Μετακομίζεις ή ψάχνεις αφορμή να αλλάξεις τα κουζινικά σου; Ένα είναι το σημαντικό: προσπάθησε όσο μπορείς να αντικαταστήσεις ό,τι πλαστικό έχεις με άλλα υλικά. Κι αυτό, γιατί όπως λένε οι ειδικοί τα μικροπλαστικά που εντοπίζονται ενέχουν πολλούς σοβαρούς κινδύνους.
Εννοείται, δεν μπορεί κανείς να ξεφορτωθεί εντελώς από τη ζωή του το πλαστικό. Ωστόσο, όλοι μας μπορούμε να κάνουμε μια προσπάθεια και να βρούμε εναλλακτικές λύσεις στην καθημερινότητά μας που θα συνδράμουν σε μια συνολικά καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι ξύλινες σανίδες κοπής, για παράδειγμα, ή τα γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων είναι κάποιες από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να αξιοποιήσεις για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον και την υγεία σου κουζίνα. Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τέτοιες εναλλακτικές.
Γυάλινα μαγειρικά σκεύη αντί για πλαστικά
Πολλοί επιστήμονες και γιατροί συστήνουν να αφήσουμε στην άκρη τα πλαστικά μαγειρικά σκεύη, διότι απελευθερώνουν μικροπλαστικά ως απάντηση στις διάφορες μεταβολές της θερμοκρασίας (όπως με το να θερμαίνεις φαγητό μέσα σε αυτά), κάτι που γενικότερα συμβαίνει διαχρονικά.
Τα γυάλινα σκεύη είναι και πιο εύκολα στη χρήση, αφού μπορείς άνετα να βάλεις μέσα ό,τι θες, ακόμη και ζεστά υλικά, όπως π.χ. μαγειρεμένη κινόα, χωρίς να ανησυχείς για το αν θα θρυμματιστούν ή σπάσουν. Μπορείς να βρεις, κιόλας, στην αγορά σκεύη με καπάκι από σιλικόνη και γυαλί, που αν το πιέσεις απελευθερώνει τον ατμό. Συνάμα, ας μην ξεχνάμε ότι τα γυάλινα είναι και πιο εύκολα στο πλύσιμο.
Κερομάντηλο τροφίμων αντί για πλαστική μεμβράνη
Το κερομάντηλο είναι ένα κερωμένο, επαναχρησιμοποιούμενο περιτύλιγμα. Για να το χρησιμοποιήσεις, το κόβεις σε ό,τι μέγεθος θέλεις, το τυλίγεις γύρω από ένα αντικείμενο και με τη ζεστασιά των χεριών σου δημιουργείς μια σφράγιση, η οποία παραμένει σταθερή μέχρι να το ξετυλίξεις. Έπειτα, το καθαρίζεις με κρύο νερό και σαπούνι, πριν το ξαναχρησιμοποιήσεις.
Βέβαια, η πλαστική μεμβράνη είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των τροφίμων. Καλό είναι να μην χρησιμοποιείς το κερομάντηλο για να καλύψεις ωμά κρέατα ή ψάρια, οπότε ας έχεις στην κουζίνα σου, για καλό και για κακό, ένα ρολό πλαστικής μεμβράνης. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, αυτή η εναλλακτική λειτουργεί και σου εξοικονομεί, παράλληλα, και αρκετά χρήματα.
Ξύλινες σανίδες κοπής αντί για πλαστικές
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι όταν χρησιμοποιείς μια πλαστική επιφάνεια για να κόψεις διάφορα τρόφιμα, απελευθερώνονται μικροπλαστικά στο φαγητό σου. Για αυτό, είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάποια σανίδα κοπής που είναι φτιαγμένη από ξύλο και να κόβεις ελεύθερα ό,τι θες, από φρούτα, τυριά μέχρι άλλα καθημερινά υλικά.
