Μας ενδιαφέρει: 13+1 facts για το γυναικείο στήθος

Ερωτήσεις και απαντήσεις, δεδομένα και η γνώμη του ειδικού, όλα τους θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την υγεία του στήθους μας.

Από τον Νικόλαο Π. Κοτσιφόπουλο, MD, xειρουργό μαστού, συνεργάτη oμίλου Bιοϊατρική 

Τα παρακάτω facts για το γυναικείο στήθος είναι σίγουρα ενδιαφέροντα. Δες τα ένα ένα και εάν χρειάζεσαι διευκρίνηση για κάποιο από αυτά μίλησε με τον γιατρό σου. 

Αλλάζει με τον χρόνο

Επιστήμονες από το ίδρυμα Hopkins Medicine εξηγούν ότι οι ορμόνες μας επηρεάζουν το μέγεθος του στήθους. Μάλιστα, οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν
μεγαλώνοντας το μέγεθος που είχαν στην εφηβεία. Τα οιστρογόνα  επηρεάζουν σε διάφορες φάσεις της ζωής μας το μέγεθος του στήθους.

3 λεπτά

Τόσος χρόνος από τη ζωή σου αρκεί για να ολοκληρώσεις μία μαστογραφία. Πόσο λίγος χρόνος για να σωθεί δυνητικά η ζωή μας!

"Κάθε πότε πρέπει να ελέγχω το στήθος μου;"

Περίπου μία φορά τον χρόνο. Ο μαστολόγος θα σου συστήσει το σωστό πλαίσιο εξετάσεων για σένα ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό σου. Εάν όμως παρατηρήσεις οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος σου, ερεθισμό, πόνο, έκκριση υγρού από τη θηλή, ογκίδιο, πρέπει να μιλήσεις άμεσα με τον γιατρό σου.  

Μέγεθος μαστού και καρκίνος

Επιστήμονες από τον βρετανικό ερευνητικό φορέα Cancer Research UK λένε ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες με πιο πυκνό μαστό συγκριτικά μ’ εκείνες με τον λιγότερο πυκνό. "Οι γυναίκες με πυκνό μαστικό αδένα έχουν λιγότερο λίπος και περισσότερα μαστικά κύτταρα και συνδετικό ιστό στο στήθος τους" εξηγούν. 

"Θα μικρύνει το στήθος μου αν αδυνατίσω;"

Συνήθως αυτό όντως συμβαίνει. Ο λόγος είναι πως ένα μέρος του μαστού είναι λίπος, άρα με την απώλεια βάρους μειώνεται και το μέγεθός του. 

"Πότε συνιστάται υπερηχογράφημα μαστών;" 

Το υπερηχογράφημα μαστών συνιστάται σε νεαρές γυναίκες κάτω των 35 ετών, εφόσον παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα ή εφόσον εντοπίσουν κάτι ύποπτο με την ψηλάφηση. Το υπερηχογράφημα μπορεί να γίνεται στον ετήσιο έλεγχο  συμπληρωματικά προς τη μαστογραφία, για να καλυφθούν βλάβες που τυχόν δεν εντοπίζονται μόνο με τη μία εξέταση.

"Αλλάζει το στήθος με την άσκηση;"

Τα push-ups και οι πιέσεις με βάρη σε πάγκο μπορεί να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των μυών στον θώρακα, οι οποίοι στηρίζουν και το στήθος. Ωστόσο, το στήθος από μόνο του δεν έχει μυϊκό ιστό. 

