Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα Vs χειροκίνητη: Ποια συστήνει ο οδοντίατρος

Αν βρίσκεται στην αναζήτηση νέας οδοντόβουρτσας, μάθε ποια μπορεί να ταιριάζει περισσότερο στις δικές σου ανάγκες: η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα ή η χειροκίνητη.

Η περιποίηση των δοντιών αποτελεί το Α και το Ω σε ό,τι αφορά το πόσες φορές τον χρόνο θα επισκεφθείς τον οδοντίατρό σου, πράγμα που σημαίνει πως η οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιείς καθημερινά παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κατά των προβλημάτων που μπορεί να εμφανιστούν στα ξαφνικά. Πλέον οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, χωρίς να σημαίνει πως όλοι το έχουν γυρίσει στις ηλεκτρικές. Ωστόσο, ποια είναι η καλύτερη επιλογή για σένα, σύμφωνα με τους ειδικούς; Πράγματι η ηλεκτρική είναι καλύτερη ή χειροκίνητη κάνει την ίδια δουλειά;

Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα Vs χειροκίνητη

Σύμφωνα με την οδοντίατρο Lisa Creaven και συνιδρύτρια του Made by Dentists, η σωστή πρόληψη οφείλεται στην τακτική υγιεινή με βούρτσισμα των δοντιών, νήμα και συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ωστόσο, η ίδια πράγματι πιστεύει πως οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ίσως είναι πιο αποτελεσματικές από τις χειροκίνητες χάρη στον τρόπο που λειτουργούν. "Οι ηχητικές ή ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν αποδειχθεί να είναι ένας πιο έξυπνος τρόπος να βουρτσίσεις τα δόντια σου, ενώ προκαλείς λιγότερη υποχώρηση και τραύμα στα ούλα", εξήγησε η ειδικός. Ειδικότερα, η αποτελεσματικότητα της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας οφείλεται στην κίνησή της, που "αναγκάζει" την οδοντόκρεμα να μεταβεί και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές του στόματος, ενώ οι στροφές της βοηθούν στον καλύτερο καθαρισμό του δοντιού από τη χειροκίνητη. 

Ένα μειονέκτημα της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας

Ενώ είναι το εργαλείο που σίγουρα χρειάζεσαι για την καλή στοματική υγιεινή, δεν σημαίνει ότι όλοι μπορούν να διαθέσουν το κόστος της. Η αλήθεια είναι πως μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να ξεκινήσει από 30 ευρώ, ενώ μια πιο εξειδικευμένη με περισσότερες λειτουργίες να φτάσει και τα 200. Σύμφωνα με την ειδικό, "προσωπικά πιστεύω πως όταν αγοράζεις μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, είναι μια επένδυση και πρέπει να ξοδέψεις ένα ποσό. Είναι κάτι που θα σου κρατήσει για χρόνια. Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες που κοστίζουν 30 δολάρια δεν συγκρίνονται με τις ηχητικές σε ό,τι αφορά την ποιότητα". Κατά τη γνώμη της αν θες να διαθέσεις το μικρότερο ποσό για την ηλεκτρική, μπορείς απλά να αγοράσεις μία χειροκίνητη με 10 ευρώ. 

Αναζητώντας την ιδανική οδοντόβουρτσα

Η οδοντόβουρτσα αποτελεί μία προσωπική υπόθεση, καθώς πρέπει να βασίζεται στις δικές σου, ατομικές ανάγκες. Σε πρώτη φάση μπορείς να συμβουλευθείς τον οδοντίατρό σου, ο οποίος θα σου προτείνει την κατάλληλη για τη δική σου περίπτωση. Μην ξεχνάμε πως οι ηλεκτρικές ηχητικές έχουν αρκετές λειτουργίες, που μειώνουν το ανθρώπινο λάθος. "Επειδή πολλές οδοντόβουρτσες έχουν σένσορες πίεσης και χρονόμετρα, αποφεύγεται το στοιχείο του λάθους. Σπάνια βλέπω κάποιον να κάνει λάθος με ηχητική οδοντόβουρτσα συγκριτικά με μία χειροκίνητη", δήλωσε η Creaven. 

Η τελική απόφαση φυσικά βρίσκεται στα χέρια σου. Οφείλεις να δεις τι είναι πιο σημαντικό για σένα, σε συνδυασμό με τις συμβουλές του ειδικού σου για να κάνεις την καλύτερη πιθανή επιλογή. Σίγουρα, με το να αγοράσεις μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα θα μειώσει σημαντικά τη χρήση του πλαστικού, αφού δεν θα χρειάζεται να αλλάζεις ανά κάποιους μήνες οδοντόβουρτσα. Δες τα θετικά και τα αρνητικά, αξιολόγησε τις δικές σου ανάγκες με τη βοήθεια του οδοντιάτρου και τις δυνάμεις σου και πάρε την απόφαση που ταιριάζει περισσότερο σε σένα.