Άλλωστε, οι ξύλινες επιφάνειες είναι περισσότερο ανθεκτικές και, συγχρόνως, δείχνουν και πιο όμορφα στον πάγκο της κουζίνας σου, ενώ μπορείς, ακόμη, να βρεις διάφορα μεγέθη και να αξιοποιείς και κάποιες για σερβίρισμα.
Κουζινικά εργαλεία από ξύλο ή σιλικόνη αντί για πλαστικά
H χρήση πλαστικών εργαλείων κουζίνας για να σοτάρεις καυτά υλικά και για σάλτσες που κοχλάζουν προφανώς δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Μάλιστα, μια μελέτη του 2024 έδειξε ότι το μαύρο πλαστικό μπορεί να απελευθερώνει τοξικές ουσίες στο φαγητό. Επομένως, δοκίμασε να αντικαταστήσεις τα πλαστικά κουζινικά σου με ξύλινα και σιλικονούχα, για να μειώσεις τον κίνδυνο μεταφοράς βλαβερών ουσιών στο φαγητό σου.
Έτσι, παραδείγματος χάρη, προτίμησε μια ξύλινη σπάτουλα για σοτάρισμα, ανακάτεμα και σερβίρισμα. Ακόμη και μετά από χρόνια χρήσης, παραμένει σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με άλλες πλαστικές που χαλάνε πολύ εύκολα. Διαφορετικά, μπορείς να βρεις μια σπάτουλα ή κουτάλα από σιλικόνη, που, στην ουσία, είναι μια πιο σκληρή και ανθεκτική μορφή πλαστικού. Έχει διαφορετική χημική σύσταση σε σχέση με τα παλιά κλασικά πλαστικά κουζινικά, διαρκεί περισσότερο στον χρόνο και είναι λιγότερο πιθανό να απελευθερώνει μικροσωματίδια, ενώ, ταυτόχρονα, είναι εύκολη στη χρήση και στον καθαρισμό.
Μαντεμένια ή κεραμικά τηγάνια αντί για αντικολλητικά με επίστρωση τεφλόν
Το τεφλόν, η ουσία που χρησιμοποιείται συχνά στα αντικολλητικά τηγάνια είναι, στην πραγματικότητα, μια μορφή πλαστικού. Πολλά τηγάνια με επικάλυψη τεφλόν περιέχουν χημικές ουσίες, τις οποίες καλό είναι να αποφεύγεις. Για αυτό τον λόγο, προτίμησε μαντεμένια ή κεραμικά τηγάνια, που θεωρούνται πιο ασφαλή και λιγότερο τοξικά για τον οργανισμό σου, ενώ λειτουργούν μια χαρά και για πιο "δύσκολα” υλικά, όπως είναι, λόγου χάρη, τα αυγά. Τέλος, μπορείς να βρεις και μαντεμένια γάστρα χωρίς τεφλόν, που πιθανότατα να μπορείς να χρησιμοποιείς για πολύ περισσότερο χρόνο από οποιοδήποτε άλλο αντικολλητικό σκεύος.
Σε γενικές γραμμές όλα αυτά τα σκεύη είναι φτιαγμένα για να διαρκούν, ακόμα και με συνεχή χρήση και πάνω από όλα είναι περισσότερο υγιή και ασφαλή για το φαγητό που μαγειρεύεις, αποθηκεύεις και καταναλώνεις και που συνολικά επηρεάζει την υγεία σου, ενώ, παράλληλα, είναι και πιο οικολογικά. Για αυτό, δοκίμασέ τα και θα με θυμηθείς.
Διάβασε επίσης:
Πώς θα καθαρίσεις σωστά τις ξύλινες κουτάλες - απομάκρυνε όσα δεν 'βλέπει το μάτι' μας
Πλαστικά τάπερ: Πώς συνδέονται με προβλήματα στην καρδιά
Περιμενεις μωρό; Πέταξε τώρα τα πλαστικά δοχεία από το σπίτι | Τι δείχνει νεα μελέτη