Νιώθεις ότι σε εγκαταλείπει το μυαλό σου; Η τροφή που θα σε βοηθήσει σύμφωνα με έρευνα

Για να έχεις ένα "κοφτερό" μυαλό και στην ενήλικη ζωή σου.

Περίπου δύο στους τρεις ενήλικες θα παρουσιάσουν κάποιο επίπεδο γνωστικής εξασθένησης μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη προτείνει μια απλή λύση για την αποτροπή της γνωστικής παρακμής: την κατανάλωση αυγών.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients, διαπίστωσε μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της καλύτερης μνήμης.

"Η προηγούμενη βιβλιογραφία σχετικά με τη συσχέτιση των διατροφικών επιπέδων χοληστερόλης με τη γνωστική λειτουργία είναι αντιφατική, καθώς ορισμένες μελέτες δείχνουν αρνητική επίδραση, άλλες θετική επίδραση και άλλες πάλι καμία επίδραση", δήλωσε στο Health η Donna Kritz-Silverstein, PhD, επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Οι αντιφάσεις άνοιξαν το δρόμο στην ομάδα μελέτης "για να εξετάσει αν η κατανάλωση αυγών σχετίζεται με την αλλαγή των γνωστικών επιδόσεων, σε ένα μεγάλο δείγμα ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών", δήλωσε η Donna Kritz-Silverstein.

Περισσότερα αυγά, καλύτερη γνωστική λειτουργία

Για να ελέγξουν τις επιδράσεις των αυγών στη γνωστική λειτουργία, οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από 890 ενήλικες (357 άνδρες και 533 γυναίκες) που συμμετείχαν στη μελέτη Rancho Bernardo. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 55 ετών και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν μεταξύ 70 και 72 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 14% των ανδρών και το 16,5% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν ποτέ αυγά. Αντίθετα, το 7% των ανδρών και σχεδόν το 4% των γυναικών ανέφεραν ότι κατανάλωναν αυγά, πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα.

Γενικά, οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αυγών από τις γυναίκες, καθώς ήταν πιο πιθανό να τα καταναλώνουν δύο έως τέσσερις φορές ή περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα. Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό είτε να μην τρώνε αυγά είτε να τρώνε ένα έως τρία αυγά το μήνα.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας. Αν και τα αυγά είχαν κακή φήμη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη, οι ειδικοί λένε τώρα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρώνε ένα έως δύο αυγά την ημέρα χωρίς να βλάπτουν την υγεία της καρδιάς.

Ωστόσο, πολλές άλλες τροφές μπορούν επίσης να προσφέρουν γνωστική υποστήριξη.

"Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μούρα, το σπανάκι και οι ξηροί καρποί, βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες,  και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες", δήλωσε στο Health η Amy Davis, RDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Amy Davis Nutrition. "Ο κουρκουμάς μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τη μνήμη και την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων".

Επιπλέον, η Μεσογειακή-Διατροφική Παρέμβαση για Νευροεκφυλιστική Καθυστέρηση (MIND) και η Διατροφική Προσέγγιση για τη Διακοπή της Υπέρτασης (DASH) έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην επιβράδυνση της γνωστικής παρακμής, δήλωσε στο Health η Lindsay Malone, MS, RDN, LD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και καθηγήτρια διατροφής στο Case Western Reserve University.

Τελικά, όταν πρόκειται για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, πρέπει να υπάρχει ισορροπία και το μέτρο σε όλες τις ομάδες τροφίμων.

Διάβασε επίσης:

Τηγανητά αυγά χωρίς λάδι: Το hack για να τα ψήσεις και στο πάνω μέρος

75% καλύτερη μνήμη! Αυτός είναι ο νέος τρόπος να κρατήσεις το μυαλό σου νέο

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η #1 αιτία εμφάνισης στους νεότερους σύμφωνα με νέα έρευνα