Μήπως έχεις ουρολοίμωξη; Τα συμπτώματα και η φυσική αντιμετώπιση που προτείνει ο ειδικός!

Τι είναι η ουρολοίμωξη και ποια είναι τα συμπτώματά της; Διάβασε τη φυσική αντιμετώπιση που συστήνει ο ειδικός.

Συνεργάστηκε ο Ηλίας Γάτος, χειρουργός - γυναικολόγος, μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική, διευθυντής μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Embio Medical Center

(www.embio.com.gr).

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι πολύ συχνές το καλοκαίρι. Διάβασε εδώ τι είναι η ουρολοίμωξη, ποια τα συμπτώματά της και ποια είναι η φυσική αντιμετώπιση, χωρίς φάρμακα, που συστήνει ο ειδικός.

Όσα θέλεις να γνωρίζεις για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού

Ουρολοίμωξη και κυστίτιδα: Τι τις προκαλεί

Η ουρολοίμωξη και η κυστίτιδα είναι οι βασικοί λόγοι που μαθαίνουμε από μικρές να σκουπιζόμαστε από μπροστά προς τα πίσω όταν

πηγαίνουμε στην τουαλέτα. Ο λόγος είναι πως η ουρήθρα –το σωληνάκι που μεταφέρει τα ούρα από την κύστη έξω από το σώμα– βρίσκεται κοντά στον πρωκτό. Έτσι, τα βακτήρια από το παχύ έντερο, όπως τα E. coli, έρχονται σε ιδανική θέση για να δραπετεύσουν από τον πρωκτό και να εισβάλλουν στην ουρήθρα. Από εκεί μπορεί να ταξιδέψουν μέχρι την κύστη και, αν η μόλυνση δε θεραπευτεί, να συνεχίσουν και να προσβάλλουν τα νεφρά. Είναι, επίσης, πιθανό να μεταφερθούν βακτήρια στον ουροποιητικό σωλήνα με την ερωτική επαφή.

Τα συμπτώματα:

• Αίσθηση καύσου κατά την ούρηση.

• Συχνή ή έντονη ανάγκη για ούρηση, παρότι όταν πας στην τουαλέτα έχεις μόνο μικρή ποσότητα ούρων.

• Πόνο ή πίεση στη μέση ή χαμηλά στην κοιλιά σου.

• Θολά, σκούρα, αιματηρά ή με περίεργη μυρωδιά ούρα.

• Νιώθεις κόπωση ή ρίγος.

• Έχεις πυρετό ή κρυάδες (μια ένδειξη πως η μόλυνση μπορεί να έχει φτάσει στα νεφρά σου).

Ποια είναι η θεραπεία:

Αντιβιοτικά που θα σκοτώσουν τους εισβολείς και θα συνταγογραφήσει ο γιατρός σου.

Όπως ισχύει πάντα με αυτά, θα πρέπει να ολοκληρώσεις τον κύκλο της αντιβίωσης ακόμη και αφού αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα. Και να πίνεις πολύ νερό –και χυμό cranberry– ώστε να αποβληθούν πιο γρήγορα τα βακτήρια από τον οργανισμό σου. Εάν πονάς, ο γιατρός θα σου δώσει ένα παυσίπονο φάρμακο ενώ μπορεί να σε βοηθήσει, επίσης, ένα θερμό επίθεμα στην κοιλιά.

Αν παθαίνεις συχνά ουρολοίμωξη

Κάποιες γυναίκες είναι προδιατεθειμένες στις λοιμώξεις του ουροποιητικού, άλλες παρουσιάζουν ανωμαλίες στη δομή του ουροποιητικού που τις κάνει πιο επιρρεπείς σε αυτές, οι γυναίκες με διαβήτη μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο, ενώ και η εγκυμοσύνη, η σκλήρυνση κατά πλάκας και οτιδήποτε επηρεάζει τη ροή των ούρων μπορεί να ευθύνονται που τις εμφανίζεις συχνά.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές: Αν σου συμβαίνουν τρεις ή περισσότερες λοίμωξεις το χρόνο, συζήτησέ το με το γιατρό σου. Οι επιλογές:

•Να πάρεις μια χαμηλή δόση αντιβίωσης για πολύ καιρό ώστε να προληφθεί η επαναλαμβανόμενη εμφάνισή τους.

• Να παίρνεις μία δόση αντιβίωσης μετά το σεξ, το οποίο συχνά τις πυροδοτεί.

• Να λαμβάνεις αντιβιοτικά για μία ή δύο μέρες κάθε φορά που εμφανίζονται τα

γνωστά συμπτώματα.

• Να χρησιμοποιείς ένα διαγνωστικό τεστ ουρολοίμωξης που μπορείς να προμηθευτείς από το φαρμακείο. Τα τεστ, που μπορείς να αγοράσεις χωρίς

συνταγή γιατρού, μπορεί να σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις αν πρέπει να πας στον ειδικό. Αν παίρνεις αντιβιοτικά, μπορείς να κάνεις το τεστ για να διαπιστώσεις αν έχουν θεραπεύσει τη λοίμωξη (αν και θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να ολοκληρώσεις τη θεραπεία).

Μίλησε με το γιατρό σου αν το τεστ είναι θετικό ή αν παραμένουν τα συμπτώματα.

Φυσική αντιμετώπιση και πρόληψη της ουρολοίμωξης

• Να αδειάζεις την κύστη σου όσο συχνά νιώθεις την ανάγκη.

• Να προτιμάς το ντους αντί για το βύθισμα στην μπανιέρα.

• Να μη χρησιμοποιείς αρωματικά αφρόλουτρα και αποσμητικά για τα γυναικεία γεννητικά όργανα.

• Να πλένεις τα γεννητικά σου όργανα πριν από το σεξ.

• Να ουρείς μετά το σεξ ώστε να απομακρύνονται τυχόν βακτήρια που έχουν μπει στην ουρήθρα σου.

• Αν χρησιμοποιείς διάφραγμα, προφυλακτικά χωρίς λιπαντικό ή σπερματοκτόνο ζελέ για να αποφύγεις την εγκυμοσύνη, ίσως θα πρέπει να αλλάξεις μέθοδο αντισύλληψης. Το διάφραγμα μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη των βακτηρίων, ενώ τα προφυλακτικά χωρίς λιπαντικό και τα σπερματοκτόνα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Και όλα αυτά μπορεί να κάνουν πιο πιθανή την εμφάνιση μιας λοίμωξης.

• Κράτησε την περιοχή των γεννητικών οργάνων στεγνή φορώντας βαμβακερά εσώρουχα και ρούχα με άνετη εφαρμογή.

• Πες «ναι» στα cranberries. Μόλις 1 ποτήρι χυμός τους τη μέρα μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση των βακτηρίων που ευθύνονται για ουρολοιμώξεις, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Διάβασε επίσης: Μύκητες στα νύχια: Η πρόληψη και η σωστή αντιμετώπιση

Διάβασε επίσης: Μύθοι και αλήθειες για τους μύκητες, τις τριχομονάδες, τα χλαμύδια και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα