Μπορεί το δηλητήριο της μέλισσας να είναι η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού;

Έρευνα βρήκε ότι το δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα σε περιβάλλον εργαστηρίου. Παρότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να δοκιμαστεί σε άνθρωπο, είναι ένα αισιόδοξο νέο.

Κάθε βήμα προς τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι ένα μεγάλο βήμα. Και οι ερευνητές δεν διστάζουν να κάνουν δοκιμές που σε εμάς που δεν γνωρίζουμε μπορεί να φαίνονται παράλογες. Κι όμως, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Harry Perkins στη του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας δοκίμασαν το δηλητήριο από περισσότερες από 300 μέλισσες και βόμβους απέναντι σε δύο τύπους επιθετικού, δύσκολου στη θεραπεία, καρκίνου του μαστού, τον τριπλά αρνητικό καρκίνο και σε υποτύπους με θετική έκφραση της HER2 πρωτεΐνης.

Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές είναι πως ένα συστατικό στο δηλητήριο, η μελιτίνη, θα μπορούσε να καταστρέψει μέσα σε μία ώρα τα καρκινικά κύτταρα στον μαστό, χωρίς να βλάψει τα υγιή κύτταρα. Βρήκαν επίσης, πως όταν χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με φάρμακα χημειοθεραπείας, η μελιτίνη βοήθησε να σχηματιστούν πόροι στη μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων οι οποίοι θα μπορούσαν δυνητικά να επιτρέψουν στις θεραπείες καλύτερη διείσδυση στο εσωτερικό τους.

Βρέθηκε η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού;

Παρότι η μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Precision Oncology έχει γίνει μόνο σε περιβάλλον εργαστηρίου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το συστατικό αυτό θα μπορούσε να αναπαραχθεί συνθετικά ως θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

Η Dr Marilena Tauro, ερευνήτρια στον τομέα του καρκίνου του μαστού στο Κέντρο Καρκίνου Moffitt σχολιάζει πως, παρότι η ανακάλυψη είναι εντυπωσιακή, θα χρειαζόταν να γίνει περισσότερη έρευνα προκειμένου να γίνει μία βιώσιμη θεραπεία. "Τα καλά νέα είναι πως αυτή τη μελέτη έδειξε ότι η μελιτίνη μπορεί να παρέμβει στα μονοπάτια σήμανσης των καρκινικών κυττάρων στο μαστό που ευθύνονται για την ανάπτυξη και εξάπλωση της νόσου", σχολίασε. "Ωστόσο, έχουν γίνει πολλές μελέτες όπου διάφορα συστατικά αποδείχτηκαν ικανά να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο ή σε ζώα, αλλά έχει χρειαστεί  να περάσουν πολλά χρόνια για να φτάσουν αυτές οι δοκιμές σε ανθρώπους, εάν φτάσουν τελικά", επισήμανε.