Τι κάνουμε σε περίπτωση που μας τσιμπήσει μοβ μέδουσα

Spoiler: Βάλε στο τσαντάκι με τα αντηλιακά σου μερικές κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Αχρείαστη να είναι!

Έχει αποκτήσει ήδη τη φήμη του... τρομοκράτη των παραλιών και όπως όλα δείχνουν σύντομα θα τη συναντάμε παντού στην Αττική, στην Εύβοια αλλά και στις γύρω θάλασσες. Ο λόγος για τη μοβ μέδουσα ή Pelagia noctiluca. Θα τη διακρίνουμε στο νερό από το ροζ μοβ χρώμα της αλλά και το σχήμα "καμπάνας" με κυματοειδείς άκρες. Τα κακά νέα είναι ότι η τσούχτρα αυτή μπορεί να στείλει ισχυρή δόση τοξίνης σε κάθε οργανισμό με τον οποίο θα έρθει σε επαφή. 

Οι πρώτες βοήθειες εάν μας τσιμπήσει μοβ μέδουσα

Ο Μάριος Ανδρέου, παιδίατρος, μας δίνει μέσα από ανάρτησή του στο Facebook τις βασικές οδηγίες. Για το τσίμπημα της συγκεκριμένης μέδουσας δεν χρησιμοποιούμε αμμωνία, ξύδι, γλυκό νερό ή κάτι άλλο καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Αντίθετα, πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, όχι γλυκό, την περιοχή χωρίς να τρίβουμε το δέρμα. 

Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά. Αυτό θα σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από τα κύτταρα των κεντριών που έχουν μείνει στο δέρμα.

Χρησιμοποιούμε ένα πλακέ βότσαλο ή μια πλαστική πιστωτική κάρτα για να αφαιρέσουμε οποιαδήποτε πλοκάμια έχουν τυχόν μείνει στο δέρμα και το μείγμα της μαγειρικής σόδας (δεν χρησιμοποιούμε τα χέρια μας γιατί θα τσιμπηθούμε και θα μεταφέρουμε τα τοξικά κεντριά και σε άλλα σημεία).

Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Μπορεί να είναι μία σακούλα με πάγο τυλιγμένη σε μια πετσέτα ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό. Εάν ο πόνος δεν υποχωρήσει, αφήνουμε λίγο ακόμη τον πάγο. 

Εάν ο πόνος και το κάψιμο επιμένουν μπορούμε να βάλουμε τοπικά μία αλοιφή με κορτιζόνη.