Πόσο κακό είναι να κοιμάσαι με το σουτιέν σου;

Ισχύει ότι κόβει την κυκλοφορία του αίματος ή ότι μακροπρόθεσμα προκαλεί καρκίνο;

Υπάρχουν δύο στρατόπεδα γυναικών σχετικά με το σουτιέν το βράδυ. Είναι εκείνες που προτιμούν να μη φοράνε στον ύπνο για να νιώθουν πιο άνετα και άλλες που το σουτιέν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άλλωστε, η υπεύθυνη χειρουργικής ογκολογίας μαστών στο Νοσοκομείο NYU Langone Hospital-Brooklyn, Janet Yeh, αναφέρει πως ορισμένες γυναίκες προτιμούν να φορούν σουτιέν, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη όταν μιλάμε για μεγάλο στήθος. Ωστόσο πολλά ακούγονται σχετικά με το αν είναι καλό να κοιμάσαι με το σουτιέν που αφορούν είτε την κυκλοφορία του αίματος ή την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Από την άλλη, οι περισσότερες που επιλέγουν να φοράνε σουτιέν στον ύπνο το κάνουν για να αποφύγουν τη χαλάρωση. Τι ισχύει όμως;

Σύμφωνα με τη γιατρό Yeh δεν υπάρχει κάποιο αρνητικό σενάριο σχετικά με την επιλογή, παρά έχει να κάνει με το τι σε βολεύει περισσότερο. Ειδικότερα, δεδομένου ότι φοράς ένα χαλαρό σουτιέν που δεν πιέζει, δεν υπάρχει περίπτωση να κόψεις την κυκλοφορία του αίματος ή να σταματήσεις την αύξηση του στήθους σου, όπως πολλοί πιστεύουν. Αναμφίβολα, ενδείκνυνται τα εσώρουχα που επιλέγονται για τον ύπνο να είναι φιλικά προς την επιδερμίδα - κυρίως τα βαμβακερά- ώστε να μην δημιουργήσεις κάποιο τραύμα όσο κοιμάσαι. 

Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο, δεν υπάρχει κάποια επιστημονική βάση που να υποστηρίζει τη συγκεκριμένη άποψη. Πιο αναλυτικά, στο παρελθόν υπήρχε η φήμη πως το να φοράς ένα σουτιέν με μπανέλα θα μπορούσε να μπλοκάρει το υγρό των λεμφαδένων, το οποίο θα μετατρεπόταν σε όγκο. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό εύρημα που να καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα. 

Από την άλλη, όσες γυναίκες φοράνε σουτιέν για να αποφύγουν τη χαλάρωση, η δρ Yeh υποστηρίζει πως δεν θα κάνει καμία διαφορά. "Το στήθος φυσικά αναπτύσσει τη χαλάρωση μέσα στον χρόνο. Το να φοράς σουτιέν κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν θα προλάβει ή θα καθυστερήσει τη διαδικασία", εξήγησε. 

Οπότε γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αλλά και το ότι το σουτιέν δεν μπορεί να κάνει θαύματα, αποτελεί καθαρά δική σου επιλογή το τι θα κάνεις. Αν σε βολεύει στον ύπνο, τότε κοιμήσου με αυτό. Αντίθετα, αν προτιμάς να νιώθεις ελευθερία, αφού το φορούσες όλη μέρα, τότε το χωρίς είναι η ιδανική λύση για σένα.