Πνευμονία από COVID-19: Νέα θεραπεία για τη νόσο

Παρότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο ήπια ως προς τα συμπτώματα, κάθε καινούργια θεραπεία για την πνευμονία που μπορεί να προκαλέσει η λοίμωξη COVID-19 είναι καλά νέα.

Όταν μιλάμε για νέες θεραπείες, είναι πάντα "καλά νέα". O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το anakinra για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 σε ενήλικες ασθενείς με πνευμονία που έχουν ανάγκη από συμπληρωματική χορήγηση οξυγόνου. Oι ασθενείς αυτοί διατρέχουν κίνδυνο εξέλιξης της νόσου σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η λοίμωξη COVID-19 είναι δυνατόν να οδηγήσει στον θάνατο λόγω της υπερβολικής ανοσολογικής απόκρισης του προσβεβλημένου ατόμου, η οποία συχνά περιγράφεται ως "καταιγίδα κυτοκινών". Η έγκριση βασίστηκε σε αποτελέσματα από τη μελέτη φάσης ΙΙΙ SAVE-MORE, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε ότι η έγκαιρη ταυτοποίηση υποψήφιων ασθενών με τη βοήθεια του βιοδείκτη suPAR και εν συνεχεία η θεραπεία με anakinra οδήγησε σε σχετική μείωση κατά 64% των ασθενών που παρουσίασαν εξέλιξη της κατάστασής τους σε σοβαρή νόσηση και θάνατο, σε σχετική μείωση της θνησιμότητας κατά 55%, η οποία έφτασε το 80% σε σχετική μείωση της θνησιμότητας σε ασθενείς με καταιγίδα κυτοκινών.

Η μελέτη SAVE-MORE διεξήχθη σε Ελλάδα, Ιταλία και Ολλανδία με τη συντριπτική πλειοψηφία των κέντρων, 29 στον αριθμό, να προέρχονται από την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Medicine στις 3 Σεπτεμβρίου 2021. Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της πρώιμης, κατευθυνόμενης με χρήση του βιοδείκτη suPAR, έναρξης χορήγησης anakinra σε ασθενείς με λοίμωξη της κατώτερης αναπνευστικής οδού από τον ιό SARS-CoV-2 όσον αφορά τη βελτίωση της κλινικής κατάστασης στην COVID-19 σε διάστημα 28 ημερών, σύμφωνα με μετρήσεις βάσει της διατακτικής Κλίμακας Κλινικής Εξέλιξης (CPS) 11 σημείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το anakinra χορηγήθηκε σε δόση 100 mg/ημέρα υποδορίως για έως 10 ημέρες. Από τους 1.060 ασθενείς κατά τη διαλογή, οι 606 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε 40 κέντρα στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Η μελέτη SAVE-MORE  διεξήχθη από τον καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη, το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης είναι ο κανονιστικός ανάδοχος-φορέας και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Sobi υποστήριξε τη μελέτη με το φάρμακο της μελέτης και τη χρηματοδότηση.