Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: ΟΛΕΣ οι ερωτήσεις που ντρέπεσαι να κάνεις με απάντηση από το γυναικολόγο μας

Οι ερωτήσεις που θέλεις να κάνεις όταν πιστεύεις ότι ήρθες σε επαφή με σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Συνεργάστηκε ο Στέφανος Χανδακάς, MD, MBA, PhD, γυναικολόγος- μαιευτήρας, ενδοσκοπικός χειρουργός

Η αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός, όπως και η έντονη εμφάνισή τους τους καλοκαιρινούς μήνες. Για ποιο λόγο; «Θεωρώ πως ευθύνη έχει η ελλιπής σεξουαλική ενημέρωση, η επιπόλαιη προσέγγιση του σεξ από τη νέα γενιά και η αποδοχή του ρίσκου σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα» εξηγεί ο Στέφανος Χανδακάς, MD, MBA, PhD, γυναικολόγος-μαιευτήρας, ενδοσκοπικός χειρουργός.

Η διάγνωση σε χλαμύδια και HPV έχει φτάσει σε υψηλά νούμερα. Καθώς και τα δύο νοσήματα είναι ασυμπτωματικά (στις γυναίκες και ειδικά στους άνδρες), είναι πιθανό τα άτομα να νοσούν περισσότερο καιρό και να μολύνουν συντρόφους χωρίς να το ξέρουν.

«Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν έρπη ή HPV σε λανθάνουσα κατάσταση που διεγείρονται χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γνωρίζουν πότε ή από ποιον μολύνθηκαν» λέει ο ειδικός.

1. «Έκανα σεξ χωρίς προφύλαξη. Πόσο σύντομα θα ξέρω αν έχω κολλήσει ένα ΣΜΝ;»

Η πιο απλή απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση είναι πως δεν μπορείς να ξέρεις μέχρι να κάνεις την ανάλογη εξέταση, καθώς πολλές λοιμώξεις ΣΜΝ είναι ασυμπτωματικές. Ωστόσο, αυτό που πιθανότατα θέλεις να γνωρίζεις είναι πόσο να περιμένεις μέχρι να φανούν τυχόν συμπτώματα. Η απάντηση διαφέρει από ασθένεια σε ασθένεια. Θα μπορούσε να είναι από μερικές ημέρες μέχρι μερικά χρόνια. Για να γίνει η απάντηση ακόμα πιο περίπλοκη, υπάρχει ένα χρονικό παράθυρο ανάμεσα στο πότε μολύνεσαι με κάποια ασθένεια και το πότε μπορείς να κάνεις εξέταση που να το δείξει. Αυτό διαφέρει σε κάθε ΣΜΝ και μπορεί να εκτείνεται από 6 μήνες έως και πολύ περισσότερο.

2. «Γίνεται ο σύντροφός μου να μην ξέρει ότι έχει έρπη γεννητικών οργάνων και να κολλήσω;»

Πολλοί άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με έρπη αρνούνται να πιστέψουν τον ερωτικό τους σύντροφο όταν ισχυρίζεται πως δεν ήξερε ότι είχε τη συγκεκριμένη λοίμωξη. Κάποιοι από αυτούς μπορεί όντως να λένε ψέματα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πραγματικά δεν έχουν ιδέα ότι έχουν μολυνθεί με έναν από τους ιούς του έρπη. Αυτές οι λοιμώξεις συχνά δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και οι γιατροί δε ζητούν τακτικές αιματολογικές εξετάσεις για έρπη, εκτός κι αν ξέρεις ότι έχεις εκτεθεί.

3. «Έχω ήδη κάνει έρωτα χωρίς προφύλαξη. Έχει σημασία να χρησιμοποιήσω τώρα;»

Υπάρχει μια συνηθισμένη παρανόηση πως, αν κοιμηθείς με κάποιον που έχει ΣΜΝ, θα το κολλήσεις αυτόματα από την πρώτη φορά. Αυτό δεν ισχύει. Παρ’ όλ’ αυτά, πολλοί βασίζονται σ’ αυτό και το προβάλλουν ως λόγο για να συνεχίσουν να μη χρησιμοποιούν προφυλακτικό ή άλλες μορφές προστασίας και μετά το πρώτο «παραστράτημα». «Εξάλλου», λένε, «αν κινδύνευα πραγματικά από αυτό τον άνθρωπο, τότε έχω ήδη πρόβλημα». Ευτυχώς, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Είναι σίγουρα καλύτερο να κάνεις ασφαλές σεξ κάθε φορά. Εάν όμως δεν κάνεις μία φορά, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να συνεχίσεις με αυτό τον τρόπο. Έχει σαφώς νόημα να χρησιμοποιήσεις προφυλακτικό την επόμενη φορά που θα κάνεις σεξ.

4. «Ο άνδρας μου μου αποκάλυψε ότι έχει κάνει στοματικό έρωτα με μια ιερόδουλη. Κινδυνεύω να έχω κολλήσει HIV;»

Στην πραγματικότητα το θέμα αυτό αποκαλύπτει ορισμένους κοινούς μύθους:

  • Πως ο βασικός κίνδυνος του στοματικού έρωτα είναι ο HIV.
  • Πως οι πόρνες έχουν HIV.
  • Πως ένα ΣΜΝ μεταδίδεται κάθε φορά που έχεις σεξουαλική επαφή.

Κανένα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Εννοείται όμως πως το προφυλακτικό είναι απαραίτητο κάθε φορά που κάνει κάποιος σεξ εκτός σχέσης (περιστασιακά ή με επαγγελματία). Εξάλλου, ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από το στοματικό σεξ, αλλά και από μια σειρά ΣΜΝ στα οποία εκτίθεται κανείς αν δεν παίρνει προφυλάξεις.

5. «Υπάρχει κάποια έκκριση από το πέος του συντρόφου μου. Μπορεί να είναι γονόρροια;»

Οι εκκρίσεις από το πέος μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών συνηθισμένων ΣΜΝ. Ο μόνος τρόπος για να ξέρει ο σύντροφός σου ποιο είναι, ή αν είναι καν λοίμωξη, είναι να πάει στο γιατρό και να κάνει μια εξέταση. Δεν υπάρχει τρόπος για να βρεθεί ποιο νόσημα προκαλεί την έκκριση χωρίς εργαστηριακό έλεγχο.

Διάβασε επίσης: Ερωτήσεις στο γυναικολόγο: Πόνος κατά την ερωτική επαφή, γυναικεία ακράτεια και άλλες απορίες

Διάβασε επίσης: Μύθοι και αλήθειες για τους μύκητες, τις τριχομονάδες, τα χλαμύδια και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα