Τι είναι η οριακή διαταραχή προσωπικότητας με την οποία διαγνώστηκε η Amber Heard;

Η αξιολόγηση της κλινικής ψυχολόγου στο δικαστήριο για την ψυχική κατάσταση της ηθοποιού.

Όλοι λίγο πολύ έχουμε παρακολουθήσει την περιβόητη νέα δικαστική διαμάχη της Amber Heard με τον Johnny Depp, ύστερα από την απόφαση του ηθοποιού να μηνύσει την πρώην σύζυγό του για συκοφαντική δυσφήμιση, βασιζόμενος σε ένα άρθρο της από το 2018, στο οποίο η ίδια αναφερόταν ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Νέα στοιχεία που έφερε στο φως μία κλινική ψυχολόγος που εξέτασε τη Heard, κάνουν λόγο για διαταραχές προσωπικότητας από τις οποίες, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, πάσχει η πρώην σύζυγος του Johnny Depp. 

Έχοντας φτάσει στην 9η ημέρα και με τους μάρτυρες να εναλλάσσονται, τον λόγο έλαβε η Shannon Curry, μία κλινική ψυχολόγος με εξειδίκευση στην ιατροδικαστική ψυχολογία, η οποία κατέθεσε στο δικαστήριο τα ευρήματα της αξιολόγησής της. Ειδικότερα, η νομική ομάδα του Depp είχε προσλάβει την ειδικό προκειμένου να διαγνώσει αν πράγματι η Heard έπασχε από μετατραυματικό στρες, όπως είχε δηλώσει, ύστερα από την κακοποίηση που είχε δεχθεί. 

Ωστόσο, η ψυχολόγος κατά την εξέταση των στοιχείων που είχε στην κατοχή της, αλλά και ύστερα από 2 συνεδρίες με την ηθοποιό που διήρκεσαν 12 ώρες, δεν κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ηθοποιός έπασχε από μετατραυματικό στρες. Αντίθετα, η διάγνωσή της, την οποία η ειδικός μοιράστηκε στο δικαστήριο, αναφερόταν σε οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας και σε οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας. 

Τι είναι η οριακή (μεταιχμιακή) και τι η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας;

Σύμφωνα με τον ορισμό του Mayo Clinic, ως Διαταραχές Προσωπικότητας ορίζονται μία ομάδα ψυχικών διαταραχών, κατά τις οποίες ακολουθείται ένα μη φυσιολογικό μοτίβο σκέψης, λειτουργίας και συμπεριφοράς. Με λίγα λόγια, ένα άτομο που διαγιγνώσκεται με διαταραχή προσωπικότητας δυσκολεύεται να αντιληφθεί και να μπορεί να σχετιστεί με καταστάσεις και ανθρώπους, πράγμα που οδηγεί σε προβλήματα που παρατηρούνται σε σχέσεις και κοινωνικές δραστηριότητες.

Πιο αναλυτικά, όπως εξήγησε και η ψυχολόγος, η Heard εμφάνισε κάποιες ενδείξεις που την οδήγησαν να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Σύμφωνα με αυτό που ορίζει το Mayo Clinic ως οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή, ένα άτομο που διαγιγνώσκεται με αυτή έχει προβλήματα με τον εαυτό του, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται. Παράλληλα, δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, όπως και τη συμπεριφορά του, παρατηρώντας μάλιστα ένα μοτίβο ασταθών σχέσεων. Τα άτομα αυτά εμφανίζουν, επίσης, φόβο εγκατάλειψης, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε εκρήξεις θυμού, αλλαγές στη διάθεση και παρορμητικότητα.

Όσο για τη δεύτερη διαταραχή προσωπικότητας με την οποία διαγνώσθηκε από τη γιατρό Curry, η οιστριονική διαταραχή χαρακτηρίζεται από δραματικό και υπερβολικά συναισθηματικό τρόπο σκέψης και συμπεριφορά. Το άτομο που πάσχει από αυτή τη διαταραχή, επιθυμεί συνεχώς να προκαλεί την προσοχή, κυρίως με την εξωτερική του εμφάνιση, ακόμα και με σεξουαλικό τρόπο, ενώ είναι υπερβολικά συναισθηματικό και δραματικό στις αντιδράσεις του.