Τεστ Παπ: Πονάει; Κάθε πότε το κάνουμε και μία συμβουλή για την εξέταση

To Τεστ Παπ είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου και συστήνεται σε όλες τις γυναίκες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις.

Μαζί με το "πότε πρέπει να το κάνω", η δεύτερη πιο συνηθισμένη απορία για το τεστ Παπ είναι εάν και πόσο μπορεί να πονάει. Προτού όμως φτάσουμε σε αυτό και στο τι να περιμένεις ας δούμε πρώτα τις οδηγίες για το πότε να κάνεις το πρώτο Παπ Τεστ, κάθε πότε να επαναλαμβάνεται και τι ισχύει εάν έχεις κάνει το εμβόλιο για τα κονδυλώματα από την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία.

Πότε πρέπει να κάνω το πρώτο τεστ Παπ;

Η έναρξη του ελέγχου έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να ξεκινάει με τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας μιας γυναίκας. Η οδηγία αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ανεπαρκή δεδομένα σχετικά με την
εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας, καθώς υπολογίζεται ότι οι περιπτώσεις που εμφανίζουν τη νόσο στην ηλικιακή ομάδα <21 αφορούν ποσοστό μικρότερο
από το 0.1% των συνολικών κρουσμάτων.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω τεστ Παπ;

Εάν τα αποτελέσματα του τεστ είναι φυσιολογικά, ανάλογα με την ηλικία και τις συνθήκες της ζωής σου ο γυναικολόγος σου θα σε συμβουλεύσει σχετικά. Η βασική σύσταση για τις γυναίκες με ενεργή σεξουαλική ζωή είναι να κάνουν ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, με ή χωρίς τεστ Παπανικολάου. 

Εάν έχω κάνει το εμβόλιο για τον HIV χρειάζεται να κάνω και τεστ Παπ;

Το εννεαδύναμο εμβόλιο έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας υπολογίζεται ότι προστατεύει έναντι του 80% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σε προηγούμενη μετα-ανάλυση η οποία βασίστηκε σε 60 εκατομμύρια εμβολιασμένες γυναίκες παρατηρήθηκε ότι ο εμβολιασμός με κάποιο εκ των διδυνάμων, τετραδύναμων εμβολίων μπορεί να μειώσει σημαντικά τις περιπτώσεις εμφάνισης CIN2+ βλαβών στο γυναικείο πληθυσμό.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανεπάρκεια των δεδομένων σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και τα αδιερεύνητα ποσοστά εμβολιασμού μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, η Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία
συστήνει την εφαρμογή του ίδιου προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου και στις γυναίκες που έχουν εμβολιασθεί.

Πονάει το τεστ Παπ;

Όχι, είναι η σύντομη απάντηση. Ωστόσο μπορεί να νιώσεις μια ενόχληση, κυρίως εξαιτίας του κολποδιαστολέα, του εξαρτήματος που χρησιμοποιεί ο γυναικολόγος για να διαστείλει τον κόλπο ώστε να μπορεί να πάρει σωστά επίχρισμα από τον τράχηλο. 

Για να μειωθεί στο ελάχιστο η ενόχληση προσπάθησε να μη σφίγγεσαι. Εάν κάνεις γιόγκα και διαλογισμό, μπορείς τα λίγα δευτερόλεπτα που διαρκεί η εξέταση, να νιώσεις τους μυς στο σώμα σου να χαλαρώνουν και να εστιάσεις την προσοχή σου στην βαθιά εισπνοή και εκπνοή.