 "Μαστογραφία ή υπερηχογράφημα μαστών;"

Η μαστογραφία είναι η εξέταση που ανιχνεύει συμπαγείς και κυστικές βλάβες καθώς και περιοχές με ύποπτες μικροαποτιτανώσεις. Σύμφωνα με τις σύγχρονες οδηγίες, οι υγιείς και ασυμπτωματικές γυναίκες θα πρέπει να κάνουν τον πρώτο μαστογραφικό έλεγχο στα 35 (η λεγόμενη μαστογραφία αναφοράς). Η μαστογραφία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια μετά την ηλικία των 40 ετών και κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών, εκτός αν έχουν επιβαρημένο κληρονομικό ή ατομικό ιστορικό που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Για τις γυναίκες που έχουν επιβεβαιωμένη μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού, συνιστάται ετήσια μαστογραφία από τα 30. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος των μαστών έχει μηδενική ακτινοβολία και μπορεί να γίνει σε όλες τις ηλικίες. Εντοπίζει συμπαγείς και κυστικές βλάβες στους μαστούς, χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των όγκων, τον έλεγχο της αιμάτωσής τους καθώς και για τη διενέργεια βιοψίας. 

"Δεν κάνω μαστογραφία, γιατί δε θέλω να πάρω ακτινοβολία"

Κι όμως, η μαστογραφία έχει λιγότερη ακτινοβολία απ’ όση έχει ένα υπερατλαντικό αεροπορικό ταξίδι. Καμιά δε θα έλεγε "όχι" σε ένα ταξίδι, γιατί να πει "όχι" σε μια σωτήρια εξέταση; 

Μεγάλο στήθος = πόνος στην πλάτη

Πράγματι, τα δύο αυτά στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους για πολλές γυναίκες. Επιπλέον, το μεγάλο και βαρύ στήθος δυσκολεύει σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το σωστό για το σώμα σου αθλητικό σουτιέν θα σε βοηθήσει κατά την άσκηση αλλά και όλη την ημέρα εάν το στήθος σου είναι πολύ βαρύ. 

Αλήθεια ή μύθος: "Η μαστογραφία πονάει"

Η αλήθεια είναι ότι η μαστογραφία δεν πονάει, απλώς μπορεί να προκαλέσει μια δυσφορία. Η εξέταση διαρκεί πολύ λίγο και η δυσφορία ακόμα λιγότερο. Στις γυναίκες που έχουν μεγάλη ευαισθησία και μικρή αντοχή στη δυσφορία ένα απλό παυσίπονο μπορεί να βοηθήσει. Επίσης, ο τεχνολόγος που διενεργεί την εξέταση μπορεί να κάνει την εμπειρία της μαστογραφίας πιο άνετη.

"Φοβάμαι τι θα μου βρουν, μήπως είναι καλύτερα να μην ξέρω;" 

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας, ο καρκίνος του μαστού αφορά μία στις έντεκα στις γυναίκες του δυτικού κόσμου και είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Το 2020 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 215 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού ανά 100.000 πληθυσμού, στις ηλικίες 50-69 ετών. Οι περισσότερες από τις βλάβες που εντοπίζονται κατά τον προληπτικό έλεγχο των μαστών είναι καλοήθεις. Ακόμα όμως και αν πρόκειται για καρκίνο, το να εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα είναι σωτήριο.

"Πρέπει να κάνω κάθε φορά τη μαστογραφία στο ίδιο διαγνωστικό κέντρο;"

Καλό είναι ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος των μαστών να γίνεται στο ίδιο διαγνωστικό κέντρο. Αυτό βοηθά στην καλύτερη διατήρηση του ιστορικού, αλλά και στην καλύτερη σύγκριση των αποτελεσμάτων από χρόνο σε χρόνο. 

 Ο όμιλος Βιοϊατρική συμμετέχει στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου κατά του καρκίνου του μαστού "Φώφη Γεννηματά". Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να κάνουν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία σε όλα τα Διαγνωστικά Κέντρα του ομίλου σε Αττική, Εύβοια και Θεσσαλονίκη. Τα ραντεβού είναι άμεσα διαθέσιμα 
–ακόμα και Σάββατο–, ενώ τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα όχι μόνο στην ειδική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, αλλά και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στον ατομικό Ψηφιακό Φάκελο Υγείας που μπορεί να έχει κάθε εξεταζόμενος στον όμιλο Βιοϊατρική.