3 λόγοι για να ξεπλύνεις (ξανά) τη συσκευασμένη σαλάτα

Πριν αρχίσεις να πανικοβάλλεσαι για "λανθασμένη τακτική", οι ειδικοί απλώς εφιστούν την προσοχή.

σαλάτα iStock

Πιθανότατα να έχεις αναρωτηθεί και εσύ, πόσο καλά πλυμένη μπορεί να είναι τελικά η "πλυμένη και έτοιμη για κατανάλωση" πράσινη σαλάτα, που αγόρασες από το σούπερ μάρκετ. Ίσως πολύ, ίσως όμως όχι και τόσο. Πριν, ωστόσο, πανικοβληθείς που τόσο καιρό έτρωγες την μαρουλοσαλάτα κατευθείαν από την συσκευασία, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι εν λόγω σαλάτες σαφώς και πλένονται, αλλά όχι πάντοτε με τον σχολαστικό τρόπο που θα επιθυμούσες ή που κρίνουν απαραίτητο οι ειδικοί.

Για αυτό και δεν είναι λίγες οι φορές που θα έχεις ακούσει ή διαβάσει, ότι οι ειδικοί επιμένουν να ξεπλένουμε καλά οποιοδήποτε φρούτο και λαχανικό πριν την κατανάλωση, με σκοπό να αποφευχθεί ή να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης τροφιμογενών ασθενειών και λοιμώξεων.

Γιατί είναι σημαντικό να πλένεις την ήδη πλυμένη σαλάτα σου;

Το πλύσιμο των λαχανικών στις εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης δεν είναι πάντα αποτελεσματικό

Σύμφωνα με τον Francisco Diez-Gonzalez, PhD, καθηγητή και διευθυντή του Κέντρου Ασφάλειας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Georgia, η επανάληψη πλυσίματος των προπλυμένων λαχανικών δεν είναι απολύτως απαραίτητη, όμως αξίζει τον κόπο για τον εξής λόγο: "Να θυμάστε ότι ακόμη και το πλύσιμο που γίνεται πριν από τη συσκευασία δεν είναι 100% αποτελεσματικό, οπότε ένα επιπλέον πλύσιμο από τον καταναλωτή μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου λοιμώξεων".

Τα προϊόντα εκτίθενται σε παράγοντες που θα μπορούσαν να αναπτύξουν τυχόν τροφιμογενείς ασθένειες

"Τα προπλυμένα μαρούλια μπορεί να φαίνονται ως μια καλή και βολική επιλογή όταν βιάζεσαι, ωστόσο, θα το σκεφτόμουν διπλά πριν την καταναλώσω χωρίς να την πλύνω. Παρόλο που το πλυμένο μαρούλι, έχει ήδη πλυθεί – μπορείς έως και τρεις φορές – διατρέχει ακόμα κίνδυνο να εμφανιστούν πάνω σε αυτό μικροοργανισμοί όπως η σαλμονέλα, το E.coli και η λιστέρια" εξηγεί η Natalie Alibrandi, επιστήμονας τροφίμων με έδρα το Λονδίνο.

Το περιβάλλον που πλένονται τα λαχανικά στο σπίτι συνήθως είναι πιο καθαρό και ίσως αποστειρωμένο

Ο Dr. Francisco Diez-Gonzalez επισημαίνει επίσης πως όταν πλένουμε λαχανικά και φρούτα στο σπίτι γνωρίζουμε πόσο καθαρό είναι το περιβάλλον της κουζίνας μας. "Είναι σημαντικό που στο σπίτι υπάρχει έλεγχος για το πόσο καθαρός είναι ο νεροχύτης ή η σαλατιέρα που θα χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο της σαλάτας. Επίσης μπορούμε να αποτρέψουμε την ανάπτυξη βακτηριών καθαρίζοντας προσεκτικά τις επιφάνειες και αποφεύγοντας να εμπλέκουμε τις ωμές τροφές μεταξύ τους" εξηγεί.

Διάβασε επίσης: Θα αδυνατίσω αν τρώω πολλές σαλάτες και φρούτα;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i