Ρινοπλαστική: Ποιο είναι το "τέλειο" αποτέλεσμα;

Η διαμόρφωση της μύτης με τη βοήθεια της ρινοπλαστικής είναι μία σημαντική... εξίσωση.

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Κυπραίου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, European and International Diplomat Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Προσώπου, διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός, όμιλος Υγεία, Νοσοκομείο "Μητέρα" (faceanatomy.gr).

Αν θέλουμε να δώσουμε έναν ορισμό για το "τέλειο" αποτέλεσμα σε μια ρινοπλαστική, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αυτό που δημιουργεί μια ελκυστική, λειτουργική και απόλυτα φυσική μύτη. Πρακτικά, το επιτυχημένο αποτέλεσμα έγκειται στις γραμμές και τις φωτοσκιάσεις της μύτης επάνω στη ράχη, την κορυφή και τη βάση της. Η ανάλυση της μύτης σε αισθητικές μονάδες ως γεωμετρικά πολύγωνα βοηθά τον ειδικό στην αναγνώριση των επιμέρους προβλημάτων στην επιφάνεια της μύτης. Ο εξειδικευμένος ρινοπλαστικός γνωρίζει ποια ανατομικά στοιχεία αντιστοιχούν στο κάθε πολύγωνο και πώς θα τα τροποποιήσει, καταστρώνοντας έτσι το κατάλληλο χειρουργικό πλάνο για την κάθε περίπτωση.  

Τα βασικά στοιχεία για τη διαμόρφωση της μύτης 

Στο άνω τριτημόριο βρίσκονται τα ρινικά οστά που καθορίζουν τη ράχη της μύτης. Οι φυσικές φωτοσκιάσεις μιας μύτης ακολουθούν δύο κοίλες γραμμές που ξεκινούν από το ριζορρίνιο και εκτείνονται έως την κορυφή, χωρίς να διακόπτονται από λακκούβες ή προεξοχές. Εάν επιθυμούμε να σμιλέψουμε τη ράχη της μύτης, αυτό θα γίνει με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό του υπερηχοτόμου, ώστε τα οστά να λειανθούν με ακρίβεια, αλλά και να διατηρήσουμε τις φυσικές αισθητικές γραμμές της ράχης. Στη συνέχεια φροντίζουμε την ανατομία στο μέσο τριτημόριο της μύτης, όπου κυρίως βρίσκονται οι άνω πλάγιοι χόνδροι. Το μέσο τριτημόριο της μύτης πρέπει να εφαρμόζει ανατομικά και σε συνέχεια τόσο με τα ρινικά οστά όσο και με τους χόνδρους του ακρορρινίου. Έτσι, όλη η μύτη φαίνεται λεία και συμπαγής. Η συνηθισμένη μετεγχειρητική δυσμορφία που φαίνεται σαν μια σκούρα σκίαση στη ράχη της μύτης σχήματος V (inverted V deformity) παρουσιάζεται όταν δεν έχει επιτευχθεί ενότητα και σύνδεση μεταξύ των οστών και των χόνδρων κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Τέλος, στο κάτω τριτημόριο βρίσκεται το ακρορρίνιο, η κορυφή της μύτης, μια πολύπλοκη τρισδιάστατη δομή που αποτελεί και το δυσκολότερο κομμάτι της σύγχρονης ρινοπλαστικής. Ειδικές τεχνικές συρραφής, που απαιτούν μακροχρόνια εκπαίδευση αλλά και χειρουργική δεινότητα και ταλέντο, φέρνουν τους χόνδρους σε ιδανικό τριγωνικό σχηματισμό, σε κατάλληλο επίπεδο και με κλίση ως προς την υπόλοιπη μύτη, ώστε να δημιουργηθούν οι ιδανικές φυσικές γραμμές του ακρορρινίου.

Ο σχηματισμός της ρινικής κορυφής περιλαμβάνει τα πιο πολύπλοκα βήματα, καθώς πρόκειται για τρισδιάστατο σχηματισμό με διαφορετική μορφολογία κάθε φορά, που απαιτεί συνδυασμό τεχνικών και γνώσεων από το γιατρό.