Q+A για τα εμβόλια που "πιάνουν" την παραλλαγή Όμικρον

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποιοι συστήνεται να τα κάνουν, τι να κάνω αν έχω νοσήσει - ή αν υποψιάζομαι ότι έχω περάσει την Όμικρον;

Πολλοί από εμάς νόσησαν το καλοκαίρι με κάποια από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, άλλοι έκαναν τεστ και το επιβεβαίωσαν, άλλοι το υποθέτουν. Από την άλλη, συνάνθρωποί μας που έχουν εμβολιαστεί έχει πλέον εξασθενίσει η ανοσία. Τι γίνεται με τα νέα εμβόλια που πιάνουν και την Όμικρον και τις παραλλαγές της; Σε αυτά τα θέματα επικεντρώθηκε η ενημέρωση από τους εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι προσπάθησαν να απαντήσουν σε βασικές απορίες όλων. 

Τι ισχύει με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια;

Όπως εξήγησε στην ενημέρωση η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, την 1η Σεπτέμβριου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο ΕΜΑ, γνωμοδότησε θετικά για δύο διδύναμα εμβόλια, το comirnatie original Ο1 της εταιρείας Pfizer, όπως και το spikevax byvalante της εταιρείας Moderna πάλι με την Ο1.

Τα διδύναμα αυτά εμβόλια στηρίζονται στην Mrna μεθοδολογία και τεχνολογία και αποτελούν μία προσαρμοσμένη έκδοση των αρχικών εμβολίων. Περιλαμβάνουν δηλαδή την πρωτεΐνη της ακίδας του αρχικού στελέχους, του στελέχους Γουχάν και την πρωτεΐνη της ακίδας της παραλλαγής Ο1.

Τα προαναφερθέντα εμβόλια με βάση τις κλινικές μελέτες προκαλούν αύξηση της ανοσιακής απόκλισης, δηλαδή αυξημένο ποσό, αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και έτσι είναι αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Όμικρον 1, της Όμικρον 2 , Όμικρον 2,7, αλλά και της Όμικρον 5.

Τα δεδομένα ασφάλειας, δηλαδή οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια, είτε τοπικές, είτε συστηματικές, είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί όλα αυτά τα χρόνια από τα αρχικά εμβόλια. Είναι δηλαδή ήπια στην εκδήλωση και μικρής διάρκειας.

Δεν έχω κάνει άλλο εμβόλιο. Μπορώ να κάνω αυτά τα νέα εμβόλια;

Όχι, τα εμβόλια αυτά χορηγούνται ως ενισχυτικές δόσεις σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό με τα "πρώτα" εμβόλια. 

Έκανα το τελευταίο εμβόλιο τον Απρίλιο. Πρέπει να ξανακάνω;

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ανοσία, είτε από τον εμβολιασμό είτε από νόσηση, εξασθενεί στους τρεις μήνες. Η σύσταση της επιτροπής είναι να γίνει ενισχυτική δόση.

Γιατί να μην περιμένω τα νέα εμβόλια που θα εγκρίνει ο ΕΜΑ;

Όπως επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου, στη σύγκριση των διδυνάμων εμβολίων υπάρχουν διαφορές αλλά δεν είναι αξιόλογες ώστε να κάνουν τη μεγάλη μεταβολή στην επιλογή για εμβολιασμό.

Όλοι οι ειδικοί μέχρι στιγμής συμφωνούν, ειδικά για τους ενήλικες άνω των 60 και ανθρώπους ή παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ο εμβολιασμός με τα υπάρχοντα εμβόλια είναι προτεραιότητα. 

Νόσησα το καλοκαίρι αλλά είχα πολύ ήπια συμπτώματα και δεν έκανα τεστ. Μπορώ να εμβολιαστώ ή πρέπει να κάνω πρώτα έλεγχο αντισωμάτων;

Όπως απαντά η κυρία Θεοδωρίδου, "μέχρι τώρα δεν έχουνε συστήσει αντισώματα ως δείκτη που να επηρεάσει καμία από τις δράσεις σχετικά με τον εμβολιασμό. Επομένως δεν θα έλεγα ότι θα τα συστήναμε. Ακόμη και στους δύο μήνες να γίνει το εμβόλιο, δεν υπάρχει θέμα μετά από την ήπια συμπωματική νόσηση". 

Ακόμη όμως κι αν η νόσηση είναι ασυμπτωματική και προηγείται ενός μήνα από τον εμβολιασμό πάλι δεν υπάρχει κίνδυνος σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών. 

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς;

Η πλατφόρμα ανοίγει στις 14 Σεπτεμβρίου και προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει όλα τα άτομα ηλικία άνω των 60 ετών. Επίσης άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα και με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού. Άλλες ομάδες που έχουν προτεραιότητα είναι άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίων νοσημάτων, επαγγελματίες υγείας, άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα.