Τα 6 πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου

O καρκίνος του εντέρου είναι ένας από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου, έχοντας προσβάλλει πάνω από 5 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο.

Ο καρκίνος αποτελεί μία λέξη, την οποία ο καθένας από εμάς με το που την ακούσει, νιώθει αμέσως ένα ρίγος. Και ο φόβος αυτός διατηρείται είτε πρόκειται για έναν σοβαρό τύπο ή για εκείνον με τα περισσότερα περιστατικά ίασης. Ώρα να σπάσει αυτό το στερεότυπο μιλώντας ανοιχτά για τον καρκίνο και αντιμετωπίζοντάς τον ως αυτό που είναι: Μία νόσο στην οποία η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να φέρει ίαση. Και μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου πλέον είναι εκείνος του εντέρου. 

Όσο κι αν ο καρκίνος του μαστού διατηρεί τα "σκήπτρα" ως ο πιο συχνός τύπος καρκίνου, ο καρκίνος του εντέρου - ή πιο σωστά καρκίνος του παχέος εντέρου- δεν πηγαίνει πίσω στα στατιστικά, επηρεάζοντας ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Όπως εξηγεί το ο αμερικανικός φορέας Υγείας Cancer Council, ο καρκίνος του εντέρου αναπτύσσεται στη βλεννογόνο του εντέρου ενώ ανάλογα με την αρχική θέση της κακοήθειας παίρνει το όνομά του ως καρκίνος του παχέος εντέρου ή ορθού. 

Να σημειωθεί πως το 90% των καρκίνων του εντέρου είναι αδενοκαρκινώματα, τα οποία ξεκινούν από τους αδενικούς ιστούς που επενδύουν το έντερο, ενώ λιγότερο συνηθισμένα αποτελούν τα λεμφώματα και οι νευροενδοκρινείς όγκοι.

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα;

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως εάν παρατηρήσεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, δεν σημαίνει πως πάσχεις από καρκίνο. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχουν αλλαγές ή συμπτώματα που επιμένουν το πρώτο βήμα είναι να ενημερώσεις τον γιατρό σου. Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις;

  • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου με τη μορφή διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή αισθήματος ότι το έντερό σου δεν έχει αδειάσει εντελώς
  • Αλλαγή στην εμφάνιση των κοπράνων, π.χ. πολύ λεπτά σε διάμετρο 
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Κοιλιακός πόνος, πρήξιμο ή κράμπες
  • Απώλεια κιλών χωρίς προσπάθεια
  • Ανεξήγητη κούραση

Σε κάθε περίπτωση, κράτησε δύο πράγματα στο μυαλό σου:

Κατά πάσα πιθανότητα τα συμπτώματα που μπορεί να εντοπίζεις δεν σημαίνουν κάτι σοβαρό και δεύτερον, ακόμη κι αν είναι η αρχή ενός θέματος υγείας όπως ο καρκίνος η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική και συχνά, με τη βοήθεια των εξελίξεων στις θεραπείες για τον καρκίνο, οδηγεί στην ίαση.