Φάκελος ουρολοίμωξη: Η πρόληψη, τα συμπτώματα, η αντιμετώπιση

Το καλοκαίρι και τα μπάνια στη θάλασσα θεωρούνται "ένοχα" για την ουρολοίμωξη, μια από τις πιο συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Το καλοκαίρι και τους μήνες μετά οι ουρολοιμώξεις "πρωταγωνιστούν"! Μια ουρολοίμωξη (UTI) συμβαίνει όταν μια λοίμωξη αναπτύσσεται στο ουροποιητικό σου σύστημα. Πιο συχνά επηρεάζει το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Εάν έχεις ουρολοίμωξη, πιθανότατα θα έχεις μια επίμονη ανάγκη να ουρήσεις. Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν το έντονο –και ανυπόφορο, μεταξύ μας– κάψιμο όταν ουρείς, αλλά και τα θολά ούρα. Οι ουρολοιμώξεις είναι κοινές, αλλά είναι δυνατό να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εμφάνισής τους. Σήμερα θα εξηγήσουμε τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να μειώσεις την πιθανότητα να πάθεις ουρολοίμωξη, καθώς και τρόπους μείωσης του κινδύνου για άτομα όλων των ηλικιών.  

Κινδυνεύουν κάποιοι περισσότερο από ουρολοίμωξη;

Οι γυναίκες παθαίνουν περισσότερες ουρολοιμώξεις απ’ ό,τι οι άντρες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες έχουν "κοντύτερη" ουρήθρα, τον σωλήνα που βγάζει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Αυτό επιτρέπει στα βακτήρια να εισέλθουν πιο εύκολα στην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη. Επίσης, το άνοιγμα της ουρήθρας μιας γυναίκας είναι πιο κοντά στον πρωκτό, όπου βρίσκονται τα περισσότερα βακτήρια E. coli που προκαλούν και την ουρολοίμωξη. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν:
•     Συχνή σεξουαλική δραστηριότητα.
•     Νέους σεξουαλικούς συντρόφους.
•     Ορισμένους τύπους ελέγχου των γεννήσεων.
•     Εμμηνόπαυση.

Παράγοντες κινδύνου & αντιμετώπιση

Τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
•    Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
•    Ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος.
•    Μπλοκαρίσματα στο ουροποιητικό σύστημα, όπως πέτρες στα νεφρά ή διόγκωση του προστάτη.
•    Χρήση καθετήρα.
•    Ουροχειρουργική.
Από τη στιγμή που θα διαγνωστεί, η θεραπεία είναι απλή, καθώς η γυναίκα χρειάζεται μόνο να ακολουθήσει μια αντιβιοτική θεραπεία βάσει αντιβιογράμματος. Παρ’ όλα αυτά, ο θεράπων ιατρός καλό θα ήταν να συμβουλεύσει τη γυναίκα ποια προληπτικά μέτρα μπορεί να λάβει για αποφυγή ουρολοιμώξεων στο μέλλον.

Πρόληψη πάνω απ’ όλα

Στόχος των μέτρων αυτών είναι να μειώσουν το μικροβιακό φορτίο που μπορεί να προκαλέσει η ουρολοίμωξη και να διατηρήσουν ένα υγιές περιβάλλον που θα αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων: 
•     Σωστός καθαρισμός από εμπρός προς τα πίσω της γεννητικής περιοχής μετά από κάθε κένωση ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά μικροβίων από το έντερο προς την ουρήθρα. 
•     Ούρηση μετά από κάθε σεξουαλική επαφή ώστε να απομακρυνθούν τυχόν βακτήρια που έχουν εισαχθεί στην ουρήθρα.
Στο πλαίσιο της πρόληψης είναι καλό να αποφεύγεις ορισμένες επιβαρυντικές συνήθειες και προϊόντα που ίσως συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες ουρολοίμωξης. Ανάμεσά τους:
• Σπερματοκτόνες κρέμες ή ενυδατικά τζελ, τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών στην περιοχή.
•     Αρωματικά προϊόντα για την ευαίσθητη περιοχή. Ο κόλπος περιέχει φυσικά περισσότερα από 50 διαφορετικά μικρόβια, πολλά από τα οποία είναι ένας τύπος βακτηρίων που ονομάζονται Lactobacilli και  βοηθούν να διατηρείται ισορροπημένο το επίπεδο του pH. Τα αρωματικά προϊόντα μπορούν να διαταράξουν αυτή την ισορροπία, επιτρέποντας στα επιβλαβή βακτήρια να αναπτυχθούν υπερβολικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοιμώξεις, βακτηριακή κολπίτιδα και μολύνσεις ζύμης.
•     Τα αρωματικά λάδια μπάνιου, τα σαπούνια και τα αφρόλουτρα μπορούν επίσης να ερεθίσουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων και να προκαλέσουν ανισορροπία στα βακτήρια του κόλπου.

Πώς θα προλάβεις την ουρολοίμωξη 

•     Μη μεταθέτεις για αργότερα την ούρηση.
•    Κατανάλωσε cranberries: Το μούρο έχει ενώσεις που ονομάζονται προανθοκυανιδίνες, που μπορεί να εμποδίσουν το E. coli να προσκολληθεί στους ιστούς του ουροποιητικού συστήματος. Θεωρείται, επίσης, ότι η βιταμίνη C στα cranberries μπορεί να αυξήσει την οξύτητα των ούρων, η οποία μπορεί να μειώσει την υπερανάπτυξη των κακών βακτηρίων. Αν και δεν είναι σαφές αν τα cranberries μπορούν να αποτρέψουν τις ουρολοιμώξεις, είναι μια θεραπεία χαμηλού κινδύνου. Αν θέλεις να καταναλώνεις cranberries, προτίμησε χωρίς ζάχαρη, αγνό χυμό cranberry αντί για ζαχαρούχα κοκτέιλ cranberry. Μπορείς, επίσης, να προτιμήσεις φρέσκα ή κατεψυγμένα cranberries.
•    Πάρε προβιοτικά: Είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να αυξήσουν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην προώθηση της ανάπτυξης καλών βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα. Αυτό θα μπορούσε να σε βοηθήσει να προστατευτείς από την εμφάνιση ουρολοίμωξης.
Γενικά, τα Lactobacillistrains έχουν συσχετιστεί με λιγότερο συχνές ουρολοιμώξεις. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείς να πάρεις προβιοτικά για να ενισχύσεις την υγεία του ουροποιητικού σου συστήματος, όπως:
•     Επιλέγοντας τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, κεφίρ ή ξινολάχανο.
•     Λαμβάνοντας προβιοτικά συμπληρώματα.
•     Κάνοντας χρήση προβιοτικών υπόθετων

Ουροσήψη

Μπορεί η ουρολοίμωξη να μετατραπεί σε κάτι απειλητικό για τη ζωή; Ο πιο σοβαρός κίνδυνος είναι η σήψη ή σηψαιμία, όπως ήταν η παλαιότερη ονομασία της. Μάλιστα, υπάρχουν και ασθενείς που ανησυχούν μήπως κινδυνεύουν και οι ίδιοι. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία μπορεί να εξελιχθεί αν η ουρολοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά. Σε αυτή την περίπτωση προκύπτουν διάφορες επιπλοκές, με πιο σοβαρή τη σήψη. Η σήψη από ουρολοίμωξη ή ουροσήψη παρατηρείται κυρίως σε ηλικιωμένους και σε πάσχοντες από ορισμένα υποκείμενα προβλήματα υγείας. Αναπτύσσεται όταν εισέλθουν στο αίμα τα βακτήρια που ευθύνονται για την ουρολοίμωξη.