Facts για υγιές συκώτι

Η σωστή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση και η πρόληψη μέσα από ενημέρωση αποτελούν το τρίπτυχο για υγιές συκώτι.

Αναφερόμενοι στο συκώτι μας, το φυσικό φίλτρο του οργανισμού μας, μπορούμε να βρούμε κοινά σημεία με έναν εργατικό… υπάλληλο! "Ο παραλληλισμός είναι εύστοχος, καθώς το συκώτι επιτελεί καθημερινά πάνω από 500 ζωτικές λειτουργίες, όπως δημιουργία χολής, παραγωγή σημαντικών πρωτεϊνών και πρόληψη πιθανών σοβαρών λοιμώξεων", εξηγεί ο Βασίλης Γράβαρης, υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΣΑΗΕ "Προμηθέας".

Facts για υγιές συκώτι

Η σωστή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση και η πρόληψη μέσα από ενημέρωση αποτελούν το τρίπτυχο υγείας του. Έτσι, στο τραπέζι μας πρέπει πάντα να βρίσκεται ένα μεσογειακό μενού, με χαμηλά λιπαρά, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά, όπως πράσινο τσάι, φρούτα, λάδι και όσπρια. Η άσκηση, κατά μέσο όρο για 250 λεπτά την εβδομάδα, μειώνει δραστικά τα ποσοστά λίπους, ενώ κοινό παρονομαστή αποτελεί η σωστή ενημέρωση καθώς και η πρόληψη μέσα από έγκαιρες εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να διαγνώσουν μια νόσο σε πρώιμο και αντιμετωπίσιμο στάδιο. Στη λογική αυτή ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "Προμηθέας" συνεχίζει να υλοποιεί, με την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος και την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, την πολυεπίπεδη καμπάνια ευαισθητοποίησης "Δουλεύει για Σένα!", γύρω από τους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος, της τρίτης πιο θανατηφόρας νόσου παγκοσμίως, με ελλιπή όμως πληροφόρηση. Στην κορυφή της κόκκινης πυραμίδας βρίσκονται οι μακροχρόνιες λοιμώξεις από ηπατίτιδες B και C, για τις οποίες υπάρχουν ήδη θεραπείες στο οπλοστάσιό μας. Με την ηπατίτιδα C να αποκαλείται "σιωπηλή νόσος", ένεκα μη εμφάνισης συμπτωμάτων, η μη έγκαιρη διάγνωση ή η απορρύθμισή της ενδέχεται να οδηγήσει σε κίρρωση και μετέπειτα σε καρκίνο. Ο κακός τρόπος ζωής αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα, καθώς το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έκθεση σε αναβολικά και, φυσικά, το αλκοόλ μπορούν να επιφέρουν σοβαρά ηπατικά νοσήματα, όπως μη αλκοολική λιπώδης νόσος (NAFLD) και μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), για τα οποία μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 βρίσκονται κι εκείνα σε ομάδα υψηλού ρίσκου, ενώ σπανιότερα ηπατικά νοσήματα, όπως η νόσος Wilson, είναι συνδεδεμένα με τη νόσο. Τα πολυμορφικά εργαλεία της καμπάνιας, όπως δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος, υπαίθρια δρώμενα και διενέργεια ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων σε ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο, αποσκοπούν στη διάδοση του μηνύματος της πρόληψης, που κυριολεκτικά σώζει ζωές. 

Δουλεύει για Σένα! Αγαπάτε… Υπαλλήλους! 

Η συνεχιζόμενη καμπάνια ευαισθητοποίησης του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "Προμηθέας" για τον Καρκίνο του Ήπατος (helpa-prometheus.gr).