Πώς να προστατευτείς από τα μικρόβια: Ο σωστός τρόπος να πλύνεις φρούτα και λαχανικά

Πρέπει απαραίτητα να το κάνεις!

Μπορεί να έχεις συνηθίσει να ξεπλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου με νερό από τη βρύση πριν τα καταναλώσεις, μπορεί και όχι. Τα νερό μπορεί να απομακρύνει κάποια από τα μικρόβια, αλλά μπορείς να απαλλαγείς τόσο εύκολα από τα βακτήρια όπως το E.coli;

Το να καθαρίζεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου όταν γυρίζεις σπίτι δεν είναι μόνο ο κανόνας της μαμάς σου. Για να απαλλαγείς από τα μικρόβια, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) λέει ότι πρέπει να καθαρίζεις τα προϊόντα σου πριν τα κόψεις, τα φας ή τα μαγειρέψεις. Οι ειδικοί συνιστούν το πλύσιμο όλων των προϊόντων κάτω από τρεχούμενο νερό και το στέγνωμα με καθαρή υφασμάτινη πετσέτα ή χαρτοπετσέτα για περαιτέρω μείωση των βακτηρίων που μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνεια.

Η Lisa Yakas, μικροβιολόγος και ανώτερη υπεύθυνη έργου για το NSF International, έναν παγκόσμιο οργανισμό δημόσιας υγείας και ασφάλειας, είπε στο businessinsider.com, ότι πρέπει πάντα να πλένεις τα προϊόντα για να αποτρέψεις την εξάπλωση μικροβίων στο σπίτι σου.

Πώς να διατηρήσεις τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα για πολλές μέρες

"Δεδομένου ότι τα προϊόντα μπορεί να περάσουν από πολλά χέρια και περιβάλλοντα πριν καταλήξουν στο καλάθι αγορών σου, η έκθεση στα μικρόβια είναι μεγαλύτερη", είπε η Yakas.

Και μην ξεχνάς να πλένεις τα χέρια σου. Η Yakas είπε επίσης ότι πρέπει πάντα να πλένεις τα χέρια σου σωστά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και να έχεις έναν καθαρό χώρο εργασίας στον οποίο κόβεις και προετοιμάζεις τα προϊόντα.

Ορισμένες μέθοδοι καθαρισμού των τροφίμων είναι καλύτερες από άλλες

Κάνοντας μια γρήγορη πλύση στο μήλο σου μπορεί να απαλλαγείς από τη βρωμιά στην επιφάνεια, αλλά η Yakas είπε ότι υπάρχουν πρόσθετα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να καθαρίσεις σωστά τα προϊόντα πριν τα φας.

1) Θα πρέπει να ελέγξεις τα προϊόντα για κοψίματα ή μώλωπες, καθώς αυτές οι περιοχές μπορεί να είναι σημεία εισόδου μικροβίων στα φρούτα ή τα λαχανικά. Πέτα κάθε προϊόν που παρουσιάζει σημάδια αλλοίωσης ή μόλυνσης.

2) Θα πρέπει επίσης να πλένεις όλα τα προϊόντα πριν τα φας (ακόμα και αν το εξωτερικό μέρος δεν θα καταναλωθεί). Αυτό αποτρέπει τη μεταφορά βρωμιάς από το εξωτερικό στις εσωτερικές βρώσιμες μερίδες με το μαχαίρι.

3) Μπορείς να χρησιμοποιήσεις πόσιμο νερό για να πλύνεις τα προϊόντα σου. Τα ευαίσθητα προϊόντα μπορούν να ξεπλυθούν με σπρέι και τα πιο ανθεκτικά είδη προϊόντων μπορούν να τρίβονται με μια καθαρή βούρτσα, εάν χρειάζεται. Και παρόλο που μπορεί να φαίνεται σαν μια αξιόλογη προφύλαξη, το σαπούνι ή το πλύσιμο προϊόντων δεν είναι απαραίτητο.

Και να θυμάσαι πάντα να αποθηκεύεις σωστά τα πλυμένα/κομμένα προϊόντα – εντός δύο ωρών από την κοπή, σε καθαρό δοχείο, στο ψυγείο.

Διάβασε επίσης:

Πώς να πλένεις τα φρούτα για να απομακρύνεις τα φυτοφάρμακα

Πρέπει να πλένεις τον σολομό πριν τον μαγειρέψεις;

3 λόγοι για να ξεπλύνεις (ξανά) τη συσκευασμένη σαλάτα