οι σημαντικές εξετάσεις δεν διεξάγονται με μουσική να ακούγεται στο παρασκήνιο. Η ακουστική ησυχία βοηθά στη συγκέντρωση.

Απαλλαγμένος από το εξωτερικό ερέθισμα του θορύβου, ο εγκέφαλος μπορεί να συγκεντρωθεί καλύτερα στο έργο που έχει αναλάβει. Αυτό μπορεί να έχει οφέλη για την εργασία, την εκπαίδευση, τις σχέσεις και πολλά άλλα.

"Η εστίαση σε ένα πράγμα κάθε φορά με πλήρη προσοχή μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της αποτελεσματικότητας και της ηρεμίας εν μέσω μιαςδραστηριότητας", εξηγεί η κλινική ψυχολόγος και εκπαιδευτής ενσυνειδητότητας Supriya Blair.

"Η ζωή συμβαίνει με τη σειρά. Όταν εστιάζουμε σε ένα πράγμα κάθε φορά, δεν είμαστε διασκορπισμένοι. Η προσοχή και η ενέργειά μας είναι ευθυγραμμισμένες".

Η σιωπή μπορεί να ηρεμήσει τις αγωνιώδεις σκέψεις

Οι αγωνιώδεις σκέψεις είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του άγχους. Η σιωπή μπορεί να φαίνεται σαν ένας ευρύς ανοιχτός χώρος για να γεμίσουν οι στριφογυριστές σκέψεις, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να συμβαίνει.

Αντίθετα, είναι δυνατόν η σιωπή να φέρει νοητική ηρεμία.

"Το να μάθουμε να γινόμαστε ήσυχοι μας βοηθά να μην ξοδεύουμε περιττή ενέργεια, συμμετέχοντας ακατάπαυστα στον τροχό του χάμστερ των σκέψεων στο κεφάλι μας", λέει η Blair.

Τελικά, η νοητική ακινησία μπορεί να αποτελέσει πύλη προς την ενσυνειδητότητα, η οποία έχει αποδεδειγμένα οφέλη για το άγχος.

Με τη σιωπή μπορεί κανείς να είναι παρών στην στιγμή και με τη σειρά της η ηρεμία του μυαλού μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο υγιή εγκέφαλο.

Η σιωπή μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη

Πιθανότατα όλοι έχουν βιώσει την αίσθηση της καταπίεσης σε μια συναυλία με θόρυβο στο στήθος ή σε ένα θορυβώδες πάρτι γενεθλίων. Αυτό το ψυχικό φαινόμενο έχει μια φυσιολογική βάση.

Μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι οι άνθρωποι που εκτελούσαν την εργασία τους με θόρυβο στο παρασκήνιο είχαν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης.

"Η συσσώρευση δυσάρεστου θορύβου μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικό στρες και σε υπερβολική απελευθέρωση κορτιζόλης", λέει η κλινική ψυχολόγος Martine Prunty, PhD.

"Όταν αυτή γίνεται αυξημένη, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, αισθήματα σημαντικής καταπίεσης, δυσκολίες στον ύπνο και χρόνιες ασθένειες".

Η σιωπή διεγείρει τη δημιουργικότητα

Το να καθαρίσει κανείς το κεφάλι του με μια μακρά σιωπή θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την αύξηση της δημιουργικότητας. Αν και οι κλινικές έρευνες σχετικά με την ακριβή σχέση μεταξύ σιωπής και δημιουργικότητας είναι ελάχιστες, πολλοί ειδικοί έχουν αναδείξει τα οφέλη της πνευματικής ηρεμίας για καλύτερη δημιουργική απόδοση.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι περίοδοι διακοπής της λειτουργίας αυξάνουν την παραγωγικότητα και βελτιώνουν την επίλυση προβλημάτων.

"Το να μάθουμε να "χωνεύουμε" τις σκέψεις μας και να ησυχάζουμε το μυαλό μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί χώρος για σπίθες δημιουργικότητας και εμπνευσμένης δράσης", λέει η Blair.

Η σιωπή θα μπορούσε να βελτιώσει την αϋπνία

Οι περισσότεροι χρειάζονται ένα ήσυχο περιβάλλον για να κοιμηθούν.

Στην πραγματικότητα, το άγχος του εξωτερικού θορύβουμπορεί να διαταράξει τη νυχτερινή ανάπαυση στον ίδιο βαθμό με μια διαταραχή του ύπνου.

Αλλά οι πρώτες πρωινές ώρες δεν είναι η μόνη στιγμή που η σιωπή μπορεί να αποτρέψει την αϋπνία. Η εξάσκηση της ησυχίας σε στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προετοιμάσει για καλύτερη ξεκούραση τη νύχτα.

"Η σιωπή και οι περίοδοι ηρεμίας διεγείρουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και ανακουφίζουν από την ένταση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αίσθηση ευεξίας, καθώς οι άνθρωποι μπορούν στη συνέχεια να αισθάνονται πιο χαλαροί γενικά", λέει ηPrunty. "Όταν συμβαίνει αυτό, η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται".

Η σιωπή μπορεί να ενθαρρύνει την ενσυνειδητότητα

Όταν οι άνθρωποι είναι σιωπηλοί, μπορούν να είναι παρόντες στην παρούσα στιγμή.

Αντί να νιώσουν την παρόρμηση να γεμίσουν τον χώρο με μια δραστηριότητα, μια συζήτηση ή λίγη μουσική, μπορούν συνειδητά να επιλέξουν να μείνουν με τη σιωπή.

Αυτό επιτρέπει στις σκέψεις να κατασταλάξουν και στο σώμα να επιστρέψει σε παρασυμπαθητική κατάσταση.

Πώς να αποκτήσει κανείς περισσότερη σιωπή στη ζωή του

Με λίγη θέληση, μπορεί να φέρει κάποιος περισσότερη ησυχία στην καθημερινή του ζωή και να ακολουθήσει αυτές τις μεθόδους για να μειώσει τον θόρυβο:

• Να κάνει το όχημά του μια ζώνη χωρίς θόρυβο.

• Να μειώσει τον θόρυβο του περιβάλλοντος.

• Να βγάλει τα ακουστικά του.

• Να ξεκινήσει τη μέρα του πριν ξυπνήσει το υπόλοιπο σπίτι.

Να κάνει το όχημά του μια ζώνη χωρίς θόρυβο

Όταν κάποιος οδηγεί μόνος του, μπορεί να κάνει το όχημά του ένα καταφύγιο σιωπής. Αν έχει μεγάλη διαδρομή, αυτή μπορεί να είναι η ιδανική στιγμή για να απολαύσει την ησυχία. 

Να "απενεργοποιήσει" τον θόρυβο του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των οικιακών εργασιών

Ποιες καθημερινές εργασίες θα μπορούσαν να είναι χωρίς ήχο;

Αν η προετοιμασία του δείπνου ή το πρωινό χτένισμα φαίνεται να χρειάζονται πάντα ένα soundtrack, ένα διάλειμμα πού και πού θα βοηθούσε κάποιον να απολαύσει την ησυχία.

Να βγάλει τα ακουστικά του

Είναι εύκολο να κρατά κανείς τα ακουστικά στα αυτιά του ως ένα είδος αυτόματου πιλότου ήχου, αλλά μπορεί να βρει κάποια ψυχική ανακούφιση βγάζοντάς τα.

"Απλά κόβοντας τη συνήθεια να κυκλοφορείτε με ακουστικά στα αυτιά, σταματάτε τη συνεχή διέγερση της άμεσης απορρόφησης κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας", λέει η Prunty.

Να ξεκινήσει τη μέρα του πριν ξυπνήσει το υπόλοιπο σπίτι

Όταν τα παιδιά, ο σύζυγος ή οι συγκάτοικοι προσθέτουν αέναο ήχο στον χώρο, στιγμές σιωπής μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν.

Αν μπορεί κάποιος είναι καλό να δοκιμάσει να ξυπνά πριν από το υπόλοιπη οικογένεια.

"Αντί να αρπάξετε έναν καφέ και φύγετε, ίσως σηκωθείτε 15 λεπτά νωρίτερα και απολαύσετε σιγά-σιγά το πρώτο φλιτζάνι καφέ με ησυχία" συνιστά η ψυχολόγος.

Μικρά βήματα κάθε φορά

Για μερικούς ανθρώπους, η σιωπή μπορεί να μοιάζει απειλητική ή άβολη. Οπότε, μπορούν να ξεκινήσουν κάνοντας μικρά πράγματα.

"Ξεκινήστε με την εξάσκηση 2 λεπτών σιωπής κάθε φορά", ενθαρρύνει η ψυχολόγος. "Παρακολουθήστε τα τεκταινόμενα του μυαλού χωρίς να προσκολληθείτε σε μια σκέψη".

Αυτή είναι η αρχή της ενσυνειδητότητας.