Τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό: Ποιοι προηγούνται, ποιοι ακολουθούν, ποιοι εξαιρούνται

Χθες ανακοινώθηκε η χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης (ή τέταρτης δόσης) στους άνω των 60 και σύντομα περιμένουμε να ανοίξει η πλατφόρμα για όλους άνω των 18 ετών.

Με όλο και περισσότερα κρούσματα γύρω μας -σχεδόν όλοι έχουμε στο σπίτι ή στη δουλειά κάποιους που νοσούν- ήταν αναμενόμενο να ξεκινήσει και στην Ελλάδα η χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης. Έτσι χθες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε το πράσινο φως για τη χορήγησή της. Οι πρώτοι που παίρνουν σειρά σε αυτή τη φάση είναι οι άνω των 60 ετών και παιδιά και έφηβοι ηλικίας 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα που τα κατατάσσουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Πότε θα χορηγηθεί η τέταρτη δόση στις ηλικίες άνω των 18 ετών

Σύμφωνα με πληροφορίες του thetoc.gr, το επόμενο βήμα είναι να ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός, άνω των 18 ετών. Μάλιστα αυτό θα γίνει πιθανότατα χωρίς  ηλικιακές ομάδες, δηλαδή όλοι θα έχουμε πρόσβαση στην πλατφόρμα για την δεύτερη αναμνηστική δόση. Το πότε θα γίνει αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό, εκτιμάται όμως ότι θα συμβεί προς το καλοκαίρι, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος νοσηλειών από νέες μεταλλάξεις που πιθανώς θα έχουμε από το φθινόπωρο.

Ανοίγουν τα ραντεβού για τους άνω των 60

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνέστησε την 4η δόση ή 2η αναμνηστική δόση στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω στο διάστημα μετά από 4 μήνες από την πρώτη αναμνηστική. Η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν οι πολίτες ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 80 και άνω θα ανοίξει αύριο, την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Οι ομάδες αυτές των ατόμων μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα.

Γιατί ακούμε όλο και περισσότερα κρούσματα γύρω μας

Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής "Όμικρον" και ιδιαίτερα της υποπαραλλαγής "Όμικρον 2", της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, υπάρχει αυξημένος αριθμός μολύνσεων οι οποίες όμως κυρίως λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν σε αναλογικά μικρότερο αριθμό νοσηλειών. Για τους λόγους αυτούς οι ειδικοί έκριναν πως οι άνω των 60 ετών θα έπρεπε να έχουν την επιλογή της δεύτερης αναμνηστικής.

Ποιοι εξαιρούνται από τη δεύτερη αναμνηστική δόση

Η δεύτερη αυτή αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας. Όμως σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση. Σημειώνεται βέβαια ότι όσον αφορά την προστασία έναντι της ήπιας νόσου από την παραλλαγή "Όμικρον" και ακόμα περισσότερο έναντι της μόλυνσης, αυτή εξασθενεί σύντομα, ακόμα και μετά την αναμνηστική δόση.

Με πληροφορίες από το Thetoc.gr