Άσθμα: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και το πώς είναι να ζεις με την πάθηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από άσθμα.

Αν ανατρέξεις στα χρόνια του σχολείου, σίγουρα θα θυμάσαι κάποιον συμμαθητή ή συμμαθήτριά σου που απείχαν από το μάθημα της γυμναστικής γιατί έπασχαν από άσθμα. Αν και τότε στο παιδικό μας μυαλό μπορεί να έμοιαζε ως ένας τρόπος για εκείνους να μη χρειαστεί να τρέχουν πάνω κάτω τον στίβο, εν τέλει το άσθμα πρόκειται για μία πολύ σημαντική πάθηση του αναπνευστικού συστήματος. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, γύρω στα 300 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο πάσχουν από άσθμα, ενώ ενδέχεται μέχρι το 2025 εκατό ακόμη εκατομμύρια να προσληφθούν από αυτό. Όπως εξηγεί το Mayo Clinic, ως άσθμα αποκαλούμε τη χρόνια πάθηση στους πνεύμονες, που προκαλεί προβλήματα στην αναπνοή. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία οι αεραγωγοί μέσα στους πνεύμονες στενεύουν, δημιουργείται οίδημα (πρήξιμο) και μπορεί να παραγάγουν περισσότερη βλέννα. Αυτό κάνει τη διαδικασία της αναπνοής πιο δύσκολη, προκαλώντας βήχα και έναν συριγμό κατά την αναπνοή και πιο "ρηχή" ανάσα. 

Συμπτώματα άσθματος

Δεδομένου ότι δεν έχει κάποια... αδυναμία στις ηλικίες, η πάθηση αυτή μπορεί να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή ενός ατόμου. Το άσθμα μπορεί αν διαγνωστεί στην παιδική ηλικία αλλά και σε ενήλικες. Τα συμπτώματα που ενδέχεται να υποδηλώνουν άσθμα είναι :

  • δύσπνοια
  • βήχας
  • πόνος στο στήθος
  • πρόβλημα στον ύπνο εξαιτίας των παραπάνω

Να σημειωθεί πως αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ίσως χρειαστεί η εισαγωγή σε νοσοκομείο για παροχή οξυγόνου και θεραπεία.

Είδη άσθματος

Σύμφωνα με το Mayo Clinic, τα είδη του άσθματος χωρίζονται σε εκείνα που προκαλούνται από την έκθεση σε αλλεργιογόνες ουσίες ή επιβαρυμένο από μόλυνση περιβάλλον, την άσκηση και τις αλλεργίες. 

Διάγνωση

Αρχικά, η διάγνωση του άσθματος γίνεται αφού ο γιατρός λάβει όλο το ιστορικό του ασθενούς και αφού θέσει κάποιες προσωπικές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής, τα φάρμακα, το επάγγελμα, παλαιότερες ιατρικές παθήσεις, ιστορικό αλλεργιών και ιστορικό οικογένειας.

Παράλληλα, ο ειδικός θα συνεχίσει με φυσική εξέταση και στη συνέχεια μπορεί να προχωρήσει σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις που αφορούν τους πνεύμονες, ώστε να ελέγξει το αν πραγματοποιείται η σωστή λειτουργία τους. Μία από αυτές είναι η σπιρομέτρηση που ελέγχει την ποσότητα και την ταχύτητα του αέρα που το άτομο εισπνέει και εκπνέει.

Να σημειωθεί πως το άσθμα δεν είναι μία πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί με την έννοια της ίασης, ωστόσο με τη σωστή αγωγή και τρόπο ζωής μπορεί να ελεγχθεί έως και εκατό τοις εκατό. Δεδομένου ότι το άσθμα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, είναι σημαντικό να έχεις μία συχνή επικοινωνία με τον γιατρό σου για τα νέα σημάδια και τα συμπτώματα που ενδέχεται να εμφανιστούν και τη νέα θεραπεία που θα ακολουθήσεις. Αναμφίβολα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σου είναι αναπόφευκτη συνθήκη, ειδικότερα αν τα συμπτώματα προκαλούνται εξαιτίας του περιβάλλοντος στο οποίο κινείσαι.