Τουρισμός ευεξίας: Μήπως να το δοκιμάσεις για το επόμενο ταξίδι σου;

4 λόγοι υγείας που θα σε πείσουν να κάνεις αυτό το δώρο στον εαυτό σου.

Τι κι αν επέστρεψες από την άδειά σου, η κούραση εξακολουθεί να βρίσκεται στο πικ της. Όσο κι αν άφησες για λίγο τη δουλειά πίσω σου, αυτό δεν σημαίνει πως είχε τη δυνατότητα να ξεκουραστείς σωματικά και ψυχικά. Μήπως στο επόμενο διάλειμμά σου να δοκιμάσεις τον τουρισμό ευεξίας;

Αρκετοί είναι εκείνοι που κανονίζουν το επόμενο ταξίδι τους βάζοντας σε προτεραιότητα το well-being τους. Είτε αυτό σημαίνει να κλείσεις θέση σε κάποιο κέντρο διαλογισμού ή yoga, είτε σε ένα σπα resort ή ακόμα και σε κάποιο μέρος στη φύση όπου μπορείς να κάνεις ορειβασία και να έρθεις σε επαφή με το περιβάλλον

Οι διακοπές αυτές, λοιπόν, δεν μοιάζουν τόσο με τυπικές, ωστόσο σου δίνουν τη δυνατότητα να θέσεις κάποιες υγιεινές συνήθειες στο πρόγραμμά σου, όπως το να κοιμάσαι και να τρέφεσαι καλύτερα, να γυμνάζεσαι και να μπορέσεις να κατακτήσεις την εσωτερική σου ηρεμία. 

Και μην το δεις σαν μια πολυτέλεια που δεν σου χρειάζεται, γιατί ένα τέτοιο ταξίδι που θα διαρκέσει λίγες ημέρες θα σου προσφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία σου που θα σε συντροφεύσουν για το υπόλοιπο διάστημα. Ποια είναι αυτά;

Καταπολέμηση του άγχους

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το άγχος συνδέεται με αρκετές δυσάρεστες παθήσεις όπως υψηλή πίεση, διαβήτη, κατάθλιψη, παχυσαρκία και στρες. Αν κάποιος είναι συνέχεια αγχωμένος, βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, χωρίς να υπάρχει κάποιος πραγματικός κίνδυνος. Αυτό το ταξίδι, λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να σου χαρίσει ένα διάλειμμα σε όλη αυτή την πίεση και να σου δώσει την ευκαιρία να πραγματοποιήσεις δραστηριότητες που θα καταπολεμήσουν το άγχος σου και θα σε κάνουν να χαλαρώσεις. Και τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν, αφού, σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018, 88% των συμμετεχόντων ένιωσαν ήρεμοι τη δεύτερη ημέρα των διακοπών τους. Από την άλλη, όταν επιστρέψεις θα νιώθεις ακόμα την "επήρεια" των διακοπών σου, αφού θα είσαι ανανεωμένη και έτοιμη να χειριστείς τα πράγματα με νέο βλέμμα, χωρίς άγχος. 

Υγιής καρδιά 

Και από τη στιγμή που το άγχος θα βρίσκεται μακριά, αναπόφευκτα η καρδιά σου θα είναι πιο υγιής. Από την άλλη, σύμφωνα με μία έρευνα του 2019 εργαζόμενοι που έκαναν περισσότερες διακοπές μέσα στον χρόνο, εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα καρδιαγγειακών παθήσεων από εκείνους που έπαιρναν λιγότερες ημέρες διακοπών. Επιπλέον μία άλλη μελέτη από το παρελθόν, ακολούθησε 12000 μεσήλικες μέσα σε 9 χρόνια που εμφάνισαν υψηλό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως εκείνοι που πραγματοποιούσαν συχνά ταξίδια, είχαν 17% μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που δεν έκαναν διακοπές. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να εξειδικεύονται στον τουρισμό ευεξίας, ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο ηχηρά.

Δημιουργικότητα και καλύτερη μνήμη 

Οι νέες εμπειρίες αναμφίβολα διεγείρουν τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να έχεις καλύτερη απόδοση στην καθημερινή σου ζωή. Σύμφωνα με μία έρευνα που σημειώθηκε σε 2000 μεγαλύτερους ενήλικες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι δραστηριότητες όπως τα ταξίδια είχαν τη δυνατότητα να μειώσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας. Όσο για τη δημιουργικότητα, αρκετές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ύστερα από διακοπές, τα επίπεδα της δημιουργικότητας έχουν ανοδική πορεία. 

Ευτυχία

Πώς νιώθεις όταν γυρίζεις από διακοπές ή ένα ταξίδι; Συνήθως - όπως εξηγούν αρκετές έρευνες - η διάθεση αλλάζει και προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στην καθημερινότητά σου. Ειδικότερα, σύμφωνα με μία έρευνα από το 2005 που πραγματοποιήθηκσε σε δείγμα 1500 γυναικών, προέκυψε πως εκείνες που έκαναν διακοπές δυο φορές τον χρόνο είχαν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και χρόνιο στρες από εκείνες που ταξίδευαν λιγότερο. Ίσως είναι η αλλαγή του περιβάλλοντος ο λόγος που διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα και βοηθά στην αλλαγή της διάθεσης. Από την άλλη, μία έρευνα από το 2020 στην οποία οι επιστήμονες είχαν συγκρίνει τις μαγνητικές εγκεφάλων των συμμετεχόντων, είχαν καταλήξει στο ότι οι άνθρωποι που άλλαζαν συχνά τοποθεσία είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στο εγκεφαλικό κύκλωμα ιππόκαμπος-στριαδικός (ο ιππόκαμπος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη χωρική θέση και την ανίχνευση του καινούριου). Παράλληλα, πέρα από την υπερδιέγερση του ιππόκαμπου, απελευθερωνόταν ντοπαμίνη, η ουσία που σε κάνει να νιώθεις καλά. 

Είναι ξεκάθαρο πως τα περισσότερα ταξίδια μέσα στη χρονιά έχουν μόνο θετικά οφέλη να προσφέρουν στον οργανισμό σου, πόσω μάλλον εκείνα που επικεντρώνονται στην αυτοφροντίδα σου και στοχεύουν στην κατάκτηση της εσωτερικής σου ηρεμίας, χαρίζοντάς σου πρωτόγνωρες εμπειρίες.