Είναι το συνάχι είναι σύμπτωμα κορονοϊού; Τι κάνουμε αν ήρθαμε σε επαφή με κρούσμα;

Το συνάχι αποτελεί ένα από τα συμπτώματα της Όμικρον και καλό θα είναι ακόμη και αυτό το πολύ ήπιο σύμπτωμα να μας βάλει σε υποψία και να κάνουμε ένα rapid ή ένα self τεστ.

Τα βασικά συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον είναι σχεδόν τα ίδια με εκείνα ενός απλού κρυολογήματος και μπορεί να εμφανιστούν 48 ώρες μετά την επαφή με κρούσμα. 

  • ρινική καταρροή
  • ξηρό λαιμό
  • πονοκέφαλο
  • κόπωση
  • φτέρνισμα

Και καθώς και στη χώρα μας τα περιστατικά με τη μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον πάνω από 100, και πιθανώς πολύ περισσότερα λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης, όπως σημειώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί. 

Ο καθηγητής τονίζει ότι και ένα απλό συνάχι πρέπει να μας βάλει σε υποψίες και να μας οδηγήσει να κάνουμε ένα τεστ.

Από την άλλη πλευρά, η συνεχής χρήση διπλής χειρουργικής μάσκας ή N95, όπως είναι άλλωστε από σήμερα η επίσημη οδηγία, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του συνωστισμού είναι βασικά μέτρα πρόληψης για να μην κολλήσουμε κορονοϊό μέσα στις γιορτές. 

Τι να κάνουμε αν ήρθαμε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ από τον Αύγουστο, εάν κάποιος που έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει έρθει σε επαφή με κρούσμα, δεν χρειάζεται να μπει σε καραντίνα εφόσον δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Οφείλει φυσικά να τηρεί αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθεί την υγεία του για 14 μέρες μετά την έκθεση. 

Με την αφορμή της Όμικρον δεν έχουν εκδοθεί ακόμη (;) νέες οδηγίες, ωστόσο καθώς το στέλεχος είναι υπερμεταδοτικό καλό είναι ακόμη και εμβολιασμένοι μετά από στενή επαφή με κρούσμα, να μειώσουν κατά το δυνατόν την κινητικότητά τους και να κάνουν τουλάχιστον δυο τεστ τις επόμενες 7- 10 μέρες, έτσι ώστε να προστατεύσουν τη δική τους υγεία, το οικογενειακό και στενό φιλικό τους περιβάλλον.