Μήπως το στοματικό διάλυμα δεν είναι η λύση; Η φυσική εναλλακτική για να προστατεύσεις τη στοματική σου υγεία

Μια εντελώς φυσική και χωρίς παρενέργειες εναλλακτική - δες ποια τροφή συστήνει έρευνα.

Το στοματικό διάλυμα είναι πραγματικά η καλύτερη λύση για τη στοματική σου υγιεινή; Ενώ πολλοί από εμάς βασιζόμαστε στα διάφορα στοματικά διαλύματα για να καταπολεμήσουμε την κακή αναπνοή, την τερηδόνα ή τις φλεγμονές στα ούλα, μια έρευνα αποκαλύπτει μια εντελώς φυσική και χωρίς παρενέργειες εναλλακτική: τα φυλλώδη λαχανικά!

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και τα παντζάρια, δεν είναι απλώς ωφέλιμα για τη συνολική μας υγεία, αλλά φαίνεται ότι παίζουν και σημαντικό ρόλο στην προστασία των δοντιών και των ούλων μας. Σύμφωνα με τη Dr. Mia Cousins Burleigh, λέκτορα στη Σχολή Υγείας και Επιστημών Ζωής του University of the West of Scotland και άρθρο της στο The Conversation, το "νιτρικό" που περιέχεται σε αυτά τα λαχανικά μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα από τα χημικά στοματικά διαλύματα, χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που συνήθως συνοδεύουν τις συμβατικές θεραπείες.

Βήμα - βήμα πώς πρέπει να καθαρίζεις τη γλώσσα σου (ναι, πρέπει να το κάνεις)

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα στοματικά διαλύματα;

Τα στοματικά διαλύματα, ειδικά αυτά που περιέχουν χλωρεξιδίνη, χρησιμοποιούνται συνήθως για την καταπολέμηση της οδοντικής πλάκας και των βακτηρίων που προκαλούν προβλήματα στα ούλα, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Siobhan Paula Moran, υποψήφια διδάκτορα στο University of the West of Scotland, αυτά τα διαλύματα δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων, καταστρέφοντας την ισορροπία του στοματικού μικροβιώματος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της οξύτητας στο στόμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη φθορά των δοντιών και των ούλων. Επιπλέον, η συχνή χρήση αντισηπτικών στοματικών διαλυμάτων μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά, ένα παγκόσμιο πρόβλημα που αναμένεται να προκαλέσει 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως έως το 2050.
 

Νιτρικό και νιτρικό οξείδιο στα λαχανικά

Αντί για χημικές ουσίες, τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν μια φυσική ουσία που λέγεται "νιτρικό". Όταν αυτή η ουσία έρχεται σε επαφή με τα βακτήρια στο στόμα, μετατρέπεται σε "νιτρικό οξείδιο", μια ένωση που βοηθά να μειωθεί η υπερβολική οξύτητα στο στόμα και να περιοριστεί η ανάπτυξη των κακών βακτηρίων. Το νιτρικό οξείδιο είναι επίσης γνωστό ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την αθλητική απόδοση, όμως στο στόμα έχει την ικανότητα να προστατεύει τα ούλα και τα δόντια από τη φθορά.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με αθλητές έδειξε ότι το νιτρικό από χυμό παντζαριού προστατεύει τα δόντια από τις αρνητικές επιπτώσεις όξινων ποτών και τροφών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο τερηδόνας. Όπως αναφέρει ο ερευνητής, οι αθλητές συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα ούλα τους λόγω της υψηλής κατανάλωσης υδατανθράκων και της ξηροστομίας που προκαλεί η σωματική άσκηση, και το νιτρικό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία τους από τη φθορά των δοντιών.

Η διατροφή που προστατεύει τα ούλα σου

Αν αναρωτιέσαι πόσα φυλλώδη λαχανικά πρέπει να καταναλώνεις για να δεις τα οφέλη τους, η έρευνα προτείνει ότι περίπου 6-10 χιλιοστόγραμμα νιτρικού από λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο ή τα παντζάρια σε κάθε γεύμα μπορεί να προσφέρει άμεσα αποτελέσματα στην υγεία των ούλων σου. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση αυτών των λαχανικών για δύο εβδομάδες μείωσε τη φλεγμονή στα ούλα και αύξησε τα επίπεδα των υγιών βακτηρίων στο στόμα, σε άτομα που έπασχαν από ουλίτιδα.

Μια στοματική μόλυνση μπορεί να "προδώσει" την άνοια; Μια νέα έρευνα που σοκάρει