Παχυσαρκία και διαβήτης τύπου 2: Πώς συνδέονται και πώς αντιμετωπίζονται χειρουργικά;

Οι χειρουργικές επιλογές, σε συνδυασμό με τα "δώρα" της βιοτεχνολογίας, έχουν προσφέρει εξαιρετικά ασφαλείς και αποτελεσματικές μεταβολικές επεμβάσεις.

Γράφει ο  δρ Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, ειδικός χειρουργός, MD, PhD, FACS, διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος/Παχυσαρκίας και Διαβήτη, "Metropolitan General".

Η παχυσαρκία είναι μια πάθηση πολυπαραγοντικής αιτιολογίας με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα και τα τελευταία χρόνια έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας, πλήττοντας μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Η στενή συσχέτιση της παχυσαρκίας με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχει οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα να αναφέρεται σε διπλή πανδημία παχυσαρκίας και διαβήτη, γνωστή με τον όρο "Diabesity" (Diabetes: Διαβήτης και Obesity: Παχυσαρκία). Οι δύο αυτές ασθένειες συνδέονται άρρηκτα, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση του διαβήτη τύπου 2. Η παθοφυσιολογική συσχέτιση μεταξύ των δύο ασθενειών εντοπίζεται στην ενδοκρινική δράση του λιπώδους ιστού. 

Αντιμετώπιση

Η στενή συσχέτιση ανάμεσα στις δύο ασθένειες παρέχει πολύτιμα δεδομένα για τη συνδυαστική αντιμετώπισή τους. Αποδεδειγμένα πλέον η επιτυχημένη αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας θεραπεύει ή βελτιώνει δραστικά και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. 

Τι είναι η μεταβολική χειρουργική;

Η μεταβολική χειρουργική αναφέρεται στο σύνολο των χειρουργικών επιλογών για τη συνδυασμένη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των μεταβολικών παθήσεων που τη συνοδεύουν, με κύριο εκπρόσωπο τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Πρόκειται για επεμβάσεις οι οποίες, μέσω των αλλαγών που επιτυγχάνουν στο γαστρεντερικό σύστημα, προκαλούν άμεσες αλλαγές και στον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Πότε συνιστάται: 

•Σε διαβητικούς παχύσαρκους ασθενείς (Παχυσαρκία κατηγορίας 3).
•    Σε διαβητικούς παχύσαρκους ασθενείς κατηγορίας 2 που δεν μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος με τη φαρμακευτική αγωγή.
•    Προτείνεται ως εναλλακτική επιλογή αντιμετώπισης σε διαβητικούς παχύσαρκους ασθενείς κατηγορίας 2 και άνω, ανεξαρτήτως θεραπευτικού σχήματος και επιπέδου σακχάρου στο αίμα.
•     Προτείνεται (ως εναλλακτική επιλογή) σε διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από παχυσαρκία κατηγορίας 1 και δεν μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν.