Γλαύκωμα και καφές: Μπορεί η αγαπημένη σου συνήθεια να βάζει σε κίνδυνο την όρασή σου;

Το γλαύκωμα είναι μία χρόνια νόσος των ματιών που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ωστόσο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για το Γλαύκωμα και με την ευκαιρία αυτή αναζητήσαμε την απάντηση σε κάτι που ρωτάνε συχνά όσοι ζητούν πληροφορίες για τη νόσο: Βλάπτει ο καφές στο γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα είναι μία χρόνια νόσος των ματιών που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ωστόσο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Η απώλεια της όρασης προκαλείται από βλάβη στο οπτικό νεύρο εξαιτίας υψηλής ενδοφθάλμιας πίεσης. Σύμφωνα με την Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία, οι μισοί άνθρωποι που έχουν γλαύκωμα μπορεί να μην γνωρίζουν ότι νοσούν. Καταλαβαίνουμε έτσι ότι η ενημέρωση και η πρόληψη μέσω των τακτικών οφθαλμολογικών τσεκ απ είναι ζωτικής σημασίας.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από γλαύκωμα;

Όλοι μας μπορεί να παρουσιάσουμε γλαύκωμα, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους. Οι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο για γλαύκωμα, μπορεί όμως και ένα μωρό να γεννηθεί με γλαύκωμα (περίπου 1 στα 10.000 μωρά στις ΗΠΑ). Σε γενικές γραμμές, από γλαύκωμα των ενηλίκων μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο οι ενήλικες άνω των 60 ετών, μέλη οικογενειών με γλαύκωμα καθώς η κληρονομικότητα αυξάνει τέσσερις έως εννέα φορές τον κίνδυνο, οι χρήστες στεροειδών (κορτιζόνης) και άνθρωποι που έχουν τραυματισμούς στα μάτια. 

Γλαύκωμα και καφές: Μπορεί η κατανάλωση καφέ να επιβαρύνει το γλαύκωμα;

Η καθημερινή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνη μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο για γλαύκωμα σε ανθρώπους με γενετική προδιάθεση για υψηλή ενδοφθάλμια πίεση, σύμφωνα με διεθνή πολυκεντρική μελέτη. Η μελέτη που διενεργήθηκε από την Icahn School of Medicine του Νοσοκομείου Όρος Σινά στις ΗΠΑ  είναι η πρώτη που υποδεικνύει μια διατροφική-γενετική αλληλεπίδραση στο γλαύκωμα. Τα αποτελέσματά της που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Ophthalmology μπορεί να υποδεικνύουν ότι ασθενείς με σοβαρό οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος θα πρέπει να κόψουν εντελώς την πρόσληψη καφεΐνης. "Έχουμε προηγουμένως δημοσιεύσει εργασία που υποδεικνύει ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης αύξησε τον κίνδυνο για γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας σε ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Σε αυτή τη μελέτη, είδαμε ότι υπάρχει μία αρνητική σχέση ανάμεσα στην υψηλή πρόσληψη καφεΐνης και το γλαύκωμα μόνο στους ανθρώπους με υψηλό γενετικό κίνδυνο για αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση", εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, Louis R. Pasquale, MD και αναπληρωτής Πρύτανης Οφθαλμολογικής Έρευνας στο Mount Sinai Health System.

"Οι ασθενείς με γλαύκωμα συχνά ρωτούν πώς μπορούν να προστατέψουν την όρασή τους με αλλαγές στον τρόπο ζωής, και αυτό ήταν μέχρι πρόσφατα ένα πεδίο στο οποίο δεν είχε γίνει σημαντική έρευνα. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι άνθρωποι με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για γλαύκωμα θα μπορούσαν να ωφεληθούν μειώνοντας την πρόσληψη καφεΐνης. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο σύνδεσμος ανάμεσα στην καφεΐνη και τον κίνδυνο για γλαύκωμα διαφαίνεται μόνο σε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και μόνο σε ανθρώπους με γενετικό κίνδυνο", επισήμανε ο συνσυγγραφέας της μελέτης, Anthony Khawaja, MD, PhD και Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο University College. "Η μελέτη μας βοηθά να μάθουμε περισσότερα για το πώς τα γονίδιά μας επηρεάζουν τον κίνδυνο για γλαύκωμα και το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει σε αυτό η συμπεριφορά και το περιβάλλον μας. Χρειάζεται να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε τη γνώση μας σε αυτό τον τομέα".

Να κόψω τον καφέ ή όχι;

Μόνο ο οφθαλμίατρος που σε παρακολουθεί και γνωρίζει το προσωπικό και οικογενειακό σου ιστορικό θα μπορούσε να κάνει μία τέτοια σύσταση. Σε κάθε περίπτωση, εάν θέλεις να προστατεύσεις την όρασή σου είναι σημαντικό να κάνεις τακτικά τσεκ απ σύμφωνα με τις οδηγίες του. Από την άλλη πλευρά, ένας υγιεινός τρόπος ζωής με καλές καθημερινές συνήθειες, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση είναι πάντα μια καλή αρχή για καλύτερη υγεία!