Πρόσθια Αστάθεια του Ώμου: Αντιμετώπιση με επέμβαση "Latarjet"

Η επέμβαση "Latarjet" προσφέρει μακροχρόνια αποτελέσματα στους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνια εξάρθρωση του ώμου.

Γράφει ο Αχιλλέας Μπουτσιάδης, MD, PhD, Χειρουργός Ώμου και Γόνατος, Διδάκτωρ ΑΠΘ, Υπεύθυνος Ιατρείου Ώμου Βιοκλινικής Αθηνών (Bioclinic Advanced Shoulder Service), Υπεύθυνος έρευνας Centre Ostéo-Articulaire des Cèdres, Grenoble, France

Το πρόσθιο εξάρθρημα του ώμου είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός σημαντικού τραυματισμού και η ανάταξή του γίνεται από ιατρικό προσωπικό. Σε μικρότερης ηλικίας ασθενείς και σε άτομα υψηλών απαιτήσεων, όπως είναι οι αθλητές, η υποτροπή του εξαρθρήματος και η μετάπτωσή του σε συστηματική πρόσθια αστάθεια του ώμου είναι πολύ συχνή. Μάλιστα μπορεί να φτάσει και στο 100% των περιπτώσεων. Μετά το πρώτο συμβάν, τα υποτροπιάζοντα (2ο, 3ο ή και περισσότερα) εξαρθρήματα γίνονται συνήθως με μικρότερης βίας τραυματισμούς. Τελικά οι ασθενείς αναφέρουν εξαρθρήματα μετά από μια απλή ή απότομη κίνηση και συνακόλουθη ανάταξη που μπορεί να γίνεται από τους ίδιους. Η υποτροπή των εξαρθρημάτων σε έναν ασθενή οδηγεί συνήθως σε σταδιακή φθορά  τόσο των μαλακών μορίων όσο και των οστικών δομών στην περιοχή του ώμου.

Επέμβαση αποκατάστασης για το εξάρθρημα του ώμου

Σε περιπτώσεις που το εξάρθρημα του ώμου έχει γίνει "χρόνιο", η επέμβαση Latarjet, δηλαδή η οστεοτομία και μεταφορά της κορακοειδούς απόφυσης του ώμου μαζί με τους συνυπάρχοντες τένοντες στο πρόσθιο χείλος τoυ ώμου αποτελεί ίσως την πιο αποτελεσματική θεραπεία. Το 1954 στην Lyon της Γαλλίας παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της επέμβασης Latarjet από τον συνώνυμο εφευρέτη της και σήμερα θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις της πρόσθιας αστάθειας του ώμου. Πρόσφατες διεθνείς μελέτες υποστηρίζουν την ανωτερότητα της συγκεκριμένης τεχνικής.

    • Μελέτη από την Ελβετία καταδεικνύει ότι σε μακροχρόνια παρακολούθηση ασθενών (> 6έτη), η επέμβαση Latarjet παρείχε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα και υποτροπή  μόνο στο 3% των περιπτώσεων σε σύγκριση με την αρθροσκοπική επέμβαση Bankart (28.4% των περιπτώσεων). 
Long-Term Restoration of Anterior Shoulder Stability: A Retrospective Analysis of Arthroscopic Bankart Repair Versus Open Latarjet Procedure 
Stefan M Zimmermann , Max J Scheyerer, Mazda Farshad, Sabrina Catanzaro, Stefan Rahm, Christian Gerber.

    • Μελέτη από τη Lyon, αποδεικνύει πως η επέμβαση Latarjet είναι ιδιαίτερα επιτυχής ακόμη και σε εφήβους υψηλών αθλητικών απαιτήσεων που δεν  έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους. 
Clinical and Radiographic Outcomes of the Open Latarjet Procedure in Skeletally Immature Patients
Peter Domos, Mikaël Chelli , Enricomaria Lunini, Francesco Ascione, Michael J Bercik, Lionel Neyton, Arnaud Godeneche, Gilles Walch.

    • Επίσης μελέτη από την Grenoble της Γαλλίας, δείχνει πως οι υψηλού απαιτήσεων αθλητές επέστρεψαν στις δραστηριότητές τους στο 100% των περιπτώσεων μετά από mini-open Latarjet. Η συγκεκριμένη επέμβαση προτείνεται από τους συγγραφείς ως η πρώτη επιλογή μετά από εξάρθρημα ώμου. 
Open Latarjet Procedures Produce Better Outcomes in Competitive Athletes Compared With Recreational Athletes: A Clinical Comparative Study of 106 Athletes Aged Under 30 Years.
Laurent Baverel, MD, Pierre-Emmanuel Colle, PhD, Mo Saffarini, MEng, MBA, Guillaume Anthony Odri, MD, Johannes Barth, MD

    •  Από την ομάδα του κ. Αχιλλέα Μπουτσιάδη και του Ιατρείου Ώμου της Βιοκλινικής Αθηνών (Bioclinic Advanced Shoulder Service) πραγματοποιήθηκε πτωματική μελέτη στον ελληνικό πληθυσμό. Με βάση τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων με την επέμβαση Latarjet μπορούν να  καλυφθούν οστικά ελείμματα μέχρι 30%. 
Best Implant Choice for Coracoid Graft Fixation During the Latarjet Procedure Depends on Patients' Morphometric Considerations
Achilleas Boutsiadis, Ioannis Bampis, John Swan, Johannes Barth

    •  Σε μελέτη του ο κ. Μπουτσιάδης σε συνεργασία με εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς στη χειρουργική ώμου από τη Γαλλία, έχει δημοσιεύσει καλύτερα αποτελέσματα της επέμβασης Latarjet μετά τη χρήση ειδικού οδηγού 
Can a Drill Guide Improve the Coracoid Graft Placement During the Latarjet Procedure? A Prospective Comparative Study With the Freehand Technique. 
Barth J, Boutsiadis A, Neyton L, Lafosse L, Walch G.

    • Επιπλέον στην περίοδο της πανδημίας COVID-19  στρατιωτικοί ασθενείς υψηλών απαιτήσεων ακολούθησαν μετά από επέμβαση Latarjet αποκλειστικά πρόγραμμα αυτοφυσικοθεραπείας.  Αξιοσημείωτο είναι πως όλοι επέστρεψαν στις υποχρεώσεις τους.