Τεστ Παπ για το στήθος!

Τεστ Παπ για το στήθος! Διάβασε όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το Τεστ Παπ στο στήθος

Για το Τεστ Παπ για το στήθος τις πληροφορίες μας έδωσε ο καθηγητής Mike Hatzikalis από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

 

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Και σ' αυτό ακριβώς στηρίζεται η συσκευή που φέρνει το όνομα Τεστ Παπ Μαστού HALO®. Το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι η απόληξη μίας όχι και τόσο νέας ιστορίας, αφού η ιδέα ξεκινά ήδη από το 1958. Τότε ο διάσημος Έλληνας ιατρός Γεώργιος Παπανικολάου- γνωστός σε όλους μας από το Tεστ ΠΑΠ, που φέρει το όνομά του- δημοσίευσε μία μελέτη στην οποία υποστήριζε πως η κυτταρολογική εξέταση των εκκριμάτων της θηλής του μαστού είναι πολύτιμη στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Από τότε μέχρι σήμερα πολλοί και διαφορετικοί επιστήμονες και ερευνητές προσπαθούσαν να βρουν το σωστό τρόπο συλλογής του υγρού από τη θηλή. Δοκίμασαν να το κάνουν με το χέρι, μέθοδος που δεν έδινε καλά αποτελέσματα, γιατί η ποσότητα υγρού που συλλεγόταν βρισκόταν σε άμεση εξάρτηση με το πόσο πίεζε ο κάθε γιατρός το στήθος. Προσπάθησαν να το κάνουν με ένα σωληνάκι που περνούσε μέσα από τη θηλή, αλλά ήταν πολύ επίπονο. Προσπάθησαν να το κάνουν με σύριγγες, αλλά ήταν πολύ τραυματικό. Γενικά, δοκιμάστηκαν πολλές και διαφορετικές μέθοδοι μέχρι οι επιστήμονες να καταλήξουν στο γεγονός πως έπρεπε να εξαλειφθεί ο ανθρώπινος παράγοντας από τη διαδικασία συλλογής του υγρού και να γίνει εντελώς αυτοματοποιημένη. Έτσι, φτάνουμε στο 2007, όταν πλέον ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει την πρώτη, μη επεμβατική αυτοματοποιημένη εξέταση Τεστ Παπ Μαστού με το μηχάνημα HALO.

Η Εξέταση

Το μηχάνημα υπάρχει στην Ελλάδα από το Δεκέμβριο του 2011 και ήμασταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που το εισήγαγε. Η εξέταση κρατά μόλις 5 λεπτά και όσον αφορά τον πόνο, από μια κλίμακα του 10, χαρακτηρίζεται με ένα 4. Δύο σιλικονούχα δοχεία σε σχήμα χωνιού εφαρμόζουν στους μαστούς και με τη βοήθεια της θερμότητας, της δόνησης (μασάζ) και της αναρρόφησης διεγείρουν τους γαλακτοφόρους πόρους, ώστε αυτοί να βγάλουν υγρό. Οι γαλακτοφόροι πόροι είναι το σημείο από το οποίο ξεκινούν οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού και άρα τα κύτταρα που βρίσκονται μέσα σε αυτό το υγρό έχουν πολλά να “πουν”. Οι θηλές φυσικά μπορεί να μη βγάλουν και καθόλου υγρό, το οποίο θεωρείται το καλύτερο δυνατό σενάριο, ενώ, αν βγάλουν υγρό, αυτό αναλύεται κυτταρολογικά. Φυσικά, η απουσία υγρού κατά την εξέταση, δε σημαίνει πως σε μελλοντική εξέταση δεν θα υπάρξει υγρό.

 

Ατυπία Κυττάρων

Αυτό που αναζητούν οι γιατροί σε αυτήν την κυτταρολογική ανάλυση είναι κατά πόσον υπάρχει κάποια μορφή “ατυπίας” κυττάρων. Ατυπία σημαίνει πως κάτι συμβαίνει στα κύτταρά μας, αυτό το “κάτι” όμως ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί σε καμία περίπτωση δεν είναι οπωσδήποτε καρκίνος του μαστού. Μπορεί να είναι από μία απλή φλεγμονή ή ένα τραυματισμό έως οτιδήποτε άλλο. Ατυπία, λοιπόν, σημαίνει παρακολούθηση, πλέον από εξειδικευμένο μαστολόγο. Αρκεί να αναφερθεί πως σύμφωνα με τους γιατρούς ένας όγκος στο στήθος μας για να γίνει ψηλαφητός ή ορατός χρειάζεται 7-10 χρόνια από τη στιγμή που ξεκινά να σχηματίζεται. Δηλαδή ένας όγκος ανιχνεύσιμος στη μαστογραφία είναι αποτέλεσμα μίας διαδικασίας που ξεκίνησε 10 χρόνια νωρίτερα. Με βάση αυτό το δεδομένο, η νέα αυτή εξέταση υποστηρίζει πως μπορεί να εντοπίσει τα όποια “ύποπτα” κύτταρα 7-10 χρόνια πριν αυτά τελικά εξελιχθούν – ή όχι – σε καρκίνο. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο επίσης ότι πως η ατυπία είναι κάτι που αλλάζει από ημέρα σε ημέρα, δηλαδή το ότι δεν εμφανίστηκε τίποτα ύποπτο στην κυτταρολογική που κάνει μία γυναίκα σήμερα, δεν σημαίνει πως ύστερα από μία εβδομάδα ή ένα μήνα τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια. Έτσι, η εξέταση καλό είναι να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Άλλωστε, η εξέταση αυτή δεν ήρθε για να αντικαταστήσει ούτε να εξοβελίσει καμία από τις ήδη υπάρχουσες, είναι απλώς ένα ακόμη risk assessment(= μέσο εκτίμησης κινδύνου) όπως χαρακτηριστικά λέγεται στον αγώνα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Διάβασε περισσότερα στο madamefigaro.gr