Η δύναμη μέσα μας - γιατί είμαστε γυναίκες!

Η Μένια Κουκουγιάννη, Συνιδρύτρια και Διευθύντρια της ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ είναι μια γυναίκα που ξέρει από καταστάσεις που βγάζουν από μέσα μας όλη την κρυμμένη μας δύναμη.

Από τη Μένια Κουκουγιάννη, Συνιδρύτρια και Διευθύντρια της ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ

"Είσαι γυναίκα, είσαι δύναμη". Νομίζω το άκουσα σε κάποια ραδιοφωνική διαφήμιση. Μου αρέσει αυτή η φράση. Περιγράφει ακριβώς τους διάφορους ρόλους που έχει μια γυναίκα –με μια λέξη: Δύναμη!

Δεν θα αναλύσω γιατί η γυναίκα είναι δύναμη. Θα συμφωνήσω όμως απόλυτα με αυτό το statement.

Σκέφτομαι τον ρόλο της γυναίκας στην πρόληψη της υγείας. Πόσες φορές την ημέρα φωνάζω στα παιδιά μου να πλένουν τα χέρια τους; Πολλές! Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, οι κουβέντες μας πηγαίνοντας στο σχολείο είναι να μην βγάζουν την μάσκα τους, να βάζουν συχνά αντισηπτικό, να έχουν πάντα μάσκες μαζί τους. Και όταν επιστρέφουν από το σχολείο, τις δραστηριότητες, τις βόλτες, ακούγεται πάντα μια φωνή: "Πλύντε τα χέρια σας…".

Πρόληψη των λοιμώξεων από την μαμά. Πλένουμε τα χέρια μας, φταρνιζόμαστε και βήχουμε στο μανίκι μας, αν έχει δέκατα το παιδί δεν το στέλνουμε στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στο γήπεδο, στο πάρτι!

Το απλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 3 στα 10 επεισόδια διαρροϊκής λοίμωξης και σχεδόν 1 στα 5 επεισόδια αναπνευστικής λοίμωξης, όπως η πνευμονία στα παιδιά, οι οποίες αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες θανάτων παιδιών παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention – CDC).

Περιορίζοντας τις λοιμώξεις περιορίζουμε και την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών. Η χώρα μας συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης αντιβιοτικών και, κατά συνέπεια, με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής.

Περίπου 1.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια. Η υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών είναι ένα σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της χρήσης τους, αλλά πρέπει να σταματήσουμε και εμείς να ζητάμε από τους γιατρούς να μας "γράψουν" αντιβίωση με το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης, λοίμωξης, μόλυνσης. Εξάλλου τα αντιβιοτικά δεν μας προστατεύουν από όλους τους ιούς και τα μικρόβια!

Πρόληψη από τον καρκίνο

Εύχομαι σύντομα να ξημερώσει η μέρα που ο καρκίνος θα μπορεί να προληφθεί. 

Εύχομαι σύντομα να ξημερώσει η μέρα που θα έχουμε για όλους τους καρκίνους ένα εμβόλιο, όπως έχουμε για τους καρκίνους που σχετίζονται με τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV). Εμβολιάζοντας τα παιδιά μας, αγόρια και κορίτσια, θα καταφέρουμε να εξαλείψουμε τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας και τους καρκίνους που προκαλεί ο ιός HPV.

Ο HPV είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και πρέπει η ελληνική οικογένεια να μιλάει ανοιχτά για την προστασία της σεξουαλικής υγείας, για τον σεβασμό στο σώμα μας αλλά και στο σώμα των άλλων, για τον σεβασμό στη ζωή.

Εμείς οι γυναίκες, έχουμε και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, που μας προφυλάσσει από πολλά "κακά". Δεν πρέπει να αμελούμε ό,τι το πολυτιμότερο έχουμε. Ας σκεφτούμε ότι είμαστε το παράδειγμα για τα παιδιά μας, για τους φίλους μας, για τους συνανθρώπους μας.

Είμαστε γυναίκες, έχουμε την δύναμη να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο!