Για πολλά χρόνια, υπήρχε μια διαμάχη που σχετίζεται το πλύσιμο κάποιων τροφών όπως αν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε. Αυτό καταρρίφθηκε από πολλούς επαγγελματίες σεφ και ακόμη και ειδικούς στην ασφάλεια των τροφίμων. Αλλά ένα ακόμη ερώτημα παραμένει: Πρέπει να πλύνουμε τον σολομό πριν τον μαγειρέψουμε;
Αν δεν... ψαρεύεις μόνη σου τον σολομό ή αν δεν τον αγοράζεις από ιχθυοπωλείο, πιθανότατα θα τον παίρνεις συσκευασμένο υπό κενό, αλλά τα περισσότερα φιλέτα πωλούνται σε δίσκους από φελιζόλ. Οπότε, είναι λογικό να θέλεις να τον "καθαρίσεις", σωστά;
Πρέπει να πλένεις τον σολομό πριν το μαγείρεμα;
Η απάντηση είναι όχι. Και με τον όρο πλύσιμο, εννοούμε το ξέπλυμα κάτω από το νερό. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφύγεις τα τροφιμογενή νοσήματα από το πλύσιμο του σολομού είναι να αποφεύγεις το πλύσιμο. Ωστόσο, εάν επιλέξεις να το κάνεις, θα πρέπει να καθαρίσεις και να απολυμάνεις πλήρως τον νεροχύτη και τη γύρω περιοχή μετά, για να μη μεταδοθούν μικρόβια.
'Εκθεση το 2019 του Food Safety Consumer Research Project από το USDA αποκάλυψε ότι κατά το πλύσιμο των πουλερικών το 60% είχε βακτήρια στον νεροχύτη τους μετά το πλύσιμο ή το ξέπλυμα. Ακόμη πιο ανησυχητικό, το 14% είχε ακόμα βακτήρια στους νεροχύτες του αφού προσπάθησαν να καθαρίσουν ή να απολυμάνουν τον νεροχύτη.
Δεδομένου ότι ο καθαρισμός και η απολύμανση μπορεί να είναι δύσκολος και δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί ότι τα βακτήρια έχουν απομακρυνθεί (καθώς τα βακτήρια τροφιμογενών νόσων δεν είναι ορατά), είναι ασφαλέστερο να μην τα πλένεις καθόλου.
7 δημόσια spots που αποτελούν εστίες μικροβίων και ιών
Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι από το πλύσιμο του σολομού πριν το μαγείρεμα;
Το πλύσιμο του σολομού μπορεί να μολύνει τον νεροχύτη, τα πιάτα και εσένα. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ "Το πλύσιμο ωμού κρέατος, κοτόπουλου, γαλοπούλας ή αυγών μπορεί να προκαλέσει διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να μιανθούν άλλα τρόφιμα, όπως σαλάτες ή φρούτα."
Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος τροφιμογενών νοσημάτων μετά το πλύσιμο ωμού κρέατος, πουλερικών ή ψαριών, είναι απαραίτητο να καθαριστούν πλήρως και να απολυμανθούν οι επιφάνειες.
Πώς να διαχειριστείς τον σολομό;
- Όπως με κάθε ωμό κρέας, ξεκίνα πλένοντας τα χέρια σου με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποίησε γάντια ασφαλή για τρόφιμα.
- Χρησιμοποίησε μια συγκεκριμένη περιοχή προετοιμασίας, μακριά από άλλα τρόφιμα για να αποφύγεις τη διασταυρούμενη μόλυνση.
- Εάν θέλεις να γνωρίζεις εάν ο σολομός σου μαγειρεύτηκε σωστά, ένας αλάνθαστος τρόπος είναι να επενδύσεις σε ένα θερμόμετρο τροφίμων. Ο πλήρως μαγειρεμένος σολομός φτάνει σε ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία 62 βαθμούς Κελσίου. Το φαγητό είναι ασφαλές μόνο όταν έχει μαγειρευτεί σε θερμοκρασία τέτοια, ώστε να μην ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων.
Σολομός: Ο άγριος ή του ιχθυοτροφείου είναι πιο υγιεινός; Τι απαντά η διαιτολόγος