Κορονοϊός στην Ελλάδα: 14 νέα κρούσματα του ιού - ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

14 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το Υπουργείο Υγείας.

Στα 45 έφτασαν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόρδας στην ενημέρωση του υπουργείου για την εξέλιξη του ιού.

Τα 14 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν προέκυψαν κατά τον έλεγχο των επιβατών του λεωφορείου της ταξιδιωτικής ομάδας που είχε ταξιδέψει σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν 11 νέα περιστατικά και 3 επαφές τους, με ήπια ή ελάχιστη συμπτωματολογία.

Σε ό,τι αφορά τον 66χρονο που νοσηλεύεται από στο Νοσοκομείο του Ρίου η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη και έχει διασωληνωθεί.

Κατά την ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι ο ιός είναι πολύ εύκολο να περάσει τα σύνορα και διαδίδεται, ενώ υπογράμμισε πως δεν έχουμε ενδείξεις αυτή τη στιγμή διασποράς της νόσου στην ευρύτερη κοινωνία και μετάδοσης εκτός των γνωστών πηγών.

«Όπως όλες τις επιδημίες η επιδημία του φόβου είναι η χειρότερη. Χρειάζεται ψυχραιμία από όλους μας και να μην σπείρουμε επιδημία πανικού. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ο κίνδυνος εξάρσεως του ιού είναι υψηλός. Ειδικά από άτομα που επιστρέφουν από πληττόμενες περιοχές», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας παρατείνονται τα μέτρα που αφορούν τους 3 πληττόμενους νομούς της χώρας: Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, ενώ αναστέλλονται όλες οι εκδρομές από και προς τις πληττόμενες περιοχές.

Παράλληλα, παρατείνονται τα μέτρα απαγόρευσης μαθητικών εκδρομών εξωτερικού και μετά τις 13 Μαρτίου.

Η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα και η διασπορά στην κοινότητα θεωρείτο αναμενόμενη από τους λοιμωξιολόγους, καθώς όπως έχει φανεί ο ιός δεν μπορεί να περιοριστεί, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στη χώρα μας. Δεδομένου δε πως σε πολλές περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικός ή παρουσιάζει ήπια συμπτώματα ή τα συμπτώματα αργούν να εμφανιστούν, η μετάδοση γίνεται πιο γρήγορα.

Προσοχή στα μέτρα υγιεινής

Οι ειδικοί, δεδομένου πως ο ιός μεταδίδεται εύκολα, επιμένουν στην τήρηση των μέτρων υγιεινής, με βασικότερο το συχνό πλύσιμο των χεριών. Οι άνθρωποι με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, καρδιολογικά, μεταβολικά, ανοσοκατασταλμένοι, απειλούνται από τα ήπια ή και ανύπαρκτα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το 80% εκείνων που νοσούν και εκεί θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή. Αυτοί, ανήκουν επίσης στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επιπλέον έχει αποφασιστεί στην επόμενη φάση η εργαστηριακή ανίχνευση θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και δειγματοληπτικά. Εκτιμάται πως ένα 10-15% του πληθυσμού θα νοσήσει τελικά, ακόμη κι αν δεν παρουσιάσει συμπτώματα.

Οδηγίες από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την προστασία από τον κοροναϊό

1ο Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθώς και αποφυγή επαφής με τα χέρια της μύτης μας, του στόματος μας και των ματιών μας.

2ο Κάλυψη του στόματος και της μύτης όταν βήχουμε με ένα χαρτομάντηλο ή τον αγκώνα μας. Μετά απόρριψη του χαρτομάντηλου σε κλειστό κάδο και πλύσιμο των χεριών.

3ο Αποφυγή στενών επαφών ιδιαίτερα όταν έχουμε εμείς ή οι άλλοι πυρετό, βήχα, καταρροή κλπ.

4ο Με αυτά τα συμπτώματα άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με το γιατρό μας και παραμονή στο σπίτι ακολουθώντας τις οδηγίες του.

5ο Με αυτά τα συμπτώματα αποφυγή μετακίνησης και ταξιδιού με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

6ο Πλύσιμο χεριών πριν και μετά από κάθε δραστηριότητα μας που συνδυάζεται με διατροφή (μαγείρεμα – σερβίρισμα φαγητού), φροντίδα ή νοσηλεία ασθενών και εξαρτημένων ατόμων (παιδιά – ηλικιωμένοι).

7ο Ακολουθούμε τις ενημερωτικές ειδήσεις και τις οδηγίες μόνο των υπεύθυνων επιστημόνων υγείας.

Με πληροφορίες από το Capital.gr

Διάβασε επίσης: Πώς μεταδίδεται ο κοροναϊός; Μπορεί να μεταδοθεί και από κάποιον ΧΩΡΙΣ συμπτώματα

Διάβασε επίσης: Τι να γνωρίζουμε αν έρθει ο νέος κοροναϊός στην Ελλάδα: Πόσο επικίνδυνος είναι, η μετάδοση, τα συμπτώματα, τα μέτρα προστασίας

Σημείωση: Οι πληροφορίες στο άρθρο αυτό ήταν ακριβείς τη στιγμή της δημοσίευσης. Καθώς οι εξελίξεις για τον κορονοϊό τρέχουν, είναι πιθανό ορισμένες από τις πληροφορίες και τις συστάσεις να έχουν αλλάξει. Στα τρέχοντα άρθρα μας θα βρεις τις νεότερες οδηγίες και πληροφορίες, ενώ έγκυρη ενημέρωση για πιο συγκεκριμένες απορίες σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού μπορείς να πάρεις από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.